Κρήτη

Σύννεφα σαν ιπτάμενοι δίσκοι στους ουρανούς της Κρήτης

Τα φακοειδή νέφη ήταν ορατά σχεδόν σε όλη την Κρήτη

Ένα απίστευτο και μοναδικό φαινόμενο καταγράφηκε στους ουρανούς της Κρήτης χθες Σάββατο 29 Απριλίου, και ήταν ορατό σε Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο.

Σύννεφα σαν ιπτάμενοι δίσκοι εμφανίστηκαν στον ουρανό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, προκαλώντας εντύπωση στους Κρητικούς.

Οι εικόνες μπορεί να κάνουν τη φαντασία κάποιων να… «οργιάζει», ωστόσο η εξήγησή τους  είναι απόλυτα φυσική και επιστημονική, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολυδά.

Τα περίεργα σύννεφα που θυμίζουν… UFO είναι στην ουσία τα φακοειδή νέφη.

Το φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα από στην κατεύθυνση του ανέμου.

Χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες, φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες και φακοειδείς στάσιμους θύσανους.

Όταν ο σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα.

Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα.

Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συνγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχόμενων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα.

Αυτό το σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα και έτσι αρκετό νερό μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί υετός.

Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια