Χανιά: Πρόστιμα «φωτιά» από την Κτηματική σε καταστηματάρχες της λιμενικής ζώνης (vid, pics)

Κρήτη
Χανιά: Πρόστιμα «φωτιά» από την Κτηματική σε καταστηματάρχες της λιμενικής ζώνης (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε σήμερα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού «ο Φάρος της πόλης», εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την διαχρονική αντιμετώπιση των επιχειρηματιών του λιμανιού από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο οι επιχειρηματίες επέρριψαν ευθύνες για τα πρόστιμα που επέβαλε η κτηματική και κυρίως στην διοίκηση της περιόδου 2017 - 2019
  • 79 επιχειρηματίες θα λάβουν μπιλιετάκια από την κτηματική υπηρεσία
  • Από 6.000 έως 58.000 ευρώ τα πρόστιμα της Κτηματικής
  • Μπιλιετάκια με πρόστιμα που κυμαίνονται από 6.000 έως και 58.000 ευρώ λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, καταστηματάρχες της λιμενικής ζώνης των Χανίων. Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2017 και 2018, με τους καταστηματάρχες να μιλούν για ήδη εισπραχθέντα ποσά και να ζητούν πολιτική λύση ώστε να ανακληθούν τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης χρήσης.

    Στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε σήμερα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού «ο Φάρος της πόλης», εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την διαχρονική αντιμετώπιση των επιχειρηματιών του λιμανιού από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο οι επιχειρηματίες επέρριψαν ευθύνες για τα πρόστιμα που επέβαλε η κτηματική και κυρίως στην διοίκηση της περιόδου 2017 - 2019.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου Άρια Παρασκευάκη, εξήγησε ότι μέχρι το 2016 η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου γινόταν έναντι συγκεκριμένου ποσού που είχε καθοριστεί ανά τετραγωνικό. Το 2017 και το 2018, η τότε διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν χορήγησε άδειες, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν με εξώδικα και αιτήσεις να διασφαλίσουν την παραχώρηση χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων τους. Τότε κλήθηκαν να πληρώσουν τα πρώτα πρόστιμα. Το καθεστώς άλλαξε με την νέα διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ωστόσο σήμερα, οι καταστηματάρχες καλούνται ουσιαστικά να πληρώσουν τη μη συμφωνία εκείνης της περιόδου. 

    Οι καταστηματάρχες του λιμανιού ζητούν ανάκληση των προστίμων τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Σύμφωνα με τον νομικό τους εκπρόσωπο κ. Μανόλη Παπαδομανωλάκη, «τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η τακτική που είχε υιοθετήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2017, το 2018 και το 2019, να μην παραχωρεί και σε βλάβη της περιουσίας του αλλά και σε βλάβη της δυνατότητας να αξιοποιηθεί ο χώρος, θα οδηγούσε αναπόδραστα σε αυτά τα αποτελέσματα. Είχαν ανασταλεί με δικαστικές αποφάσεις τόσο τα πρωτόκολλα αποβολής όσο και τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης 

    Στη γενική συνέλευση του συλλόγου «Ο Φάρος της πόλης», έδωσαν το «παρών» ο Δήμαρχος Χανίων κ.Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μανόλης Κοτσιφάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης κ.Ροκάκης. Ο κ. Σημανδηράκης αναφερόμενος στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την διευθέτηση του ζητήματος και την κάλυψη του κενού που υπήρξε τα τρία παρελθόντα χρόνια, είπε ότι υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και σύμφωνα με αυτήν, οι καταστηματάρχες είναι νομικά εντάξει ως προς τη χρήση του 2017.

    «Είπαμε ότι ουσιαστικά υπάρχει μια τρύπα στο κομμάτι της αδειοδότησης και ζητήσαμε να μας δώσουν κατευθύνσεις για το πώς μπορούμε σήμερα να διορθώσουμε τα πράγματα. Η απάντηση που πήραμε και στην οποία στηρίχθηκε η κάθε απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έλεγε ότι μπορούσαμε εκ των υστέρων, στη βάση των βεβαιώσεων που έχει εκδώσει το λιμεναρχείο για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου το 2017, να δώσουμε τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης. 

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συγκάλεσε για σήμερα στις τρεις και μισή μετά το μεσημέρι, έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως δημόσιας περιουσίας, των συλλόγων καταστηματαρχών, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, της Αρχαιολογίας ,του Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ,προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα που καίει 79 επιχειρηματίες από το Κουμ Καπί μέχρι τη Νέα Χώρα και σχεδόν χίλιους εργαζόμενους τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News