Εξελίξεις για το Μηχανολογικό: Στα χέρια του εισαγγελέα η δικογραφία της υπόθεσης με την κομπίνα των άνω των 800.000 ευρώ

Κρήτη
Εξελίξεις για το Μηχανολογικό: Στα χέρια του εισαγγελέα η δικογραφία της υπόθεσης με την κομπίνα των άνω των 800.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εισαγγελέας αναμένεται μέσα στο ακόλουθο διάστημα να προτείνει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή (ή μη) σε δίκη των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση (εκτός των δύο αδερφών)

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα αναφορικά με την κομπίνα που είχε στηθεί σε βάθος πολλών ετών σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου, προκαλώντας ζημία άνω των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία. Ως βασικοί “πρωταγωνιστές” της υπόθεσης φέρονται δύο αδέρφια που διατηρούσαν γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων, και οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, η διαδικασία της κύριας ανάκρισης ολοκληρώθηκε μέσα στο προηγούμενο διάστημα και η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα. Ο τελευταίος αναμένεται μέσα στο ακόλουθο διάστημα να προτείνει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή (ή μη) σε δίκη των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση (εκτός των δύο αδερφών).

Από εκεί και πέρα, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν (και ποια) από τα εν λόγω τέσσερα άτομα θα παραπεμφθούν σε δίκη ή θα απαλλαγούν.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση είχαν εμπλακεί έξι άτομα: Για τα δύο αδέρφια, ωστόσο, η υπόθεση διαχωρίστηκε, καθώς είχαν προβεί σε αίτημα περί ποινικής διαπραγμάτευσης. Μέσω της διαδικασίας της ποινικής διαπραγμάτευσης, το αρμόδιο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει στα δύο αδέρφια ποινή κάθειρξης έξι ετών. Αμφότεροι βρίσκονται στη φυλακή εδώ και περίπου τρεις μήνες, εκτίοντας την ποινή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Η διαδικασία της κύριας ανάκρισης, η οποία περατώθηκε το προηγούμενο διάστημα, σχετίζεται ουσιαστικά με τους υπόλοιπους τέσσερις εμπλεκόμενους. Πρόκειται για τον πατέρα των δύο βασικών κατηγορουμένων, μία εργαζόμενη στο γραφείο μεταβιβάσεων, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου κι έναν ακόμη άνδρα.

Άπαντες παραμένουν ελεύθεροι. Ο πατέρας των δύο αδερφών είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, ενώ κατέβαλε χρηματική εγγύηση ύψους 15.000 ευρώ.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχαν εμφανιστεί στην ανακρίτρια Ηρακλείου οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι. Και οι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους: Μόνο στη γυναίκα που εργαζόταν στο γραφείο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

 Η αποκάλυψη της υπόθεσης - Πώς είχε στηθεί η απάτη

 Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις αρχές Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. αναφερόταν ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών-μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία, αντί να καταβάλλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής, ώστε να φαίνεται το προβλεπόμενο ποσό. Επιπλέον, με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παραλάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τον ανώτερο τρόπο οι εμπλεκόμενοι «είχαν από το έτος 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε. Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 20.290 ευρώ, πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News