default-image

Κρήτη: 6,5 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική σκαπάνη στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου για την επιτάχυνση εργασιών

Κρήτη
Κρήτη: 6,5 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική σκαπάνη στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου για την επιτάχυνση εργασιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση πίστωσης από το υπουργείο Υποδομών για την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο του έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και των οδικών του συνδέσεων

Ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος και των οδικών του συνδέσεων γίνεται τώρα με τη δέσμευση πίστωσης, ύψους 6.500.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), από πλευράς του υπουργείου Υποδομών για την κάλυψη των δαπανών των εκτελούμενων αρχαιολογικών εργασιών. Πρόκειται για πρόσθετη πίστωση από το υπουργείο, που κρίθηκε αναγκαία, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκεί χρηματοδοτικά η υφιστάμενη πίστωση τόσο για τις αρχαιολογικές εργασίες, που εκτελούνται με αυτεπιστασία από την ίδια την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όσο και για τις αρχαιολογικές εργασίες, που εκτελούνται από την κατασκευάστρια ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της παραχωρησιούχου εταιρείας του νέου αερολιμένα.

Η δέσμευση προϋπολογισμού κατά 6,5 εκατομμύρια ευρώ αφορά και στα 2 παράλληλα μέτωπα αρχαιολογικών εργασιών, ενώ από το συνολικό ποσό τα 2 εκατομμύρια αναλογούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις εργασίες αυτεπιστασίας και τα άλλα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία.

Η απόφαση για τα 6,5 εκατομμύρια

«Επειδή: 1. Η υπάρχουσα με αρ. πρωτ.: Β/Ε3/Φ20/οικ.679/29-1-2020 Απόφαση δέσμευσης προϋπολογισμού του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δεν επαρκεί για:

α) εργασίες που εκτελέστηκαν απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όσο και

β) εργασίες που εκτελέστηκαν από τον παραχωρησιούχο και οι δαπάνες καταβλήθηκαν απολογιστικά από την ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ προς την εταιρεία “Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Α.Ε.” για τον κατασκευαστή ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

  1. Κρίνεται σκόπιμος ο διαχωρισμός της δαπάνης α) σε δαπάνη που καταβάλλεται δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και β) σε δαπάνη που πιστοποιείται εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και καταβάλλεται απολογιστικά από την ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ στον παραχωρησιούχο, ύστερα από έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών.
  2. Είναι αναγκαία η έγκριση δέσμευσης για την κάλυψη των δαπανών απασχόλησης του προσωπικού, προμήθειας υλικού κ.λπ. που εκτελούνται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με βάση τα προαναφερθέντα Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΥΜΕ.
  3. Βάσει των ανωτέρω με αρ. πρωτ.: Β/Ε3/Φ20/305391/27-10-2021, Β/Ε3/Φ20/305391/27-10-2021 και Β/Ε3/Φ20/172301/1-6-2022 Αποφάσεων του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, είναι αναγκαία η έγκριση δέσμευσης για την κάλυψη των δαπανών απασχόλησης προσωπικού, διάθεσης μηχανικών μέσων και εργασιών απόσπασης αρχαίων καταλοίπων/δομών από τον παραχωρησιούχο, σε περιπτώσεις που η συνδρομή του κρίνεται αναγκαία και έχει ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
  4. Είναι απαραίτητο να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, οι οποίες μπορεί να επισύρουν την καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους του Δημοσίου προς την εταιρεία “Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Α.Ε.”.
  5. Υπολείπεται σημαντικός αριθμός δεσμευμένων θέσεων λόγω του πλήθους αρχαίων ευρημάτων, καταλοίπων και δομών τόσο στην περιοχή κατασκευής του αερολιμένα όσο και των οδικών του συνδέσεων. Εγκρίνουμε τη δέσμευση προϋπολογισμού συνολικού ποσού 6.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε βάρος του Ενάριθμου Έργου 2023ΝΑ47100020/ΝΑ471 (τέως 2015ΣΕ07700000 της ΣΑΕ 077) για την κάλυψη της δαπάνης για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στα πλαίσια της εκτέλεσης του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων”, εκ των οποίων:

α) ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αφορά σε δέσμευση για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που εκτελούνται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,

β) ποσό ύψους 4.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αφορά σε δέσμευση για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που εκτελούνται απολογιστικά από τον παραχωρησιούχο».

Το ιστορικό των εργασιών

Η έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στους χώρους εκτέλεσης των έργων στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, στο Καστέλι Πεδιάδος, επισημοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εκτέλεση του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων”. Στο πλαίσιο των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο και για τις οδικές του συνδέσεις εντοπίστηκαν αρχαία κατάλοιπα σε διάφορες θέσεις, πρωτίστως στη θέση Λιβαδάκια και στη θέση Δουζέλη. Με αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η μη διατήρηση ενός αρκετά μεγάλου μέρους από τα αρχαία που εντοπίστηκαν, λόγω του αποσπασματικού χαρακτήρα της διατήρησής τους, ωστόσο εξαιρέθηκαν κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν σε ειδικές θέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News