Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, σωματεία και όλοι οι συλλογικοί φορείς θα τιμήσουν τους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και φοιτητές-μαθητές απευθύνουν τα εργατικά κέντρα του νησιού μαζί με κόμματα, εργατικές ενώσεις, φορείς και σωματεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης σήμερα Δευτέρα 1 Μαΐου.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, τη Δευτέρα 1η Μαΐου, και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 10:00 το πρωί έξω από το Ε.Κ.Η., συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάστακτα βάρη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, τον Μάη του ‘36, τους 200 της Καισαριανής και τα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης διαχρονικά. Στεκόμαστε με ευλάβεια σε όλους τους νεκρούς της πανδημίας, στους νεκρούς των Τεμπών, στους νεκρούς των εργοδοτικών εγκλημάτων σε όλον τον κόσμο και με θαυμασμό στους ηρωικούς υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας ενάντια στην πανδημία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς, ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν», αναφέρεται στο κάλεσμα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, που καλεί τον κόσμο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν! Αυτόν τον δρόμο μάς δείχνουν οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια μέσα στον Μάρτη, που εμπόδισαν να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, οι κινητοποιήσεις σε μία σειρά από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βάλουμε “φρένο” στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους. Σε αυτήν την πολιτική που τσακίζει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, τις ανάγκες μας και τις ζωές μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει σε ανακοίνωση-κάλεσμα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη Κρήτη

Στο μεταξύ, η ΕΛΜΕ Χανίων απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά.

Κινητοποιήσεις αναμένονται και στο Λασίθι. Όπως ανακοινώθηκε, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λασιθίου μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, σωματεία, κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί για σήμερα, στις 10 το πρωί: Στον Άγιο Νικόλαο (στην κεντρική πλατεία της πόλης), στην Ιεράπετρα (στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηρώο) και στη Σητεία (στην Πλατεία Ηρώων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη).

«H διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου θα προχωρήσει σε συγκέντρωση έξω από το ΕΚΡ, τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 (σ.σ. μεθαύριο) στις 11 το πρωί, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Εργάτη στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και έπειτα στο μνημείο του Ηλία Σπαντιδάκη (Λούη Τίκα) στη Μαρίνα Ρεθύμνου», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Τροποποίηση δρομολογίων λόγω Πρωτομαγιάς

Οι “Μινωικές Γραμμές” γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σήμερα Δευτέρα 1 Μαΐου (από 00:01 έως 24:00), τα προγραμματισμένα δρομολόγια της εταιρείας στη γραμμή “Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς” θα εκτελεστούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά στις 23:00.

Το πλοίο θα προσεγγίσει εκτάκτως τη Μήλο, με άφιξη στο λιμάνι της Μήλου, στις 03:20 και αναχώρηση στις 03:40, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τη εταιρείας μας και στήριξης του εθελοντικού έργου των “Γιατρών του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ” στο νησί.

Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 08:30.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του απόπλου (21:00).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα κεντρικά πρακτορεία των “Μινωικών Γραμμών” μέσω του πανελλαδικού αριθμού κρατήσεων 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα κεντρικά πρακτορεία ή στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810/399.899, 2810/330.327, Πειραιάς: 210/41.45.744, 210/40.80.028, Αθήνα: 210/33.76.910, και στα κατά τόπους Λιμεναρχεία). Κρατήσεις online στο www.minoan.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News