SOS για το μέλι της Κρήτης από τους Μελισσοκόμους - Οι «απειλές» της εγχώριας παραγωγής (vid)

Κρήτη
SOS για το μέλι της Κρήτης από τους Μελισσοκόμους - Οι «απειλές» της εγχώριας παραγωγής (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολες ώρες περνά η μελισσοκομία! Οι αθρόες εισαγωγές κινέζικου μελιού έχουν σαν αποτέλεσμα η αγορά να πλημμυρίζει από τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου μελιού και μάλιστα πολλοί λένε και ανθυγιεινού - με την εγχώρια παραγωγή να παραμένει αδιάθετη

 

  • Μέλι στα αζήτητα και στην Κρήτη
  • Κόστος παραγωγής και αθρόες εισαγωγές μελιού απειλούν την Μελισσοκομεία
  • 48 χιλιάδες τόνοι μελιού στην Ευρώπη από την Κίνα
  • Η κλιματική κρίση απειλεί και την Κρητική Μελισσοκομεία

Στα όρια τους βρίσκονται οι μελισσοκόμοι και της Κρήτης που βλέπουν συχνά το μέλι τους να μένει αδιάθετο, καθώς το κόστος παραγωγής από τη μια και οι αθρόες εισαγωγές μελιού από την άλλη απειλούν ευθέως το μοναδικό αυτό προϊόν της Κρήτης.

Σύμφωνα με την Eurostat η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 2021, 48.000 τόνους μελιού από την Κίνα. Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σε 320 δείγματα που ελέγχθηκαν σε 16 κράτη-μέλη ποσοστό πάνω από 46% κρίθηκε ύποπτο.

Συγκεκριμένα, το 74% των 89 παρτίδων μελιού από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο, όπως σχεδόν το σύνολο εκείνων που εισήχθησαν από την Τουρκία με τη νοθεία να γίνεται κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης  ενώ στην έκθεση αναφέρεται επίσης και η χρήση χρωστικών ουσιών και σαν να μην έφταναν αυτά οι μελισσοκόμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και την κλιματική κρίση που απειλεί τα οικοσυστήματα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News