Κρήτη

Εφορία: Αυτά είναι τα εργαλεία ανακάλυψης αδήλωτων Airbnb - Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες

Αναβαθμίζεται η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τύπου Airbnb, προκειμένου να είναι ευκολότερος και ταχύτερος ο εντοπισμός όσων ιδιοκτητών δεν δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία και εισοδήματά τους

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η φορολογική διοίκηση και οι τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) προχωρούν στη σύναψη νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο θα οδηγήσει στον εντοπισμό όσων αποφεύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της kathimerini.gr, το νέο πρωτόκολλο θα προβλέπει την αναλυτική και ποιοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ τόσο για τα εισοδήματα που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για το μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε δηλώνουν «μαϊμού» μητρώο.

Σημειώνεται ότι ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι εγγεγραμμένα (και στις 3 πλατφόρμες) είναι 140.000 ακίνητα. Από αυτά, το 37% είχε δηλώσει ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Συγκεκριμένα, για 51.800 περιπτώσεις δεν υπήρχε ΑΜΑ. Εξ αυτών συμμορφώθηκαν 34.188, πληρώνοντας και τους αναλογούντες φόρους που προέκυψαν και οι οποίοι ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, ενώ 17.612 αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες.

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Airbnb

Οπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, από το 2024 τα ποσά που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται από τις τρεις πλατφόρμες. Ωστόσο, διαχειριστές και ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τους κωδικούς, καθώς ενδεχομένως να έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους με άλλους τρόπους. Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας, με στόχο να εντοπιστούν αφενός όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα, αλλά και όσοι δηλώνουν χαμηλότερα από αυτά που εισπράττουν. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω «έξυπνων» εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Οι πλατφόρμες θα διαγράφουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες δηλώνουν «μαϊμού» Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν στις αρχικές δηλώσεις να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Οσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

Ιδιοκτήτες Airbnb: Ξέχασαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ – Εντείνει τους ελέγχους η ΑΑΔΕ

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα στοιχεία που έλαβαν οι ελεγκτικές αρχές από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού και τα οποία διασταυρώθηκαν και συγκρίθηκαν με το βιβλίο πελατών, εντόπισαν σε ξενοδοχειακή μονάδα στα Μετέωρα ότι δεν είχαν δηλωθεί έσοδα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Αμεσα έγινε ο καταλογισμός και αποδόθηκαν κύριοι φόροι άνω των 300.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια