“Crash test” οι φοιτητικές εκλογές ενόψει της 21ης Μαΐου για την ψήφο των νέων - Αύριο στις κάλπες

Κρήτη
“Crash test” οι φοιτητικές εκλογές ενόψει της 21ης Μαΐου για την ψήφο των νέων - Αύριο στις κάλπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις κάλπες αύριο Τετάρτη οι φοιτητές της χώρας - Εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων μιλούν στο neakriti.gr για την αυριανή αναμέτρηση, αλλά και το στίγμα... της νεολαίας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ισχυρό “crash test” ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, για την ψήφο της νεολαίας, αναμένεται να είναι οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου. Εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων μίλησαν στο neakriti.gr και τόνισαν πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές ίσως “δείξουν” το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Ταυτόχρονα, μίλησαν για τον ρόλο των παρατάξεων μέσα στο Πανεπιστήμιο, ενώ απηύθυναν και ένα μικρό κάλεσμα στους φοιτητές, με σκοπό να ψηφίσουν στις αυριανές φοιτητικές εκλογές.

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου αναμένεται να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές, για να επιλέξουν οι φοιτητές τους εκπρόσωπούς τους στα φοιτητικά όργανα. Οι φοιτητικές παρατάξεις αποτυπώνουν και τους αντίστοιχους πολιτικούς σχηματισμούς που θα συμμετάσχουν στις ελληνικές εκλογές στις 21 Μαΐου. Το ερώτημα που θίγεται είναι εάν το μήνυμα των φετινών φοιτητικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο και απόηχο στις φετινές εθνικές εκλογές ή, με άλλα λόγια, εάν οι φοιτητικές εκλογές θα προδικάσουν ή θα προεκτιμήσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους των παρατάξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι μίλησαν για το εάν οι φοιτητικές εκλογές θα προδικάσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Τι απάντησαν όμως οι φοιτητές;

Ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου, Θοδωρής Βούρβαχης, υποστήριξε ότι «οι φοιτητικές εκλογές ουσιαστικά δίνουν στίγμα ως προς το τι θα επιλέξει η νεολαία για τις εθνικές εκλογές. Κατά πόσο θα επηρεαστούν οι εθνικές εκλογές από τις φοιτητικές δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια. Μπορώ να πω πως οι φοιτητές δίνουν το στίγμα για το τι θα ψηφίσουν στις εθνικές κάλπες. Βλέπουμε ουσιαστικά ποιες νεολαίες είναι πιο δυνατές και ποιο είναι το μέλλον της χώρας. Είμαστε ευχαριστημένοι λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των φοιτητών. Προσδοκούμε τεράστιες αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές. Υπάρχει άνοδος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές επιθυμούν ανοικτές σχολές, ανοικτά πανεπιστήμια, σύγχρονα και ευρωπαϊκά».

«Φυσικά και είναι ένα “crash test” οι φοιτητικές εκλογές για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Όλοι γνωρίζουμε πως το πανεπιστήμιο είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Καθημερινά βλέπουμε συμπεριφορές μέσα στο πανεπιστήμιο οι οποίες είναι παρόμοιες ή σχεδόν παρόμοιες και έξω στην καθημερινότητα. Οι νέοι ψηφίζουν με βάση την καθημερινότητα που βλέπουν στα πανεπιστήμια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το ίδιο γίνεται και στις εθνικές εκλογές. Και γι’ αυτό οι φοιτητικές εκλογές διαμορφώνουν συνθήκες για το τι θα συναντήσουν έξω. Στο πρακτικό κομμάτι, υπάρχουν φοιτητές που θα ψηφίσουν πρώτη φορά και στις φοιτητικές και στις εθνικές εκλογές. Σε αυτούς τους φοιτητές, πραγματικά γίνεται “crash test” και θεωρώ πως τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα κρίνουν και τις εθνικές εκλογές», είπε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Ρεθύμνου, Διονύσης Χαϊκάλης.

Το μέλος του Δικτύου Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δήμος Μπινετζής, ανέφερε ότι «οι φοιτητικές εκλογές φέτος έχουν διττό νόημα. Αφενός οι φοιτητικές εκλογές δίνουν τη σκυτάλη στις επικείμενες εθνικές εκλογές, και αφετέρου οι φοιτητικές εκλογές ορίζουν εκπροσώπους στα φοιτητικά όργανα. Οι φοιτητές δε βγάζουν κυβερνήσεις. Βγάζουν εκπροσώπους. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο νόημα, καθώς θα δούμε μια πρώτη “δημοσκόπηση” για το τι θα βγει στις κάλπες την 21η Μαΐου, που είναι η μέρα των εθνικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας μέσα στο πανεπιστήμιο θα συνεχιστεί, εφόσον ζητήματα που αποτυπώνουν τη βούληση των φοιτητών δεν υλοποιούνται».

Ο ρόλος των Τεμπών - Το μήνυμα της κάλπης στους κυβερνώντες...

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μάρτης, σημείωσε: «Όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι πως, επειδή οι φοιτητικές εκλογές είναι μια πανελλαδική κάλπη, λαμβάνοντας υπόψη και το πότε γίνονται οι εθνικές εκλογές, υποστηρίζουμε πως μπορεί να στείλουν ένα μήνυμα. Οι φοιτητές μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλα εκείνα που βιώνουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται στα πανεπιστήμια και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωής. Επίσης, οι φοιτητές μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα και λόγω γεγονότων, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη. Εμείς λέμε πως η καθαρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν είναι η ψήφος στην Πανσπουδαστική, η οποία παλεύει για τις ανάγκες, τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News