Η ψήφος περνά από την τσέπη… - Πώς κρίνουν τις εξαγγελίες των κομμάτων οι φορείς του Ηρακλείου

Κρήτη
Η ψήφος περνά από την τσέπη… - Πώς κρίνουν τις εξαγγελίες των κομμάτων οι φορείς του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κόμματα τάζουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους είναι στενά

Ρεαλιστικές οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, που έχουν εντάξει στα προεκλογικά προγράμματά τους τα κόμματα, λένε εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Όπως υπογραμμίζουν, είναι απαραίτητο οι μισθωτοί και ο δημόσιος τομέας να πάρουν κάποιες οικονομικές “ανάσες”, ωστόσο, σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν, οι αυξήσεις αυτές δε θα πρέπει να είναι υπέρογκες. Αυτό υποστηρίζουν οικονομολόγοι, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο μείζον ερώτημα, εάν το ελληνικό κράτος έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, που αποτελούν έναν κοινό τόπο για όλα τα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως επιδότηση εργασίας, κινητροδότηση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.λπ.

Ειδικότερα, οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν μπει εδώ και αρκετό καιρό στην πολιτική αρένα, με σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, που είναι ο συγκροτησιακός σκοπός του κάθε κόμματος. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών σχηματισμών έχουν κατανοήσει πως η ψήφος… περνάει μέσα από την τσέπη του Έλληνα και της Ελληνίδας, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσπραγία που προκάλεσε ο πληθωρισμός, ως απότοκο της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια. Το ζήτημα είναι εάν το ελληνικό κράτος μπορεί να αντέξει τέτοιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διεμήνυσαν πως είναι αναγκαίο να ελαφρυνθούν οικονομικά τα νοικοκυριά, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να ληφθούν υπόψη από το κυβερνητικό “μικροσκόπιο” ζητήματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στην κυβερνητική ατζέντα κανενός κόμματος, όπως η επιδότηση της εργασίας κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Μύρων Οικονομάκης, υποστήριξε: «Η περυσινή χρονιά έκλεισε με δημοσιονομικό περιθώριο για το ελληνικό κράτος. Και αυτό που είδαμε είναι πως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, δεν υπήρξαν μειώσεις στον ΦΠΑ ούτε ανακούφιση των νοικοκυριών στα καύσιμα και στην ενέργεια. Υπήρξε ένα δημοσιονομικό περιθώριο εξαιτίας του πληθωρισμού. Τα κόμματα ενόψει των εθνικών εκλογών έχουν επιτελεία, τα οποία έχουν κοστολογήσει κάποια προγράμματα, που τάσσουν τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Εγώ δε θεωρώ πως πρέπει να βλέπουμε με τέτοια αισιοδοξία την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετέτρεψε τα δημοσιονομικά περιθώρια σε voucher. Από εκεί και πέρα, η επόμενη κυβέρνηση ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κόμματος μπορεί να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια, με σκοπό να αυξήσει τον μισθό, αλλά στη βάση του προϋπολογισμού. Δεν μπορούμε όμως να λέμε ανεξέλεγκτα πράγματα. Όποια και να είναι η κυβέρνηση, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, όπως η επιδότηση της εργασίας, η οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών και η κινητροδότηση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους».

«Θα πρέπει να δοθούν κάποιες αυξήσεις σε μισθούς κ.λπ. Από εκεί και πέρα, τα κόμματα έχουν κάποια κοστολογημένα προγράμματα. Τα δίνουν στη δημοσιότητα και επομένως έχουν μια εικόνα του τι συμβαίνει στην οικονομία. Γνωρίζουν πάνω-κάτω τι συμβαίνει. Σίγουρα, η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται σε επιδόματα και pass. Eπειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλός και τα νοικοκυριά έχουν στριμωχτεί οικονομικά, μια οικονομική βοήθεια είναι αναγκαία», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Αρακαδάκης.

Όχι αυξήσεις πάνω από 7-10%

Ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σαρρής, έκανε σαφές πως πρέπει τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκτήσουν μια αύξηση της τάξης του 7-10%, ενώ έκρινε αναγκαία τη συζήτηση εργοδοτών και εργαζομένων γύρω από την αμοιβή.

«Χρειάζεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν κατώτατο μισθό μεγαλύτερο στον ιδιωτικό τομέα, που δεν αποτυπώνει ούτε την αγοραστική δυναμική ούτε τα προσόντα του μισθωτού. Χρειάζονται αυξήσεις, αλλά θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα του επιχειρηματία να μπορεί να πληρώνει τον εργαζόμενο και γενικότερα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις. Εδώ μιλάμε για τον κατώτατο μισθό που θεσμοθετείται από την κυβέρνηση και τις συμβάσεις εργασίας. Μια μικρή αύξηση του κατώτερου μισθού της τάξεως 7-10% στον ιδιωτικό τομέα είναι υποφερτή και θα δώσει ώθηση στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι πρέπει να κάτσουν σ’ ένα τραπέζι και να διαπραγματευτούν τις αμοιβές. Η αγοραστική δυναμική του Έλληνα έχει πέσει σημαντικά, εξαιτίας του πληθωρισμού και γενικότερα του οικονομικού βάρους που σηκώνει. Θεωρώ ότι μπορούμε να μιλάμε για αύξηση της τάξης του 7-10% στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα, στον δημόσιο τομέα χρειάζεται να υπάρξει μια αντίστοιχη αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη το μεσοσταθμικό γύρω στο 6-7%», υποστήριξε ο κ. Σαρρής.

«Αυξήστε τις συντάξεις»

Αύξηση των συντάξεων ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση οι συνταξιούχοι και εκπρόσωποι των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, τουλάχιστον της τάξης του 10%, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες και οι συνταξιούχοι κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, καθώς μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μάλιστα, τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως σωστότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καταβολή των αναδρομικών και να σταματήσει πλέον η μεγάλη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Ειδικότερα, ένας μέσος συνταξιούχος λαμβάνει 600-700 ευρώ τον μήνα. Είναι μια αρκετά χαμηλή σύνταξη, εάν αναλογιστούμε πως ο πληθωρισμός έχει “χτυπήσει” αγαθά ευρείας κατανάλωσης, με άμεση συνέπεια ένας συνταξιούχος να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, εάν υπάρχουν επιπλέον έξοδα, όπως ενοίκιο, συχνές μεταφορές κ.λπ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τους ίδιους να ζητούν προστασία από το κράτος, αλλά και από την επόμενη κυβέρνηση να φανεί όχι γενναία, αλλά δίκαιη απέναντί τους, καθόσον οι ίδιοι είχαν εργαστεί για την αύξηση αυτή την περίοδο του εργασιακού τους βίου.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους συνταξιοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι μίλησαν για το επιτακτικό αίτημα η επόμενη κυβέρνηση ασχέτως ιδεολογίας και προσήμου να προασπίσει μια αύξηση της τάξης του 10%.

Επαναφορά 13ης σύνταξης

«Είναι αναγκαίο να μας δώσουν μια αύξηση της τάξης του 10%. Εμείς παλεύουμε χρόνια για αύξηση των συντάξεών μας. Θα πρέπει να μας δώσουν επίσης και εκείνα τα χρήματα που μας χρωστούν, όπως είναι η 13η σύνταξη. Αυτά τα χρήματα τα έχουμε πληρώσει. Δε μας έχει χαρίσει κανένας τίποτα. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη 13η και τη 14η σύνταξη. Ας ελπίσουμε πως ο πολιτικός κόσμος θα είναι συνεπής έργων και θα δούμε αύξηση στις συντάξεις μας από την επόμενη κυβέρνηση. Ας ξεκινήσει η επόμενη κυβέρνηση σταδιακά να μας δώσει τα αναδρομικά, που τα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου, Γιώργος Πάγκαλος.

“Ατμός” σε 15 ημέρες

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Δ.Σ. Κρήτης του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Γιώργος Σκουλάς, σημείωσε: «Ανεξαρτήτως της προσωπικής διαφοράς, θα πρέπει να δοθεί αύξηση στις συντάξεις τουλάχιστον 10% από την επόμενη κυβέρνηση. H σύνταξή μας φεύγει μέσα σε 10-15 ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους το σύνολο του συνταξιοδοτικού κόσμου. Είναι μονόδρομος η αύξηση των συντάξεων και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να το βάλουν στην ατζέντα τους. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με όλα τα κόμματα και η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί πως θα είναι το πρώτο μέτρο που θα εφαρμόσει στους συνταξιούχους, με σκοπό να τους ανακουφίσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι συντάξεις, έστω και ένα 10%. Είναι μια στοιχειώδης αύξηση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες».

