Κρήτη

Κρήτη: Φόβοι ότι φέτος θα εκδηλωθούν μεγάλες πυρκαγιές λόγω ξηρασίας (vid)

Αυστηρότερη είναι από φέτος η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, που δε μεριμνούν για τον καθαρισμό και την αποψίλωσή τους από τη βλάστηση, ενισχύοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών

Με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα θωρακίζεται από αέρος η Κρήτη τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει επισήμως την 1η Μαΐου. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, τόνισε ότι καθορίζεται το πλαίσιο των δράσεων και συνεργασιών, ώστε το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει με τις λιγότερες δυνατόν πυρκαγιές στο νησί και σε όλη την επικράτεια.

Με τις ίδιες δυνάμεις πάντως, επίγειες και εναέριες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα επιχειρήσει κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Κρήτη. Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεοφιλόπουλο, η εγκατάσταση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων σε Χανιά και Ηράκλειο. Για μεν τα Χανιά προβλέπεται η αποστολή ελικοπτέρου τύπου Erickson, το οποίο διαθέτει μία σειρά πλεονεκτημάτων, όντας ικανό να εκτελέσει με μοναδική ακρίβεια τη ρίψη του νερού ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Εξαιτίας του πλούσιου ορεινού όγκου του νομού και του ιδιαίτερου ανάγλυφου του εδάφους, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό. Για δε το Ηράκλειο, προβλέπεται η εγκατάσταση άλλου τύπου πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

Ξηρό καλοκαίρι

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας να ευνοηθεί η εκδήλωση πυρκαγιών, πλην όμως καθορίστηκε το πλαίσιο για άμεση αντιμετώπιση και της μικρότερης εστίας φωτιάς.

«Για φέτος προβλέπεται πιο ξηρό καλοκαίρι, με λιγότερα νερά, άρα η κατάσταση θα είναι πιο “εύφλεκτη” και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται το Συντονιστικό», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος υπενθύμισε πως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες “πατάνε” πάνω στην πολύ καλή περυσινή περίοδο, κατά την οποία στα Χανιά εκδηλώθηκαν λίγες πυρκαγιές και κάηκε περιορισμένη έκταση.

Στο μεταξύ, αυστηρότερη είναι από φέτος η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, που δε μεριμνούν για τον καθαρισμό και την αποψίλωσή τους από τη βλάστηση, ενισχύοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

«Να ξέρει ο κόσμος ότι κάποιος που έχει την ευθύνη να καθαρίσει το οικόπεδό του και δεν το έχει κάνει, θα έχει άμεσα πρόστιμο», τόνισε ο κ. Μιχάλης Τσουπάκης.

Μόλις τρία άτομα προσωπικό - Απαξιωμένο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Άγιο Ματθαίο

Την ίδια στιγμή, σχεδόν απαξιωμένο από την Πολιτεία παραμένει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Χανίων στον Άγιο Ματθαίο, ενώ χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό είναι όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Για το γεγονός ότι στο Κλιμάκιο του Αγίου Ματθαίου το προσωπικό ανέρχεται σε μόλις τρία άτομα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης σημείωσε πως, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει δοθεί έγκριση για να γίνουν προσλήψεις.

Ως προς την επάρκεια δυνάμεων στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος εξήγησε πως, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, οι υπηρεσίες λειτουργούν με την επιφυλακή, με τη συνεργασία όλων των φορέων και με τη βοήθεια των πολιτών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια