Πώς ο 17χρονος που βρέθηκε στο αναμορφωτήριο για ενδοοικογενειακή βία έγινε ο ίδιος θύμα βιασμού

Κρήτη
Πώς ο 17χρονος που βρέθηκε στο αναμορφωτήριο για ενδοοικογενειακή βία έγινε ο ίδιος θύμα βιασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκάρει η καταγγελία του ανήλικου Κρητικού ότι έπεσε επανειλημμένα θύμα ομαδικού βιασμού από συγκρατούμενούς του - Ενδελεχή έρευνα διέταξε ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Κώστας Παπαθανασίου

Μια άκρως σοκαριστική υπόθεση, η οποία φέρεται να διαδραματίστηκε μέσα στους προηγούμενους μήνες σε σωφρονιστικό κατάστημα νέων στην ηπειρωτική Ελλάδα, διερευνούν οι τοπικές Αρχές, μετά από καταγγελία στην οποία προχώρησε συγγενικό πρόσωπο του ανηλίκου, που κρατείτο μέχρι πρόσφατα στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα.

Όπως καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ένας 17χρονος - σήμερα - νεαρός, ο οποίος παρέμενε έγκλειστος στο επίμαχο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών, είχε πέσει επανειλημμένα θύμα ομαδικού βιασμού, αλλά και άγριου ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του.

Μετά την καταγγελία που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα, χθες Πέμπτη εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Κώστας Παπαθανασίου διέταξε να πραγματοποιηθούν ενδελεχείς έρευνες από τις Αρχές, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται λόγος για «καταγγελία 17χρονου ημεδαπού προς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης, η οποία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια κράτησής του σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ενημερώνουμε ότι ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου».

Τα καψώνια

 Ο 17χρονος νεαρός είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε περιοχή του Ηρακλείου, καθώς φέρεται ότι είχε “πρωταγωνιστήσει” σε σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο. Ο ανήλικος είχε οδηγηθεί στην ανακρίτρια και, αφού απολογήθηκε, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Τις επόμενες ημέρες μετήχθη σε σωφρονιστικό κατάστημα νέων στην ηπειρωτική χώρα. Επ’ ουδενί ο ανήλικος δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τον απίστευτο εφιάλτη που επρόκειτο - σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα - να βιώσει...

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στις τοπικές Αρχές, την πρώτη ημέρα που έφτασε στο σωφρονιστικό κατάστημα δέχτηκε το πρώτο “καψόνι”, καθώς άλλοι νεαροί τού έκλεψαν τα ρούχα, αλλά και τον εξανάγκασαν να παλέψει με άλλο νεαρό κρατούμενο. Οι ξυλοδαρμοί σε βάρος του φέρονται να ξεκίνησαν από τις πρώτες ώρες του εγκλεισμού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος ξυλοκοπήθηκε κάποια στιγμή τόσο πολύ, που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Εντούτοις, το ξύλο δεν ήταν το χειρότερο: Εκτός από άγριους ξυλοδαρμούς, ο ανήλικος φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικών βιασμών από πέντε συγκρατούμενούς του. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο νεαρός φέρεται να έπεφτε θύμα βιασμού σε καθημερινή βάση, για περίπου δύο εβδομάδες, από τους εν λόγω νεαρούς. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο 17χρονος καταγγέλλει ότι τα ίδια άτομα φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά κι άλλο νεαρό στο επίμαχο σωφρονιστικό κατάστημα. 

Το τέλος του “μαρτυρίου” - Η εξομολόγηση σε δικό του άτομο

Το “μαρτύριο” του νεαρού έλαβε τέλος πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οπότε και ο 17χρονος βγήκε από το σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης νέων. Ο νεαρός, ο οποίος μέχρι τότε φέρεται να κρατούσε κρυφά μέσα του τα όσα εφιαλτικά βίωνε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, άνοιξε την ψυχή του σε συγγενικό πρόσωπο, στο οποίο αποκάλυψε τα όσα φρικτά φέρεται να έζησε.

Το εν λόγω άτομο απευθύνθηκε το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ασφάλεια Ηρακλείου, προβαίνοντας σε σχετική καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για το καταγγελλόμενο συμβάν βρίσκονται σε εξέλιξη.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News