Ηράκλειο: Η ώρα της ανάδειξης για το βυζαντινό τείχος στη Λ. Δικαιοσύνης - Τι προβλέπει το έργο

Κρήτη
Ηράκλειο: Η ώρα της ανάδειξης για το βυζαντινό τείχος στη Λ. Δικαιοσύνης - Τι προβλέπει το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελάχιστα κομμάτια, απομεινάρια του άλλοτε περίφημου αραβοβυζαντινού τείχους, που διέτρεχε το πλέον κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, έχουν αποκαλυφθεί, καθώς τα ίχνη του μνημείου έχουν, δυστυχώς, χαθεί με το πέρασμα του χρόνου μέσα στην πυκνή δόμηση

Σε “ρότα” διάσωσης αλλά και ανάδειξης περνά ένα ακόμα μικρό έστω τμήμα του άλλοτε περίφημου αραβοβυζαντινού τείχους, που διέτρεχε την “καρδιά” της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για το τμήμα του τείχους που έχει αποκαλυφθεί σε ακίνητο επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης και μάλιστα το οικόπεδο είχε απαλλοτριωθεί πριν από αρκετά χρόνια, με σκοπό την αποκατάσταση-ανάδειξή του.

Αυτή η παρέμβαση μπαίνει τώρα στις “ράγες” από τον Δήμο Ηρακλείου μέσω της συμβασιοποίησης μιας εργολαβίας ύψους 147.185 ευρώ, που στόχο έχει να καταστήσει το σημείο προσβάσιμο με προστατευμένο τρόπο, ώστε δημότες και επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το διασωθέν αυτό τμήμα του τείχους. Άλλωστε, δεν είναι και πολλά τα τμήματα του μνημείου που είναι ορατά, σε κοινή θέα για τον κόσμο.

Ελάχιστα κομμάτια, απομεινάρια του άλλοτε περίφημου αραβοβυζαντινού τείχους, που διέτρεχε το πλέον κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, έχουν αποκαλυφθεί, καθώς τα ίχνη του μνημείου έχουν, δυστυχώς, χαθεί με το πέρασμα του χρόνου μέσα στην πυκνή δόμηση, ανάμεσα σε καταστήματα, πολυκατοικίες κ.λπ., στον άξονα αυτό που ξεκινά από τη Δουκός Μποφόρ και συνεχίζει προς Δικαιοσύνης- Δαιδάλου- Χάνδακος. Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης-ανακαίνισης του Μεγάρου “Αχτάρικα” και διαμόρφωσής του στη νέα στέγη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, είχε αποκαλυφθεί ένα μικρό τμήμα του τείχους.

Κατά την α' φάση των εργασιών είχαν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η θεμελίωση και υπολείμματα της Πύλης Βολτόνε στην πρόσοψη του κτηρίου, τμήμα του αραβοβυζαντινού τείχους, καθώς και τμήμα του ενετικού υδραγωγείου που τροφοδοτούσε με νερό από την περιοχή των Αρχανών την κρήνη Μοροζίνι. Για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ελήφθη μέριμνα από τη μελέτη για δυνατότητα θέασης, αλλά και προσέγγισης από τους επισκέπτες.

Η υπογραφή της σύμβασης

Αναλυτικότερα, υπεγράφη χθες το πρωί από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, η σύμβαση για την κατασκευή στεγάστρου, με στόχο την προστασία ενετικού τείχους στο πλαίσιο του έργου “Αποκατάσταση-συντήρηση βυζαντινού τείχους Ηρακλείου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο στη λεωφόρο Δικαιοσύνης”.

Το αντικείμενο της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 147.185,82 ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Ηρακλείου, στο πλαίσιο του Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020” και εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Όπως προβλέπεται στη σύμβαση, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του απαλλοτριωμένου οικοπέδου επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος, και οι εργασίες εκτελούνται ήδη από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς και αντικατάσταση του στεγάστρου για την προστασία του αραβοβυζαντινού τείχους, που θα εκτελεστεί από τον Δήμο Ηρακλείου. Με την ολοκλήρωση του έργου, άλλος ένας σημαντικός μνημειακός χώρος παραδίδεται στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η χρηματοδότηση

Η πράξη “Αποκατάσταση-συντήρηση βυζαντινού- ενετικού τείχους Ηρακλείου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο στη λ. Δικαιοσύνης”, η οποία περιλαμβάνει το Υποέργο 2: “Κατασκευή στεγάστρων για την προστασία του Ενετικού Τείχους”, εντάχθηκε με τη με αρ. πρωτ. 1963/06-05-2021 (ΑΔΑ: 6ΘΓ57ΛΚ-Ζ4Θ) απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, με Κωδικό ΟΠΣ 5060686, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020”.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), από πιστώσεις της δράσης 6.c.he.1: “Δράσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων κατά μήκος επιλεγμένων διαδρομών” (ΣΒΑΑ Ηρακλείου), του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2014-2020”, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2: “Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη”.

Τι εργασίες θα γίνουν - Το αντικείμενο της παρέμβασης

Το αντικείμενο του έργου “Κατασκευή στεγάστρων για την προστασία του Ενετικού Τείχους” (υποέργο 2) αφορά σε οικοδομικές εργασίες που θα εκτελεστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 από τον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του έργου “Αποκατάσταση-συντήρηση βυζαντινού- ενετικού τείχους Ηρακλείου και διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο στη λ. Δικαιοσύνης”, που αποσκοπεί στη συντήρηση και αποκατάσταση του τείχους και της πρόσβασης σε αυτό, ώστε να αξιοποιηθεί το, απαλλοτριωμένο για αρχαιολογικούς σκοπούς, ακίνητο του ΥΠΠΟΑ και να καταστεί το μνημείο προσβάσιμο και επισκέψιμο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Συνοπτικά θα περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

α) Κατασκευή φορέα υποστύλωσης της χυτής τοιχοποιίας της ανωδομής του διατειχίσματος, για λόγους ασφάλειας.

β) Απομάκρυνση του υφιστάμενου στεγάστρου και αντικατάσταση του φορέα του.

γ) Καθαίρεση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως υποστυλώματα στήριξης των υφιστάμενων φορέων (δικτυώματα), της υπάρχουσας στέγης, του εναπομείναντος - κάθετου στη βόρεια όψη - δοκού, καθώς και τμήματος του gross beton στα νοτιοδυτικά και στα δυτικά της οπής του θόλου του διατειχίσματος. Επίσης θα καθαιρεθεί η οπτοπλινθοδομή και τμήμα της υποκείμενης τσιμεντοπλινθοδομής μέχρι του ύψους της νέας στέγης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News