«Πιο γρήγορη απονομή συντάξεων»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου, Νίκος Μετζίνης, έθιξε το ζήτημα να υπάρχει γρήγορη και πιο δίκαιη απονομή συντάξεων μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

«Έχω την αίσθηση πως με το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι μονόδρομος η αύξηση αυτή. Η τελευταία αύξηση που δόθηκε από την κυβέρνηση της τάξης του 7,2% ουσιαστικά δεν κάλυψε τις απώλειες του πληθωρισμού, που είχε υπερβεί μάλιστα και το 12%. Μια αύξηση των συντάξεων συνδεδεμένη με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή είναι το βασικό αίτημα. Επίσης, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είχαν υποσχεθεί την καταβολή των αναδρομικών. Πολλοί συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια και περιμένουν να πληρωθούν τα αναδρομικά, που ακόμα δεν έχουν δοθεί. Επίσης, σε επίπεδο Υγείας πρέπει να σταματήσει το χαράτσι, το οποίο πληρώνουμε με μεγάλη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί συνταξιούχοι δυσκολεύονται να βρουν τα φάρμακά τους. Τέλος, η κυβέρνηση έκανε αρκετά λάθη σε συναδέλφους, έχει δώσει μικρότερες συντάξεις σε ανθρώπους που άξιζαν μεγαλύτερη. Η σωστή λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι ένα μέτρο σωστό, που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, για να είναι πιο γρήγορη και δίκαιη η απονομή των συντάξεων», υπογράμμισε.

Το μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ανδρέας Κριαράς, δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να δοθεί αύξηση. Να μας δώσει πίσω η επόμενη κυβέρνηση τη 13η και τη 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ. Συνέχεια παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Εμείς τα έχουμε πληρώσει. Δε μας τα έχει χαρίσει κανένας. Είναι δικά μας χρήματα. Δε ζητήσαμε δανεικά, ούτε ελεημοσύνη. Τα δουλέψαμε και τα θέλουμε».

"Στενάζει" το επιχειρείν

Μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση χρεών, επιδότηση της εργασίας, στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να μπουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι μέτρα που ζητάει ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου από την επόμενη κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν, τα προβλήματα είναι μεγάλα και είναι άμεση αναγκαιότητα και επιτακτικό αίτημα να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση ενάντια στα “εμπόδια” που έχουν κρατήσει πίσω την αγορά του Ηρακλείου. Είναι άξιο αναφοράς πως οι εκπρόσωποι της αγοράς τόνισαν την αναγκαιότητα να μπει σε προτεραιότητα η στήριξη του επιχειρείν από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, η αγορά έχει πιεστεί ιδιαιτέρως τα τελευταία 15 χρόνια. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η αγοραστική δυναμική των πολιτών περιορίστηκε, εξαιτίας της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, με άμεση συνέπεια οι επιχειρήσεις να υπολειτουργήσουν. Το διαθέσιμο χρήμα ήταν σαφέστατα περιορισμένο, με άμεση συνέπεια να προκληθεί “αφυδάτωση” στην αγορά. Η “αφυδάτωση” στην αγορά μεταφράστηκε είτε ως μείωση των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία είτε ως κλείσιμο των επιχειρήσεων, αφού το συνολικό κόστος ήταν υψηλό.

Από το 2018 και έπειτα, η αγορά έδειχνε σημάδια ανάκαμψης. Ο κόσμος επέστρεψε στην αγορά, διαθέτοντας μέρος του εισοδήματός του. Η υγειονομική κρίση περιόρισε την αγοραστική κίνηση, ενώ η ενεργειακή κρίση αύξησε το κόστος των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια αρκετά δύσκολη καθημερινότητα, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που κατευθύνονταν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τόσο η τιμή της ενέργειας όσο και η διασπορά του κορωνοϊού ήταν πέρα των δυνάμεων της κυβέρνησης και αποτέλεσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς

Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, οι εκπρόσωποι εμπόρων, βιοτεχνών και επιχειρηματιών μιλούν στο neakriti.gr και αποτυπώνουν τα αιτήματά τους από την επόμενη κυβέρνηση.

«Οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες για περισσότερο από μία δεκαετία. Έχει επιβαρυνθεί το συνολικό οικονομικό κύκλωμα, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αντιμετωπίζει ζητήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας των “κόκκινων” δανείων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα μοντέλο οικονομίας, στο οποίο οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πώς μπορεί να κρατηθεί μια οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις που κινούν το χρήμα βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση; Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές. Αλλά δε φτάνει. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να μειώσει περαιτέρω τον ΦΠΑ, αλλά και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φορολογικούς συντελεστές. Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση πόσες διαδοχικές κρίσεις έχουμε περάσει», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Μπάμπης Λεκάκης, επισήμανε: «Όλα έχουν να κάνουν με το οικονομικό περιβάλλον. Αυτό που ζητάμε είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξαιρούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και η διόρθωση των ανατιμήσεων, που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση. Επίσης, σημαντική είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος με την αύξηση των επιτοκίων, πράγμα που έχει ως συνέπεια πολλοί επαγγελματίες να έχουν πάρει δάνεια και τη δεδομένη στιγμή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, ζητάμε διαχρονικά και θα το ζητήσουμε από την επόμενη κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων από τα προηγούμενα έτη. Η ρύθμιση πρέπει να είναι ευνοϊκή για να μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Βαγγέλης Μπινιχάκης, σημείωσε: «Θέλουμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ως αντιστάθμισμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επίσης, θέλουμε να θεσμοθετηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ένας κλάδος που δουλεύει μισό χρόνο και αναγκάζεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ. Επίσης, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Να ανοίξουν ακόμα οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης από τις τράπεζες».

