Δεν κόβονται τα δέντρα στην Λ. Δημοκρατίας και στον Μασταμπά με απόφαση δικαστηρίου - Ούτε το πεύκο στο Γ’ Λύκειο

Κρήτη
Δεν κόβονται τα δέντρα στην Λ. Δημοκρατίας και στον Μασταμπά με απόφαση δικαστηρίου - Ούτε το πεύκο στο Γ’ Λύκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς μετά την προηγούμενη απόφαση που είχαν χάσει η κάτοικοι στο δικαστήριο, ζητώντας και τη διατήρηση του αλσυλλίου στα Δειλινά

Κέρδισαν οι κάτοικοι του Μασταμπά και άλλων περιοχών του Ηρακλείου, που ζητούν την προστασία του αστικού πρασίνου, τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου Ηρακλείου, για τις κοπές των πεύκων σε λεωφόρο Δημοκρατίας και Μασταμπά.

Αυτό σημαίνει ότι στη λ. Δημοκρατίας, που είχαν κληθεί από την Διεπιστημονική Επιτροπή και είχε ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ως επικίνδυνα, δεν θα κοπούν, με απόφαση δικαστηρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς μετά την προηγούμενη απόφαση που είχαν χάσει η κάτοικοι στο δικαστήριο, ζητώντας και τη διατήρηση του αλσυλλίου στα Δειλινά.

Μάλιστα η απόφαση για τα πεύκα της λεωφόρου Δημοκρατίας έγινε γνωστή από την ίδια τη δικηγόρο που εκπροσώπησε τους κατοίκους κ. Αθανασία Παπαδημητρίου, η οποία με ανάρτησή της στο Facebbok, ανέφερε τα εξής:

«Η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, σήμερα ειδικά, η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι κάθε δέντρο, είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Ο γνώμονας κάθε σχετικής ενέργειας για τους φορείς που είναι εντεταλμένοι με την προστασία του πρέπει να είναι η διάσωση και όχι η καταστροφή του. Η ενδόμυχη αιτιολογία λήψεως των αποφάσεων υλοτόμησης, που είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς διάσωση δέντρου απορρίπτεται εξαρχής ως κοστοβόρα, χρονοβόρα ή ενοχλητική δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Σε κάθε περίπτωση πιθανολογήθηκε ότι η απορρέουσα από τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου υποχρέωση να αντικαθιστά «άμεσα» κάθε δέντρο που υλοτομείται με άλλα δύο δέντρα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εφόσον σχετικές μελέτες δεν έχουν συνταχθεί. Από τα ανωτέρω συνάγεγεται ότι η υλοτομία των δέντρων «για λόγους επικινδυνότητας» χωρίς την κατά τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τεκμηρίωση αυτής καθώς και χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων διάσωσής τους, είναι πράξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και το καταστατικό των αρμοδίων υπηρεσιών υποχρέωση προστασίας του κοινωνικού αγαθού του περιβάλλοντος.»

Ακολουθεί η ανάρτησή της στο Facebook: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News