Ένα ανησυχητικό σκηνικό, με “μπλόκο” στις αγοραπωλησίες, “πάγωμα” επενδύσεων και απαξίωση περιουσιών, με βασικά “θύματα” μάλιστα τους μικροϊδιοκτήτες, καταγγέλλουν με αγωνία ο δικηγορικός, μηχανικός, συμβολαιογραφικός κλάδος της χώρας και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, ανοίγοντας κοινό μέτωπο διαμαρτυριών και πιέσεων με φόντο το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Στο επίκεντρο των συντονισμένων παρεμβάσεων και πιέσεων βρίσκεται φυσικά το γνωστό θέμα με την εμπλοκή που έχει προκύψει από το δικαστικό μέτωπο ως προς τη δυνατότητα δόμησης για τα λεγόμενα “άρτια ακίνητα”, δηλαδή από 4 στρέμματα και πάνω. Και αυτό γιατί, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν αρκεί πια η προϋπόθεση να είναι ένα οικόπεδο πάνω από 4 στρέμματα, αλλά θα πρέπει να έχει και πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό, δηλαδή σε δρόμο...
Πάνω που πολλοί ιδιοκτήτες, και εδώ στην Κρήτη, άκουσαν αρχικώς με ικανοποίηση και ανακούφιση ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επρόκειτο να καταθέσει ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για να ανατρέψει το μπλοκάρισμα αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης, που έφερε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ακολούθησε η “ψυχρολουσία”…
Η κυβέρνηση έβαλε προσωρινά “φρένο” στη μεταβατική διάταξη που θα έλυνε το πρόβλημα για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες, που αγόρασαν εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων, και πλέον με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορούν να χτίσουν και έτσι απαξιώνεται η περιουσία τους.
Με το θέμα να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αναταράξεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους, ζητώντας επειγόντως λύση και καλώντας, ενόψει και της εκλογικής μάχης της 21ης Μαΐου, την Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για αυτό το εξόχως σημαντικό ζήτημα, που επηρεάζει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου.
Στην κατεύθυνση αυτήν, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ & γενικός γραμματέας CLGE - Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) παραχώρησαν τις προάλλες κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου.
Εκεί ύψωσαν “κραυγή αγωνίας”, υπογραμμίζοντας από κοινού πως «μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για την κατάθεση έως το Πάσχα μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, περιουσίες απαξιώνονται, αγοραπωλησίες σταμάτησαν και επενδύσεις “πάγωσαν”. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει άμεση επίπτωση στους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα και τώρα βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται».
Η κοινή συνέντευξη Τύπου
Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε:
«Η τελευταία υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους, που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στη μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της περιφέρειας.
Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ελληνική Πολιτεία από την άλλη διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες, ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί “στρατηγικές επενδύσεις” ή επενδύσεις “εθνικού ενδιαφέροντος” μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast truck διαδικασίες.
Οι φορείς που παρίστανται σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, εφόσον τους ζητηθεί, θα συνδράμουν στην ελληνική Πολιτεία σε μία νομικά άρτια και εφαρμόσιμη λύση».
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Ρούσκας, ανέφερε:
«Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν τις 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3212/2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό, που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτόν, διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς τη διοίκηση.
Επίσης:
1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων.
2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινόχρηστων οδών.
3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Ελληνική Επικράτεια».
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δ. Βερβεσός, τόνισε:
«Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη».
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, τόνισε:
«Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί.
Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον, όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση».
«Απαξιώνεται η περιουσία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών»
Με αφορμή τις αντιδράσεις συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών και ιδιοκτητών που προκλήθηκαν από την υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ, ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν χαρακτηριστεί “στρατηγικές επενδύσεις” ή επενδύσεις “εθνικού ενδιαφέροντος”, μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου, δημιουργώντας μάλιστα οι ίδιοι τους κανόνες με fast truck διαδικασίες, η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών μικρών εκτάσεων απαξιώνεται. Αυτή η πολιτική που παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στη μέση ελληνική οικογένεια, ειδικά της περιφέρειας, μας βρίσκει αντίθετους. Είναι άδικο τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, και σε πολλά εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα να αδυνατούν να οικοδομήσουν. Είναι άδικο οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τις αδυναμίες της Πολιτείας. Γι’ αυτό και σε αυτόν τον τομέα ζητάμε ισότητα και δικαιοσύνη».
Σχόλια