«Δώστε “ανάσες” στην αγορά»

Μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων, που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να δώσει “ανάσες” στην αγορά, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, που ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις. Τέτοια μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για να είμαστε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί, να κοιτάξει η Πολιτεία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να αυξήσουν τη ρευστότητά τους. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δώσει χρήμα στην πραγματική οικονομία και όχι σε επιχειρήσεις που δε λειτουργούν. Θα πρέπει να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα και όπως επίσης θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών κ.λπ.».

“Κούρεμα” ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένα σπίτια!

Ικανοποίηση εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά για την εξαγγελία Μητσοτάκη ως προς την έξτρα έκπτωση του 10% του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που θα ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024 και αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ωστόσο, η εξαγγελία αυτή προκαλεί την αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «αντί να καταργήσει τον άδικο και μνημονιακό ΕΝΦΙΑ, προχωράει υποτίθεται σε εκπτώσεις, σπρώχνοντας τον κόσμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η ευθύνη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων των φυσικών καταστροφών ανήκει αποκλειστικά στο κράτος»!

Συγκεκριμένα, έξτρα έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όποιο σπίτι ασφαλίζεται για ολόκληρο το έτος έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2024

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το μέτρο είναι κόστους 40 εκατ. ευρώ και θα ενεργοποιηθεί από το 2024, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για όλο το 2023 θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. Σε κάθε περίπτωση, με το μέτρο ευνοούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Αναλυτικότερα, με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 120 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές, τότε το “ραβασάκι” του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ. Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ, αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, ο φόρος περιορίζεται σε 189 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με δύο κατοικίες, ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ, αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα, από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ, τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά, για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατομμυρίων ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην Ελλάδα, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020), ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ο.κ., έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:

- Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.

- Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.

- Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.

Κίνητρο για ιδιοκτήτες

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προτιμότερο να είναι ασφαλισμένα τα κτήρια για φυσικές καταστροφές, γιατί τα ασφάλιστρα είναι γενικά χαμηλά. Παρέχει το κράτος και ένα κίνητρο, την επιπλέον έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, αν γίνει μια φυσική καταστροφή, αποζημιώνεται ολόκληρη η αξία του ακινήτου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αντί να περιμένει ο κάθε άνθρωπος, όπως για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, να πάρει ένα ποσό ενίσχυσης από το κράτος, το οποίο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης της ζημιάς που είχε υποστεί το κάθε σπίτι»...

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προχωρήσει σε ομαδικό ασφαλιστήριο για τα μέλη της.

«Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μπορούν να ασφαλίζονται με χαμηλότερες τιμές για φυσικές καταστροφές. Από ’κει και πέρα, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει έλεγχο αγοράς, να ελέγξει τις καλύψεις που έχει το δικό μας ασφαλιστήριο και να τις συγκρίνει με άλλες καλύψεις και να προχωρήσει στην ασφάλιση του ακινήτου του».

Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Αράπογλου λέει πως το ομαδικό ασφαλιστήριο της Ομοσπονδίας λειτουργεί και ως κίνητρο για τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν τα ασφάλιστρά τους.

«Θέλω να πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίνεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ με το κόστος ασφάλισης. Αλλά ο καθένας θα το διαπιστώσει βλέποντας τον δικό του ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα ασφάλιστρα», επισήμανε.

«Τα μνημόνια... τελείωσαν, ο μνημονιακός ΕΝΦΙΑ έμεινε»

«Είναι εντελώς αντιλαϊκός αυτός ο φόρος. Και πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο ΕΝΦΙΑ», είναι το σχόλιο του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη.

«Υποτίθεται πως ήταν ένας μνημονιακός νόμος, που θα καταργούταν. Κι ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια, οι φόροι συνεχίζονται. Και ειδικότερα για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, είναι ένα δυσβάσταχτο ποσό, που έρχεται κάθε χρόνο. Ήδη ήρθε αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πολλούς εργαζόμενους. Και ουσιαστικά είναι άλλο ένα χαράτσι στην ιδιωτική κατοικία. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 2005 στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση ήταν στο 85%. Και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 73%. Δηλαδή, εκτός από τους πλειστηριασμούς, γίνεται και “όνειρο” άπιαστο για κάποιον εργαζόμενο να έχει κατοικία δικιά του. Και σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να τις αναλάβει το κράτος. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν μπορεί τα λεφτά των εργαζομένων να πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News