Κρήτη: «Μάθε Πού Ψηφίζεις» - Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε - Τι γίνεται με τις αιτήσεις ετεροδημοτών

Κρήτη
Κρήτη: «Μάθε Πού Ψηφίζεις» - Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε - Τι γίνεται με τις αιτήσεις ετεροδημοτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εκλογικό σώμα στην Κρήτη ανέρχεται στους 543.908 ψηφοφόρους. Στο Ηράκλειο εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 258.729 πολίτες, στα Χανιά 143.879 πολίτες, στο Ρέθυμνο 73.386 και στο Λασίθι 67.914 - Τι γίνεται με τους ετεροδημότες

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα εκλογικά τμήματα της Κρήτης, οι ειδικοί κατάλογοι και το σύνολο των εκλογέων ανά περιφερειακή ενότητα.

Σημειώνεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι - οι οποίοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες - επικαιροποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023. Εξαιτίας της προκήρυξης των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, «πάγωσαν» όλες οι διοικητικές πράξεις του υπουργείου Εσωτερικών και ως εκ τούτου οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ενημερώθηκαν τον Απρίλιο. Για παράδειγμα, όλοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις ετεροδημοτών τον Μάρτιο ή/και τον Απρίλιο, στις εκλογές του Μαΐου δεν θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο, οι αιτήσεις τους θα ενταχθούν στο σύστημα και θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής για τις εκλογές του Ιουλίου, εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες.

Το εκλογικό σώμα στην Κρήτη ανέρχεται στους 543.908 ψηφοφόρους. Στο Ηράκλειο  εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 258.729 πολίτες, στα Χανιά 143.879 πολίτες, στο Ρέθυμνο 73.386 και στο Λασίθι 67.914.

Παράλληλα, καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στο νησί, στα οποία θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο ορίστηκαν 575 εκλογικά τμήματα και 6 ετεροδημοτών (4 αμιγή και 2 μεικτά), στα Χανιά 338 εκλογικά τμήματα και 3 ετεροδημοτών (1 αμιγές και 2 μικτά), στο Ρέθυμνο 211 εκλογικά τμήματα και 1 μεικτό ετεροδημοτών, και στο Λασίθι 170 εκλογικά τμήματα και 1 μεικτό τμήμα ετεροδημοτών.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε Πού Ψηφίζεις» επικαιροποιείται συνεχώς με τα στοιχεία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μάθε ΕΔΩ Πού Ψηφίζεις

Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε:

Τα εκλογικά τμήματα για τους Ετεροδημότες:

Εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού σε 35 χώρες - Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Συνολικά 99 θα είναι τα εκλογικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 οι Έλληνες του Εξωτερικού, σύμφωνα με την τελική λίστα που έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Με απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας, τα οποία θα λειτουργήσουν στις εκλογές του Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς.

Ακολουθεί η λίστα με τα 99 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε 35 χώρες του εξωτερικού, ώστε να ψηφίσουν οι απόδημοι καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί:

Αίγυπτος: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο, στο κτίριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο (22A lbn Affan Heliopolis, PC 11351). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένο στους ειδικούς καταλόγους Καΐρου, Αλεξάνδρειας, Αδδίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας.

Αυστρία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά τμήματα. Το ένα στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Βιέννης Favoritenstrasse 7) και το δεύτερο στο Σάλτσμπουργκ (Άμισθο Γενικό Προξενείο, Bundestrasse 111).

Αυστραλία: Δυο εκλογικά τμήματα. Το πρώτο στη Μελβούρνη (Γενικό Προξενείο Μελβούρνης, 37-39 Albert road), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο της Αυστραλίας θα είναι στο Σύδνεϋ (Γενικό Προξενείο Σύδνεϋ, Level 2/219-223 Castlereagh Street). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σίδνεϋ, Βρισβάνης και Καμπέρρας.

Βέλγιο: Θα στηθούν τέσσερα εκλογικά κέντρα. Τα τρία θα είναι στις Βρυξέλλες (κτίριο πρεσβείας Βρυξελλών) και το τέταρτο στην Αμβέρσα.

Βουλγαρία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στη Σόφια (Κτίριο Πρεσβείας, 103 Evlogi Gevrgiev str). Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης, Βελιγραδίου.

Γαλλία: Θα στηθούν πέντε εκλογικά κέντρα σε Παρίσι (δυο), Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη.

Γερμανία: Συγκροτούνται 17 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. (*δείτε στις σελίδες 3 έως και 6 του παρακάτω πίνακα περισσότερες λεπτομέρειες).

Δανία: Δυο εκλογικά τμήματα στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας Κοπεγχάγης, Hammerensgade 4, τρίτος όροφος). Στο 1ο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν όσοι έχουν επώνυμου που αρχίζει από Α έως και ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, και στο δεύτερο που το επώνυμό τους αρχίζει από ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ έως και ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ.

Ελβετία: Τέσσερα εκλογικά κέντρα (δυο στη Βέρνη, από ένα σε Γενεύη και Λωζάνη, δείτε στον παρακάτω πίνακα λεπτομέρειες).

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία Άμπου Ντάμπι (Al Bateen, Villa 1, 6-14).

Ηνωμένο Βασίλειο: 12 εκλογικά κέντρα, με τα 8 εξ αυτών στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα σε Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Ληντς, Μπέρμινγχαμ (*δείτε πού ψηφίζετε στον παρακάτω πίνακα)

ΗΠΑ: Συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα), Χιούστον (*δείτε λεπτομέρειες στον παρακάτω πίνακα).

Ιρλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο (κτίριο Πρεσβείας Δουβλίνου 1 Upper Pembroke Street).

Ισπανία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά κέντρα σε Μαδρίτη (Κτίριο Πρεσβείας Μαδρίτης, Avenida Doctor Arce) και Βαρκελώνη (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας Καταλωνίας (Valencia 558).

Ιταλία: Θα στηθούν τρία εκλογικά κέντρα σε Ρώμη (Κτίριο Πρεσβείας Ρώμης), Βενετία (Αίθουσα του Ινστιτούτου Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας).

Καναδάς: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ, Κάλγκαρυ και το δεύτερο στο Μοντρεάλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οττάβα, Χάλιφαξ.

Κατάρ: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία Ντόχας (Ντόχα, Buliding 6, Street 530, West Bay Lagoon).

Κορέα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Σεούλ (Πρεσβεία Σεούλ, 27th floor, Hanwha Building 86). Στο εν λόγω κέντρο θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνου, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ.

Κύπρος: Συγκροτούνται πέντε εκλογικά κέντρα σε Λευκωσία (2), Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Λιθουανία: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Βίλνιους (κτίριο Πρεσβείας Βίλνιους, Rudninku 2), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βίλνιους, Ταλλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσσίσκ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο θα στηθεί στο Κάουνας.

Λουξεμβούργο: Ένα εκλογικό κέντρο στο Κτίριο Πρεσβείας Λουξεμβούργου (27, RUE MARIE ADELAIDE)

Μάλτα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βαλέτα (Κτίριο Πρεσβείας Βαλέτας IR-Rampa Ta’Xbiex 2).

Νότια Αφρική: Ένα εκλογικό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (Κτίριο Γενικού Προξενείου 261 Oxford Rd Illovo, Sandton)

Νορβηγία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Όσλο (Κτίριο Πρεσβείας Όσλο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Όσλο, Ρέικιαβικ, Μπέργκεν, Τρόντχαϊμ.

Ολλανδία: Συγκροτούνται 6 εκλογικά κέντρα σε Χάγη (2), Άμστερνταμ (2), Ρόττερνταμ και Αϊντχόφεν

Ουγγαρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βουδαπέστη (Κτίριο Πρεσβείας Βουδαπέστης Szegfu utca 3). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βουδαπέστης, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λιουμπλιάνα.

Πολωνία: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρσοβία (Κτίριο Πρεσβείας Βαρσοβίας).

Πορτογαλία: Ένα εκλογικό κέντρο στο κτίριο της Πρεσβείας Λισσαβώνας.

Ρουμανία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Βουκουρέστι. Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Βουκουρεστίου και σε αυτόν του Ιάσιου.

Σαουδική Αραβία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στο Ριάντ (κτίριο Πρεσβείας Ριάντ 8454 Abdullah Alsahmi St), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Ριάντ, Κουβέιτ, Τζέντα.

Σιγκαπούρη: Ένα εκλογικό κέντρο στη στα γραφεία Πρεσβείας Σιγκαπούρης (Goldbell Towers 47 Scotts Road). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σιγκαπούρης, Μουμπάι, Νέου Δελχί, Μπαγκόκ και Μανίλας.

Σουηδία: Τρία εκλογικά κέντρα σε Στοκχόλμη (Πρεσβεία Στοκχόλμης, Kommendorsgatan 16), Μάλμε (Άμισθο Προξενείο Μάλμε, Haltegelvagen 9), Γκέτεμπογκ (Ελληνική Κοινότητα Γκέτεμποργκ, Wadkopingsgatan 2).

Τσεχία: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πράγα (Κτίριο Πρεσβείας Πράγας, Προξενικό Γραφείο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Πράγας, Μπρνο, Παρντούμπιτσε.

Τουρκία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (Γενικό Προξενείο Σισμανόγλειου Μεγάρου, Istiklal Cad 60). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Κωνσταντινούπολης, Ερεβάν, Τιφλίδας, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρας και Σμύρνης.

Φινλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Ελσίνκι (Γραφεία Πρεσβείας Ελσίνκι, Kruununhaka Maneesikatu 2A).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News