Αρχαιολογικά ευρήματα "φρενάρουν" τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης

Κρήτη
Αρχαιολογικά ευρήματα "φρενάρουν" τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», εντοπίζει κάποια προβλήματα στην νέα χάραξη που προτείνεται

Το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο που έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή του νέου δρόμου Καστελίου – Χερσονήσου, στην Κρήτη, υποχρεώνει σε νέα οδική χάραξη.

Το εμβληματικό έργο, συνολικού μήκους 294 χλμ. και προϋπολογισμού ύψους 2,2 δις ευρώ, έχει χωριστεί σε τέσσερα τμήματα που προχωρούν ανεξάρτητα, όσον αφορά την κατασκευή τους.

Οι εργασίες για τον συνδετήριο δρόμο του νέου αεροδρομίου Καστελίου με τον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στην Χερσόνησο, ξεκίνησαν τέλη Ιανουαρίου, αλλά “έπεσαν” επάνω σε αρχαία, με αποτέλεσμα να επανεξετάσουν την χάραξη εναλλακτικής οδού.

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», εντοπίζει κάποια προβλήματα στην νέα χάραξη που προτείνεται. «Πρόκειται για έναν δρόμο κύριας κυκλοφορίας που θα σηκώνει μεγάλο βάρος, καθώς ο κάθετος άξονας θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο». Έτσι, μεταφέρει την πρόταση για την χάραξη ενός τούνελ μήκους περίπου δυο χλμ. που θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς να αυξάνει την διαδρομή κατά 25 χλμ. και μειώνοντας τον χρόνο που θα πρέπει να κάνουν οι οδηγοί για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ωστόσο όπως σημειώνει αυτό προσκρούει στο σκεπτικό της εκτίναξης του κόστους κατασκευής. Εάν είναι μόνο αυτό το θέμα και ανάλογα με το ύψος του κόστους θα μπορούσε εξεταστεί.

Η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του αναδόχου του έργου που προέβλεπε το ενδεχόμενο εύρεσης αρχαιοτήτων, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως και το κόστος κατασκευής.

Το τμήμα του ανασκαφέντος αγωγού, συνολικού μήκους 14 χλμ., του υδραγωγείου βρίσκεται περίπου 500 μέτρα νοτίως του εθνικού κόμβου Χερσονήσου, στην Άγνο.

Αρχαιολογικά ευρήματα «φρενάρουν» τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης

Αρχικά υπήρχαν ενστάσεις ότι η διέλευση του νέου οδικού άξονα, θα προκαλούσε περιβαλλοντικά προβλήματα στο φαράγγι της Άγνου. Και τότε προτάθηκε ως εναλλακτική λύση η κατασκευή τούνελ, μήκους περίπου 1,25 χλμ. στο τμήμα από τον οικισμό Άγνος, έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στην θέση Ξυλοκαμάρες. Ένα ακόμη θέμα, που τίθεται από ορισμένους, αφορά τις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα καταστήσουν την Κρήτη ανεξάρτητη από την ιδιαίτερα ακριβή ενέργεια, ειδικά σε μια περίοδο, που όλοι επενδύουν στην πράσινη ενέργεια. Τώρα με τα αρχαία εγείρεται νέο ζήτημα.

Ορισμένοι αντιμετωπίζουν με ειρωνεία την εύρεση των αρχαίων, που ουσιαστικά αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομία της Κρήτηςκαιγια το πλήθος των τουριστών που αποβιβάζεται στο νησί. Ενδεχομένως θεωρούν ότι θα έπρεπε να σκεπαστούν και να ξεχαστούν.

Σε τελική ανάλυση κάποιοι τοπικοί φορείς, δεν επιθυμούν να κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, άλλοι επιχειρούν να καθυστερήσει η κατασκευή του ΒΟΑΚ. Όπως λέει μια παροιμία “αν δεν θέλεις να ζυμώσεις όλη μέρα κοσκινίζεις”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News