default-image

Εκλογές 2023 - Ελένη Κτιστάκη στο neakriti.gr: «Αν δεν τολμήσουμε, δε θα αλλάξει τίποτα»

Κρήτη
Εκλογές 2023 - Ελένη Κτιστάκη στο neakriti.gr: «Αν δεν τολμήσουμε, δε θα αλλάξει τίποτα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 21ης Μαΐου μίλησε στη "Ν.Κ." η υποψήφια βουλευτής, Ελένη Κτιστάκη

Για την κάθοδό της στις επικείμενες εκλογές μίλησε στη “Ν.Κ.” η υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ., Ελένη Κτιστάκη. Η κ. Κτιστάκη υποστήριξε ότι οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες που συμμετέχουν στην πολιτική οφείλουν να είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό και εθελοντικό χώρο που συμμετέχουν, ενώ τόνισε πως άμεσες προτεραιότητες είναι: «η υποστήριξη των πλουτοπαραγωγικών τομέων της χώρας μας, η ενίσχυση του εισοδήματος, της άμυνας και της ασφάλειάς μας, όπως και του κράτους δικαίου».

Η ίδια εξέφρασε πως τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο είναι θετικά για την κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ αναφερόμενη σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός θα κρίνει την πολιτική μάχη στις κάλπες, η κ. Κτιστάκη απάντησε: «Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο». Η κ. Κτιστάκη έχει πολυετή εθελοντική προσφορά, ενώ μιλώντας για τον εθελοντισμό και για το πώς νοηματοδοτείται η σκέψη της, εξέφρασε πως είναι πέρα από στάση ζωής, προσφοράς και αλληλεγγύης και «πολιτική πράξη συνεπικουρική του έργου κάθε κυβέρνησης και οργανισμού». Στο ερώτημα “τι έχει ο Μητσοτάκης που δεν έχει ο Τσίπρας;”, απάντησε: «Ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσίπρας σε αυτά τα οποία είχε πει έκανε τα εντελώς ανάποδα». Αναφερόμενη στο πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί και σχετικά με το εάν θέλει να περάσει ένα μήνυμα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση, η κ. Κτιστάκη επισήμανε: «Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και την πολιτική ζωή στη χώρα μας δεν έπαψε στιγμή, αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητάς μου, ήταν συνεχής και συνεπής».

Γιατί μία δυναμική γυναίκα σαν και εσάς, λαμβάνοντας υπόψη το βιογραφικό σας, να κατέβει στην πολιτική σκηνή;

«Οι γυναίκες, όπως και οι άντρες που συμμετέχουν στην πολιτική και τα εθνικά ψηφοδέλτια, σαφώς και οφείλουν να είναι ενεργές, καταξιωμένες στους χώρους που δραστηριοποιούνται και ικανές, είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά. Με τον γνώμονα αυτόν, ως αναγκαία προϋπόθεση, συμμετέχω στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Με σύνθημα ότι αν δεν τολμήσουμε, δε θα αλλάξει τίποτα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι η ευημερία μας ως χώρα σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το αν θα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε πολιτικές και δράσεις που θα αξιοποιούν “το άλλο μισό” του ανθρώπινου δυναμικού, που παραμένει υποεκπροσωπούμενο και συνεπώς αναξιοποίητο.

Είναι σημαντικό να δούμε προσεκτικά τα θέματα της ουσιαστικής εκπροσώπησης, της πλήρους συμπερίληψης των γυναικών στην πολιτική ζωή, της προαγωγής των δικαιωμάτων των γυναικών και της πολιτικής ελευθερίας, καθώς ίση εκπροσώπηση σημαίνει δημοκρατία και ισότητα».

Από την Ιθάκη ήρθατε εκ νέου στην Κρήτη και από τον επιχειρηματικό και εκδοτικό χώρο μετακινηθήκατε στον ιατρικό-διοικητικό χώρο. Είστε πολυπράγμων άνθρωπος. Κ. Κτιστάκη, σε περίπτωση που σας επιλέξει ο ηρακλειώτικος λαός και κυβερνήσει εκ νέου η Ν.Δ., τι είδους ζητήματα θα φέρετε ενώπιων της κυβέρνησης;

«Σε κάθε στίβο ενασχόλησής μου είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αποκομίσω σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις, ικανές για την εξέλιξή μου. Τα θέματα υγείας, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και παιδείας θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελέσουν κύρια πεδία προτεραιότητας, καθώς ένας υγιής και μορφωμένος λαός μπορεί να ανυψώσει τη χώρα, πνευματικά, κοινωνικά και επαγγελματικά. Επίσης, αναγκαία είναι η υποστήριξη των πλουτοπαραγωγικών τομέων της χώρας μας, η ενίσχυση του εισοδήματος, της άμυνας και της ασφάλειάς μας, όπως και του κράτους δικαίου».

