Πυρετός τουριστικών επενδύσεων στην Κρήτη - Τα συγκροτήματα σε Ελούντα και Κάβο Σίδερο

Κρήτη
Πυρετός τουριστικών επενδύσεων στην Κρήτη - Τα συγκροτήματα σε Ελούντα και Κάβο Σίδερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανεβάζουν στροφές» οι επενδύσεις για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία συνδυάζουν υπηρεσίες φιλοξενίας και κατοικίες, διαθέσιμες προς πώληση ή εκμετάλλευση

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη του πολυτελούς θερέτρου Varko Bay στη χερσόνησο Βαρκό, στην Πάλαιρο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Θα κατασκευασθεί μία ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας Banyan Tree του ομίλου Accor, ενώ 30% της έκτασης θα φιλοξενήσει επώνυμες κατοικίες που θα διατεθούν προς πώληση. 

«Ανεβάζουν στροφές» οι επενδύσεις για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία συνδυάζουν υπηρεσίες φιλοξενίας και κατοικίες, διαθέσιμες προς πώληση ή εκμετάλλευση. Το τέλος της πανδημίας και οι θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό στη χώρα τα επόμενα χρόνια ωθούν όλο και περισσότερους επενδυτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την έναρξη των έργων τους. Εντός του 2023 αναμένεται η εκκίνηση τουλάχιστον τριών τέτοιων επενδύσεων, συνολικού ύψους της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Varko Bay

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη του πολυτελούς θερέτρου Varko Bay στη χερσόνησο Βαρκό, στην Πάλαιρο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Όπως ανέφερε εντός της εβδομάδας, ο κ. Λέον βαν ντερ Χέιντεν, επικεφαλής της RND Investments, φορέα της επένδυσης των 182 εκατ. ευρώ, μετά την πρόσφατη έγκριση του προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση της έκτασης των 181 στρεμμάτων, επιταχύνονται οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας.

Στο ακίνητο πρόκειται να δημιουργηθεί μία ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας Banyan Tree του ομίλου Accor, ενώ 30% της έκτασης θα φιλοξενήσει επώνυμες κατοικίες (branded residences), που θα διατεθούν προς πώληση. Συνολικά θα δημιουργηθούν 116 «κλειδιά» και 45 κατοικίες. Η δομήσιμη επιφάνεια δεν θα ξεπεράσει τα 27.000 τ.μ. Στόχος των επενδυτών είναι να θέσουν σε λειτουργία το Varko Bay εντός του 2026.

Elounda Hills

Εντός του επόμενου διμήνου εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να εκκινήσει μια ακόμα σημαντική επένδυση στον τομέα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Πρόκειται για το Elounda Hills, που προωθείται από την εταιρεία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρωσοϊσραηλινού επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη συνολικής έκτασης 950 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των στελεχών που έχουν αναλάβει το «τρέξιμο» της επένδυσης, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια θα ανέλθει σε 130.000-140.000 τ.μ., που αντιστοιχεί σε περίπου 0,2% του συνόλου της έκτασης.

Η πρώτη φάση της επένδυσης προβλέπει την αξιοποίηση συνολικά 550 στρεμμάτων. Εκεί, η Mirum Hellas σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με 137 δωμάτια, 66 επώνυμες βίλες («branded») και 81 επώνυμα διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μία μαρίνα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί κι ένα μικρό μπουτίκ ξενοδοχείο 15 κλειδιών στον χώρο της μαρίνας.

Τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των κατοικιών έχει αναλάβει η αμερικανική αλυσίδα 1 Hotels, που αποτελεί δημιούργημα των γόνων του Αμερικανού ιδρυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Starwood, Μπάρι Στέρνλιχτ. Οι τιμές πώλησης των branded κατοικιών ξεκινούν από το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 προγραμματίζεται και η έναρξη της κατασκευής της επένδυσης, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που προωθεί η βρετανική Minoan Plc., στο Κάβο Σίδερο, στη Σητεία της Κρήτης. Σε πλήρη λειτουργία, η τουριστική επένδυση στον όρμο Φανερωμένης θα αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που θα δημιουργηθεί και από την εκμίσθωση των τουριστικών κατοικιών. Σήμερα, με βάση το προεδρικό διάταγμα που έχει εκδοθεί και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, επιτρέπεται η ανέγερση 108.000 τ.μ. κτισμάτων, δηλαδή μόλις το 0,5% της συνολικής έκτασης των 25.000 στρεμμάτων.

Προβλήματα στο Kilada Hills

Στον αντίποδα, η κατασκευή του συγκροτήματος Kilada Hills, ενός θερέτρου που θα συνδύαζε ένα γήπεδο γκολφ με κατοικίες και ξενοδοχείο, στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας στην Αργολίδα, πολύ κοντά στο Πόρτο Χέλι, φαίνεται πως «παγώνει», τουλάχιστον για την ώρα. Αιτία είναι ασφαλώς η «κόντρα» που ξέσπασε πριν από μερικές εβδομάδες ανάμεσα στην Dolphin Capital Investors (DCI) και τον κ. Μίλτο Καμπουρίδη της Dolphin Capital Partners. Ενδεικτικό είναι πως η πλευρά του κ. Καμπουρίδη αναφέρει πως οι εργασίες σταματούν μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ η πλευρά της DCI διαμηνύει πως η ανάπτυξη του Kilada Hills, ένα έργο άνω των 400 εκατ. ευρώ, προχωράει κανονικά. Στην έκταση των 870 στρεμμάτων είχε ξεκινήσει η κατασκευή γηπέδου γκολφ (μάλιστα το έργο έχει προχωρήσει μέχρι το 50%), έχουν γίνει έργα υποδομής και το επόμενο διάστημα θα προχωρούσε και η κατασκευή του club house, σε παρακείμενη παραλία.

Στον αντίποδα, η αποεπένδυση της DCI από το έτερο έργο που προωθούσαν οι δύο πλευρές στην Τζια, το One & Only, σημαίνει ότι το πολυτελές συγκρότημα θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα. Τον Ιούλιο θα φιλοξενηθούν κάποιες ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ η πλήρης λειτουργία του συγκροτήματος των 150 εκατ. (περιλαμβάνει ξενοδοχείο, 75 βίλες και έως και 40 επώνυμες κατοικίες προς πώληση) προγραμματίζεται το 2024.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News