Κρήτη

Κρήτη: Υπό βροχή και με προεκλογική χροιά οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά - Μπογιές σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Κρήτης ύψωσαν ανάστημα κατά της ακρίβειας, της φτώχιας και της ανεργίας

Ακρίβεια, φτώχια, ανεργία... Στο τρίπτυχο αυτό, με μηνύματα βέβαια και για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εξελίχθηκαν οι χθεσινές (Δευτέρα 1 Μαΐου) απεργιακές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν φέτος τρεις χωριστές συγκεντρώσεις. Ανάλογες ήταν και οι συγκεντρώσεις σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ιεράπετρα, με δεκάδες διαδηλωτές να υψώνουν πανό και να φωνάζουν συνθήματα διεκδικώντας ένα καλύτερο “αύριο” γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, στο Εργατικό Κέντρο και στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ δεν έλειψαν και τα “παρατράγουδα”, αφού άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο του προεκλογικού κέντρου της Ν.Δ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Η πρώτη συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, κατά τον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές αλλά και πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες του τόπου, αναφέρθηκε στο νόημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ακρίβεια που “σαρώνει” την κοινωνία και στη διεκδίκηση καλύτερων μισθών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα των 826 ευρώ που προτείνει η ΓΣΕΕ.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους μισθούς πείνας... Οποιοσδήποτε ελάχιστος μισθός κάτω από τα 826 ευρώ είναι κάτω από το όριο της φτώχιας», είπε χαρακτηριστικά στον δικό του χαιρετισμός ο Στέλιος Βοργιάς.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πραγματοποιούσαν τη δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πολλοί άλλοι στο άγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στα σημεία που έπεσαν νεκροί πρωτοπόροι εργάτες-συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος στο Ηράκλειο, οι αδελφοί Χατζηγεωργίου και ο Στρατής Περγαλίδης.

Οι υγειονομικοί στους δρόμους

«Σήμερα (σ.σ. χθες) χιλιάδες υγειονομικοί όλων των κλάδων εφημερεύουν σε δύσκολες συνθήκες και σώζουν ζωές», είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Οι ανάγκες χωρίς πανδημία είναι για 30.000 σε κανονικές συνθήκες και προσλαμβάνονται μόνο 3.500, όλοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αγανάκτηση προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας για επέκταση της μετατροπής σε ΝΠΙΔ “στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων”, καθώς και ότι “πιλότος” για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το Νοσοκομείο Σαντορίνης, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε “υποκατάστημα” της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ΣΔΙΤ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Μηνύματα

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, για την εργατική Πρωτομαγιά αναφέρει: «Μοναδική ασφαλής ασπίδα του κόσμου της εργασίας είναι η ενότητα, η διαρκής εγρήγορση και η αγωνιστικότητα. Η 1η του Μάη είναι η μέρα που τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης. Είναι η ημέρα μνήμης και τιμής ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συναδέλφωση και την ειρήνη των λαών.

Σήμερα η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο οπισθοδρομικών δυνάμεων, που επιδιώκουν τη συρρίκνωσή τους. Χρέος όλων μας αποτελεί η διαφύλαξη αλλά και η διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Προϋποθέτει όμως ενότητα, διαρκή εγρήγορση και αγωνιστικότητα. Στην εποχή μας, τίποτε δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Τα πάντα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσον είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε δυναμικά τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος, που αποτελούσε και αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ασπίδα του κόσμου της εργασίας. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Είναι μια ημέρα που αναδεικνύει, ακόμα περισσότερο, την ανάγκη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τη συνολική βελτίωση της καθημερινότητάς τους», αναφέρει μεταξύ των άλλων...

«Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, από το 1886, συμβολίζει και ταυτίζεται με τον αγώνα των εργαζομένων: για σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών εργασίας και της προοπτικής ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στον Δήμο Ηρακλείου - με πνεύμα αλληλεγγύης και με διαρκείς προσπάθειες - βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συνεχής συρρίκνωση του δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα καθοριστικό ζήτημα, που δεν έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου», σύμφωνα με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στο δικό του μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά των αγώνων και της ανατροπής, που ειδικά φέτος σηματοδοτεί το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το τέλος των πολιτικών που έφεραν αντεργατικούς νόμους, διέλυσαν δικαιώματα δεκαετιών, απαξίωσαν ελεγκτικούς μηχανισμούς, καλλιέργησαν την εργοδοτική ασυδοσία, υποβάθμισαν το κοινωνικό κράτος και οδήγησαν σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων - και όχι μόνο. Των πολιτικών που μας οδήγησαν, το 2023, να αγωνιζόμαστε να ανατραπεί ένα εργασιακό καθεστώς που θυμίζει 1960»...