 “Οργώνετε” την πόλη και τα χωριά του Ηρακλείου. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη;

«Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο εμπιστεύονται και εκτιμούν λόγω της συνέπειας λόγων και έργου του. Αν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμα αρκετά προβλήματα, διακατέχεται από ελπίδα και αισιοδοξία για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τα παιδιά του, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας».

 Τελικά, ο πληθωρισμός θα κρίνει την επιλογή στις κάλπες;

«Βεβαίως και αποτελεί ένα από τα πιο βασικά κριτήρια ψήφου διαχρονικά, η οικονομία. Ωστόσο, κάθε ασφαλές συμπέρασμα προϋποθέτει να γνωρίζουμε όχι μόνο το πού είμαστε ή το πού θέλουμε να πάμε, αλλά - κυρίως - από πού ξεκινήσαμε. Οι πολίτες, λοιπόν, θα σκεφτούν ποια ήταν η κατάσταση το 2019, πώς ζουν σήμερα και ποιος εγγυάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιο σίγουρο και καλύτερο αύριο. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περάσαμε και ξεπεράσαμε, θεωρώ πως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και η Ν.Δ. ήταν συνεπείς στις δεσμεύσεις της. Σε κάθε δοκιμασία σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία. Και ανατάσσοντας την οικονομία, επιστρέφουμε στους πολίτες το εθνικό αναπτυξιακό μέρισμα. Αν και η ανεργία παραμένει ακόμα υψηλή, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι 7 μονάδες χαμηλότερη από αυτήν που παραλάβαμε από τον κ. Τσίπρα.

Μέσα σε 4 χρόνια - και εν μέσω πανδημίας, μεταναστευτικού, εθνικών κρίσεων και παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης - δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 νέες δουλειές. Και σε αυτές εργάζονται συμπολίτες μας, που έχουν, πλέον, εισόδημα και προοπτική.

Ο πληθωρισμός άλλωστε αποτελεί διεθνές πρόβλημα. Κι όμως, η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι αυτό δε λέει και πολλά σε όσους δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Οι ίδιοι, όμως, έχουν διαπιστώσει τα αναχώματα που εξαρχής υψώσαμε απέναντι στην ακρίβεια, μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης.

Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Και αυτό το ξέρουν οι πολίτες. Όμως, δε θέσαμε, ούτε πρόκειται να θέσουμε, σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Επίσης, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω. Να ζήσουμε νέες περιπέτειες, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε».

Έχετε συμμετάσχει σε πολλά σωματεία ως εθελόντρια. Τι είναι εθελοντισμός για εσάς; Και κατ’ επέκταση απουσιάζει από τη χώρα μας ως νοοτροπία;

«Στάση ζωής. Προσφορά. Αλληλεγγύη... Συνεπώς είναι και πολιτική πράξη συνεπικουρική του έργου κάθε κυβέρνησης και οργανισμού. Υπάρχει μία μερίδα κόσμου που δρα εθελοντικά. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολλές και πολυεπίπεδες και η συμμετοχή ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες δεν είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι η νέα γενιά πρέπει να κινητροδοτηθεί για τη συμμετοχή και ευαισθητοποίησή της».

Τι έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν το έχει ο Αλέξης Τσίπρας;

«Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες τον Μητσοτάκη κι όχι τον Τσίπρα; Για έναν απλό λόγο: Ότι ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσίπρας σε αυτά τα οποία είχε πει έκανε τα εντελώς ανάποδα. Σύνθημά μας είναι το έργο μας και οι δεσμεύσεις που τηρήσαμε. Και τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά ακόμη πιο τολμηρά. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό θα κάνουμε.

Είχαμε σχέδιο για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και έχουμε σχέδιο για το μέλλον. Με αξιοπρεπή Δημόσια Υγεία. Με ένα καλύτερο και ψηφιοποιημένο κράτος. Σε τέσσερα χρόνια κάναμε μεταρρυθμίσεις, αυξήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, την αμυντική πολιτική, μειώσαμε τη μεταναστευτική ροή και μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές».

Γνωρίζω ότι αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και όμως κατεβαίνετε στην πολιτική σκηνή και έχετε ψηλά το κεφάλι. Μέσα από την υποψηφιότητά σας, θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα σε ανθρώπους που παλεύουν μ’ ένα παρόμοιο πρόβλημα υγείας;

«Φυσικά και έχω το κεφάλι ψηλά. Αντιμετωπίζω ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μου. Αυτό όμως δε μας καθιστά λιγότερο ενεργούς πολίτες, λιγότερο δοτικούς, πρόθυμους και ικανούς. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και την πολιτική ζωή στη χώρα μας δεν έπαψε στιγμή, αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητάς μου, ήταν συνεχής και συνεπής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News