Οι βροχές του Μάη φέρνουν χολέρα στα αμπέλια – Ευνοημένες οι ελαιοκαλλιέργειες

Κρήτη
Οι βροχές του Μάη φέρνουν χολέρα στα αμπέλια – Ευνοημένες οι ελαιοκαλλιέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλή για τους αμπελώνες του νησιού οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών - «Μη σταματάτε να ψεκάζετε τα αμπέλια σας», συνιστούν οι ειδικοί

Βρέχει... χολέρα για τ’ αμπέλια της Κρήτης, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου να συνιστά στους αμπελουργούς να μη σταματήσουν να ψεκάζουν. Η καιρική αστάθεια όμως, σύμφωνα με τους γεωπόνους, έχει ήδη προκαλέσει συμπτώματα και περονόσπορου, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανθόβια γενιά, που δε χρειάζεται όμως ακόμα αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, την περίοδο αυτή με την έκπτυξη της βλάστησης μπορεί αρχικά η χρονιά να εμφάνιζε μια πρωιμότητα κατά 7-10 ημέρες σε σχέση με το 2022, αλλά ο δροσερότερος του κανονικού μήνας Απρίλιος επιβράδυνε την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων. Με τα σημερινά δεδομένα, η χρονιά δεν εμφανίζει σημαντική διαφορά με το 2022. Μάλιστα, στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης από 8 έως 18 εκατοστά.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο αμπελουργός και παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης εξέφρασε την ανησυχία του, όχι τόσο για περονόσπορο, όσο για χολέρα.

«Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, και μάλιστα με τον τρόπο που πέφτουν, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους χολέρας. Ο μύκητας μπορεί να μην έχει φανεί ακόμα, αλλά σίγουρα υπάρχει. Και έτσι, μόλις “ηρεμήσει” ο καιρός, οι αμπελουργοί δε θα πρέπει να χάσουν καθόλου χρόνο. Θα πρέπει να προβούμε σε ψεκασμούς που θα συνδυάζουμε την αντιμετώπιση της χολέρας με αυτή του περονόσπορου», λέει στην εφημερίδα μας ο αμπελουργός και συνδικαλιστής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, την κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι βρέχει λίγο, σταματάει και μετά ξαναβρέχει.

«Πάντως, σε αντίθεση με τα αμπέλια, στις ελιές αυτός ο καιρός είναι “χρυσάφι” γιατί τις βοηθάει να “δέσουν”», καταλήγει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αμπελουργοί

Αναλυτικότερα, το Περιφερειακό Κέντρο Φυτών αναφέρει για τον περονόσπορο:

«- Ο μύκητας έχει εγκατασταθεί σε περιορισμένες θέσεις στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του νησιού, κυρίως σε ακαλλιέργητα αμπέλια (βροχές 11 Απριλίου). Η πιθανότητα εμφάνισής του στη νότια πλευρά είναι μικρή προς το παρόν.

- Οι ασθενείς βροχές-διυγράνσεις και οι νότιοι άνεμοι που επικράτησαν στη συνέχεια δεν επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξή του. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι πολύ τοπικές βροχοπτώσεις με διυγράνσεις μεγάλης διάρκειας, που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες στις 22 Απριλίου (π.χ. Βενεράτο, Αλάγνι, Αρκαλοχώρι) και δίνουν αυτές τις ημέρες τα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).

- Η καιρική αστάθεια που επικρατεί και οι προβλέψεις βροχοπτώσεων στις επόμενες ημέρες μπορεί να ευνοήσουν περαιτέρω την εξάπλωση του μύκητα.

- Η εμφάνιση του μύκητα είναι περιορισμένη προς το παρόν και η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

  1. Συνιστάται προστασία ιδιαίτερα στα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες), όπως και στα αμπέλια με αυξημένο δείκτη κινδύνου (βόρεια και κεντρικά του νησιού).
  2. Να συνεχιστούν οι συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
  3. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και η υπηρεσία μας.

Για το ωίδιο (χολέρα του αμπελιού):

- Οι πρώτες προσβολές (βλαστοί- σημαίες) έχουν εμφανιστεί σε όλες τις ζώνες. Στους μολυσμένους βλαστούς αναπαράγονται διαρκώς νέα μολύσματα (αλευρωμένη εμφάνιση) και σταδιακά ο μύκητας εξαπλώνεται. Διαπιστώνονται ήδη δευτερογενείς μολύνσεις σε φύλλα και ανθοταξίες και ο δείκτης κινδύνου για νέες μολύνσεις είναι αυξημένος.

- Στις πρωιμότερες ποικιλίες/περιοχές ακολουθούν ευαίσθητα βλαστικά στάδια (μούρο - άνθηση).

* Την περίοδο αυτή όλα τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα.

* Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας.

Στους πρώτους προσβεβλημένους βλαστούς αναπαράγονται μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

Για την ευδεμίδα:

- Η 1η πτήση του εντόμου είναι σε εξέλιξη σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες (πρώιμη, μεσοπρώιμη, όψιμη).

Επισημαίνεται ότι η πτήση εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών-ξενιστών εκτός από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια από τη δραστηριότητα της 1ης πτήσης είναι χωρίς οικονομική σημασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News