Μεσαρά: «Βάφτηκαν» μαύρα τα νερά στο φράγμα Φανερωμένης (pics, vid)

Κρήτη
Μεσαρά: «Βάφτηκαν» μαύρα τα νερά στο φράγμα Φανερωμένης (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εικόνες από το Φράγμα Φανερωμένης στη Μεσαρά, με το μαύρο νερό, προκαλούν προβληματισμό καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν το αρδευτικό φράγμα έχει μολυνθεί από κατσιγάρους και όχι μόνο
  • Εντολή για άμεσους ελέγχους για να εντοπιστεί η αιτία της μόλυνσης
  • Ανησυχία στην σκιά παρόμοιων εικόνων μόλυνσης από το παρελθόν
  • Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις έχουν μειώσει τα αποθέματα νερού
  • Σχέδιο για μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση και ενεργοποίηση γεωτρήσεων
  • Αποκαρδιωτικές εικόνες με μαύρο νερό μπορεί να συναντήσει κάποιος στο φράγμα Φανερωμένης στην περιοχή της Μεσαράς, με τον δήμαρχο Φαιστού να έχει ενημερώσει την Αστυνομία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η πηγή του κακού.

    Όπως είπε ο κ. Νικολιδάκης στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV, οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ τα ακριβή αίτια του μαύρου χρώματος του νερού είναι ακόμη σε διερεύνηση με άμεση συνέπεια όλα τα σενάρια…να είναι πιθανά. Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες προκαλούν εύλογο προβληματισμό καθώς, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο, έχει μολυνθεί από κατσίγαρους και όχι μόνο.  

    Ειδικότερα, το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ ΤV «βρέθηκαν» στην περιοχή της Μεσαράς και πιο συγκεκριμένα στο φράγμα της Φανερωμένης όπου κατέγραψαν εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Σε αρκετά σημεία το νερό είναι μαύρο, με τους δημότες να εκφράζουν τους φόβους τους για νέα μόλυνση του αρδευτικού φράγματος.  

    «Μπορεί είναι το οτιδήποτε το μαύρο αυτό χρώμα. Δεν μπορώ να πω επακριβώς τι είναι. Είχαμε δει και στο παρελθόν παρόμοιες εικόνες. Αλλά, δε μπορώ να πω τίποτε. Ως Επιτροπή Φράγματος, τη μοναδική αρμοδιότητα που έχουμε είναι το πότε θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε το φράγμα. Πρέπει να γίνει μια κανονική επιτροπή του φράγματος και να λειτουργήσει το φράγμα όπως πρέπει», είπε ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

    Για τις αποκαρδιωτικές αυτές εικόνες ενημερώθηκε ο δήμαρχος Φαιστού ο οποίος ζήτησε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους στο Φράγμα Φανερωμένης προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.  

    «Έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία αλλά και οι αρμόδιες αρχές για να δούμε τι συμβαίνει και ποια είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μας προβληματίζει. Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα και ενημερώσεις πως υπάρχει πρόβλημα εκεί πέρα. Περιμένω του αρμόδιους να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες ώστε να δούμε ποια ήταν η αιτία που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση» είπε ο κ. Νικολιδάκης.

    Παρέμβαση και από τον Γιώργο Θεοδωράκη

    Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος Φανερωμένης και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Φαιστού, Γιώργος Θεοδωράκης ο οποίος πως το μαύρο νερό ενδέχεται να είναι κοπριές από βοσκοτόπια που ξεπλύθηκαν από το νερό της βροχής χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος.

    «Δεν μπορώ να πω πως δημιουργήθηκε η εικόνα αυτή. Παλαιότερα, λόγω των βροχοπτώσεων υπήρχε αρκετό νερό και λόγω του ξεπλύματος των βροχοπτώσεων που συμπαρασύρει το φράγμα, βλέπουμε να «ξεβράζονται» κοπριές από τα βοσκοτόπια. Δε μπορώ να αναλύσω εάν είναι κοπριές ή εάν είναι κάτι άλλο» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ποσότητες νερού αγγίζουν μόλις τα 8,5 εκατομμύρια κυβικά σε ένα φράγμα συνολικής χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών.  

    «Το θέμα είναι πως η ποσότητα του φετινού νερού είναι ελάχιστη. Το έχουμε συζητήσει και ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε φέτος το καλοκαίρι» είπε ο κ. Νικολιδάκης.

    Λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο καθώς θα διατεθούν πολύ μικρότερες ποσότητες νερού για τις ανάγκες άρδευσης σε σχέση με πέρυσι. Το καμπανάκι για την άρδευση , προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην περιοχή ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να ενεργοποιηθούν γεωτρήσεις.

    «Αναγκαστικά θα μπουν οι γεωτρήσεις και θα δουλέψουν. Είναι κατανοητό πως θα αυξηθεί το κόστος της άντλησης», είπε ο δήμαρχος Φαιστού.

    Την ανάγκη εμπλουτισμού του Φράγματος Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό, τονίζει για μια ακόμη φορά ο Γρηγόρης Νικολιδάκης.  

    Ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε: «Η τελευταία πληροφόρηση είναι πως έχουν έρθει καταλόγοι με δεσμευμένα χρήματα για απαλλοτριώσεις. Αυτήν την πληροφόρηση έχω και μακάρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο για να πούμε πως προχωράει η διαδικασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News