Ρεκόρ αφίξεων και προβλημάτων στην τουριστική Κρήτη - Τι είπαν στο neakriti.gr ο αερολιμάναρχης και ξενοδόχοι

Κρήτη
Ρεκόρ αφίξεων και προβλημάτων στην τουριστική Κρήτη - Τι είπαν στο neakriti.gr ο αερολιμάναρχης και ξενοδόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση το 2022, η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτύπωσε αύξηση των πτήσεων εσωτερικού κατά 20%, ενώ στις πτήσεις του εξωτερικού η αύξηση αυτή έφτασε το 11%

Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου τον Απρίλιο, με τον παραλληλισμό των αφίξεων της “χρυσής” χρονιάς του 2018 για τον κρητικό τουρισμό να είναι αναπόφευκτη. Οι αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού ανήλθαν στις 550.000, ενώ την ίδια στιγμή Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι πρωταγωνιστούν στην προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ο αερολιμενάρχης του “Ν. Καζαντζάκης”, Γιώργος Πλιάκας, έσπευσε να υποστηρίξει πως η απώλεια των Ρώσων τουριστών έχει ισοσταθμιστεί από άλλες τουριστικές αγορές. Παρά το πολύ θετικό πρόσημο που έχει η φετινή τουριστική χρονιά, τα προβλήματα συνεχίζουν και υπάρχουν.

Ειδικότερα, το 2018 θύμισε ή και ξεπέρασε ο Απρίλιος του 2023 στις αφίξεις αεροσκαφών, με την τουριστική κίνηση να δείχνει ότι πλησιάζει στην κορύφωσή της, “σπάζοντας” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με βάση το 2022, η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτύπωσε αύξηση των πτήσεων εσωτερικού κατά 20%, ενώ στις πτήσεις του εξωτερικού η αύξηση αυτή έφτασε το 11%. Συνολικά, οι αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού ανήλθαν σε 550.000 σε αριθμό επιβατών.

Ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, τονίζοντας ότι «το 2022 συνολικά ήταν καλύτερο από το 2019. Καλό θα είναι να λέμε πόσους έχουμε φέτος σε σχέση με πέρυσι. Εάν έχουμε ανάλογες αφίξεις και τους επόμενους μήνες, οι αφίξεις θα “κλείσουν” ίσως καλύτερα από το 2018, που για εμάς ήταν η καλύτερη χρονιά σε όλη τη λειτουργία του αεροδρομίου».

Αναλυτικότερα, από 50.941 επιβάτες εσωτερικού τον Απρίλιο του 2022, τον Απρίλιο του 2023 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 61.408, ενώ από το εξωτερικό οι πτήσεις το 2022 έφεραν 182.274 επιβάτες, ενώ το 2023 έφτασαν τις 202.047 επιβάτες. Δηλαδή αθροιστικά σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού η αύξηση έφτασε τις 30 χιλιάδες επιβάτες.

Θετική ήταν η αρχή, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, ο οποίος επισήμανε: «Θετικό ήταν το ξεκίνημα, αλλά θα μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα εάν κάποια ξενοδοχεία άνοιγαν νωρίτερα. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουν οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές εταιρείες έρχονται όταν ανοίγουν τα ξενοδοχεία».

Γενναίο “ποδαρικό” έχουν κάνει και φέτος οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Ισραηλινοί. 

Σε ό,τι αφορά το κενό της Ρωσίας, που το 2013 έφερε 550 χιλιάδες επισκέπτες, όπως διευκρίνισε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, έχει καλυφθεί και με νέες αγορές, όπως το Καζακστάν, που ξεκίνησε πέρυσι και οι αφίξεις θα συνεχιστούν και φέτος, χωρίς να αποκλείεται Ρώσοι επισκέπτες να φτάσουν φέτος στο νησί.

«Οι 550.000 Ρώσοι καλύφθηκαν από άλλες και καινούργιες αγορές, όπως είναι το Καζακστάν. Το Καζακστάν θα συνεχίσει και φέτος, όπως και άλλες αγορές. Και ίσως ακούσαμε και φέτος Ρωσικά», σημείωσε.

Τα χρόνια προβλήματα - Δρόμοι, κυκλοφοριακό, αεροδρόμιο...

Την ίδια στιγμή, άλυτα παραμένουν χρόνια προβλήματα των τουριστικών περιοχών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, να υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξουν λύσεις σε θέματα όπως ο ΒΟΑΚ, οι τουαλέτες του αεροδρομίου κ.λπ.

Ο κ. Χαλκιαδάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι τουρίστες γνωρίζουν ότι το οδικό μας δίκτυο δεν είναι καλό. Οδηγούν σιγά και όμορφα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μόλις γίνει ο επιθυμητός ΒΟΑΚ, τότε ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει και στην ενδοχώρα. Πιστεύω ότι ο ΒΟΑΚ θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχει αστυνόμευση. Εάν υπάρχει ακόμη περισσότερη αστυνόμευση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που κάνουν οι τουρίστες, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι οι τουαλέτες του αεροδρομίου.

«Δεν έχουμε τουαλέτες στο αεροδρόμιο. Δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε τόσους τουρίστες και να μην έχουμε τουαλέτες. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα “έρθει” το 2027. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τις τουαλέτες μέχρι τότε;», διερωτήθηκε.

Για φθορές στα όρια του βανδαλισμού και κλοπές από τουρίστες εν μέσω τουριστικής σεζόν έκανε λόγο ο Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι, παρά το γεγονός πως οι εργασίες για το νέο αεροδρόμιο συνεχίζονται πυρετωδώς, ταυτόχρονα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας όσα πρέπει, προκειμένου η εικόνα του αεροδρομίου να είναι αυτή που επιβάλλεται για ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό.

«Και την τελευταία ημέρα πρέπει να γίνουν έργα και εκσυγχρονισμοί στο υπάρχον αεροδρόμιο», είπε ο κ. Πλιάκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News