Μήνυμα αγώνα και νίκης έστειλε και ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ιστορική μάχη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τούτου του τόπου, την προσφυγή στις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Ιστορική μάχη, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει αν όλα εκείνα για τα οποία θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, τα κοινωνικά δικαιώματα, θα διασωθούν και θα διευρυνθούν ή αν για ακόμα μία τετραετία θα καταστρατηγούνται, και οι εργασιακές συνθήκες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού θα απειλούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, την ασφάλεια στην εργασία και την οικογενειακή και προσωπική ζωή τους.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, που βιώνουν ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη φτώχια, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, τους πλειστηριασμούς και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, θα δώσουν μαζί με όλους μας έναν δύσκολο αγώνα, για να βάλουν τέλος στην αδικία, την ανισότητα και στην αυθαιρεσία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τον εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί το τέλος μιας κυβέρνησης, που πολέμησε με μίσος τα εργασιακά δικαιώματα και κατήργησε βασικές εργασιακές κατακτήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαρύνεται με την επιβολή μιας πολιτικής πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, την επιβολή της ελαστικής και εργολαβικής εργασίας, την αύξηση των φθηνών υπερωριών και της απλήρωτης εργασίας πέραν του 8ώρου.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αντεργατικής της νομοθεσίας. Στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας είναι η άμεση κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων - με πρώτους τους νόμους Χατζηδάκη και των αντεργατικών ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση και αποκαθιστούμε, μεταξύ άλλων, και το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία».

Συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Κρήτη - Φόρος τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης

Τα δικά τους μηνύματα προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις εθνικές εκλογές, για διασφάλιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, έστειλαν χθες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου.

Όπως τόνισαν, το “κύμα” ακρίβειας που “σαρώνει” τη χώρα οδηγεί εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνικό αποκλεισμό. Φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης απέδωσαν χθες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων, με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα, εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της Αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τη Δημοτική Αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Εκδηλώσεις μνήμης αλλά και αγώνα οργανώθηκαν και στις πόλεις του νομού Λασιθίου. Σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης αναφέρει: «Η 1η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και διαχρονικό σύμβολο αγώνων και διεκδίκησης της εργατικής τάξης. Η Πρωτομαγιά είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Ως δημοτική Αρχή, με αίσθημα ενότητας και συλλογικής ευθύνης συμβάλλουμε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία νέων θέσεων και προστατεύουμε το δικαίωμα όλων στην εργασία. Μόνο με πράξεις και συλλογική δράση μπορούμε να ξαναδώσουμε ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια για ένα καλύτερο αύριο. Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!».

Πέταξαν μπογιές στο εκλογικό κέντρο της Ν.Δ.

Παρά τον ειρηνικό και τον πολιτισμένο χαρακτήρα των συγκεντρώσεων στο Ηράκλειο, δεν έλειψαν και πάλι τα παρατράγουδα, καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. αναφέρει: «Θρασύδειλοι τραμπούκοι, που είχαν παρεισφρήσει σε πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, βανδάλισαν την είσοδο και την πινακίδα του εκλογικού κέντρου του κόμματός μας στην πλατεία Ελευθερίας. Δηλώνουμε σε κάθε φυσικό ή ηθικό αυτουργό τέτοιων ενεργειών, που σκοπό έχουν την μπαχαλοποίηση και τον εκφοβισμό της κοινωνίας, ότι δε θα το επιτρέψουμε. Αποδεικνύουν τόσο με λόγια όσο και με πράξεις ότι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών δεν είναι μόνο μπροστά ή πίσω, είναι σταθερότητα ή μπάχαλο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αναμένουμε, όπως εμείς, έτσι και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν αυτή τη φασιστική ενέργεια».

Την επίθεση καταδίκασε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ: «Ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου καταδικάζουμε κάθε είδους επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία κομμάτων ή υποψηφίων. Απαράδεκτη και καταδικαστέα η επίθεση που δέχτηκε το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, ανήμερα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε την ομαλή και δημοκρατική διαδικασία των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια