Απομακρύνεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι από τον ΒΟΑΚ - Φτιάχνουν δρόμο κατά 25 χλμ. πιο μακριά και μέσω… Λαμίας

Κρήτη
Απομακρύνεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι από τον ΒΟΑΚ - Φτιάχνουν δρόμο κατά 25 χλμ. πιο μακριά και μέσω… Λαμίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Υποδομών παρακάμπτει τα σημαντικά αρχαία στην Άγνο με νέα χάραξη μέσω… Λαμίας - Το τούνελ που θα έδινε την λύση απορρίφθηκε ως ακριβό, όμως κάτοικοι, φορείς και Περιφερειακό Συμβούλιο το επαναφέρουν επιτακτικά

Σε νέο γύρο πιέσεων προχωρούν οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Κρήτης και ΤΕΕ/ΤΑΚ προς το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, προκειμένου αυτό να αλλάξει ρότα ως προς τη χάραξη του συνδετήριου δρόμου μεταξύ ΒΟΑΚ και νέου αεροδρομίου Καστελίου, καταφεύγοντας στη λύση μιας επιμέρους μετατόπισης του δρόμου προς τα δυτικά, με την κατασκευή μιας κλειστής σήραγγας, μήκους 1,25 χλμ., που θα παρακάμπτει τα αρχαία ευρήματα, επιτρέποντας έτσι ταχύτερη υλοποίηση της βασικής οδικής σύνδεσης προς τον νέο αερολιμένα.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όταν και το σώμα θα κληθεί να αποφανθεί γνωμοδοτικά επί της νέας, τροποποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του νέου αερολιμένα και τις οδικές του συνδέσεις.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος ήταν και επικεφαλής σε σχετική επίσκεψη-αυτοψία που έγινε στην περιοχή των έργων του νέου αεροδρομίου, η τροποποιημένη ΜΠΕ θα έρθει προς συζήτηση και γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αν και ο ίδιος δε θέλησε φυσικά να προεξοφλήσει τη στάση του σώματος, εξέφρασε την εκτίμησή του πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει αρνητικά για το επιμέρους ζήτημα της οδικής σύνδεσης (και όχι συνολικά για τη νέα ΜΠΕ του έργου), “πατώντας” σε δική του προηγούμενη απόφαση, που αποτελεί πρόταση επίσης και του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Πρόταση, με την οποία έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να αλλάξει στάση, υιοθετώντας την πρόταση για μετατόπιση της οδικής σύνδεσης προς τα δυτικά, με σημείο αναφοράς την κατασκευή διπλού τούνελ, που θα παρακάμπτει την περιοχή των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Μάλιστα, ο κ. Ξυλούρης εξέφρασε την αισιοδοξία πως στο τέλος το υπουργείο Υποδομών θα δει ότι η εναλλακτική λύση χάραξης που προτείνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ κινείται στη σωστή - από πολλές πλευρές - κατεύθυνση, αφού ενέχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επικινδυνότητα και πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για πολύ κόσμο, μιας και με βάση τον σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου θα πρέπει να διακοπεί για δύο ολόκληρα χρόνια η λειτουργία του υφιστάμενου εθνικού δρόμου Χερσονήσου Καστελίου, και να αναγκαστούν οι οδηγοί σε έναν τεράστιο κύκλο 25 παραπάνω χιλιομέτρων!

Θυμίζουμε ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης και επικυρώθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνεται πως η κατασκευή του συνδετήριου οδικού τμήματος μεταξύ νέου αεροδρομίου και ΒΟΑΚ με την υφιστάμενη μελέτη θα προκαλέσει ολική περιβαλλοντική καταστροφή του οικοτόπου του ρέματος και επίπτωση στις υφιστάμενες αρχαιότητες. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δυνητικά θέματα βροχοπτώσεων των υψηλών πρανών ορυγμάτων, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα του εν λόγω ρέματος.

Για τους λόγους αυτούς ζητείται από τον υπουργό Υποδομών η αλλαγή της μελέτης και η κατασκευή σήραγγας μήκους περί τα 1,25 km, του τμήματος από τον οικισμό Άγνος έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στη θέση “Ξυλοκαμάρες”, μετατοπίζοντας τη χάραξη στον ορεινό όγκο προς τα δυτικά, με ενδεχόμενη προέκτασή της προς Βορρά.

Πιέζει για αλλαγή χάραξης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Την πάγια θέση του για αλλαγή του σημερινού σχεδιασμού ως προς την οδική σύνδεση του νέου αεροδρομίου προς Βορρά με τον ΒΟΑΚ σε μια νέα δυτικότερη χάραξη με τούνελ επαναβεβαίωσε προχθές το βράδυ και η διοίκηση του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης: «Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης έχουμε στείλει πριν από πολλούς μήνες σχετική επιστολή και είχαμε συνταχθεί υπέρ του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα τροποποίηση της μελέτης και κατά συνέπεια της προβλεπόμενης χάραξης.

Ενόψει και της συνεδρίασης που θα γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αντικείμενο την τροποποιημένη μελέτη του έργου του νέου αεροδρομίου, ως ΤΕΕ/ΤΑΚ θα αποστείλουμε νέα επιστολή, στην οποία θα επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων:

- Πρώτον, ότι θεωρούμε επιτακτική αναγκαιότητα την αλλαγή της χάραξης μέσω της κατασκευής σήραγγας μήκους περί τα 1,25 km του τμήματος από τον οικισμό Άγνος έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, στη θέση “Ξηροκαμάρες”, μετατοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χάραξη στον ορεινό όγκο προς τα δυτικά, με ενδεχόμενη προέκτασή της προς Βορρά.

- Δεύτερον, ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών για έναν πρόσθετο νέο ανισόπεδο κόμβο μεταξύ του οικισμού Αγριανών και του νεοκατασκευασμένου ανισόπεδου κόμβου Χερσονήσου κρίνεται από υπερβολικός έως και εσφαλμένος, και πρακτικά δεν έχει κανένα νόημα η υλοποίησή του.

- Τρίτον, θα επισημάνουμε την ανορθογραφία που υπάρχει με την έλλειψη πρόβλεψης αγωγού για τη μεταφορά καυσίμων στο νέο αεροδρόμιο. Οι συχνές διελεύσεις βυτιοφόρων θα δημιουργήσουν πολύ σημαντικό πρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο και “βραχνά”. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αναχρονιστική λογική και θα πρέπει στο υπουργείο να το δουν για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς καυσίμων».

Αυτοψία στο νέο αεροδρόμιο

Επιτόπου δράσεις ενημέρωσης και αυτοψίας στην περιοχή μελέτης των έργων του νέου αεροδρομίου πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο εξέτασης της “Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον νέο διεθνή αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι, λόγω της επικαιροποίησης του τελικού σχεδιασμού του έργου”.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αυτοψία σε θέσεις της χάραξης της οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ και επίσκεψη στον χώρο του νέου αεροδρομίου.

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε χώρο του εργοταξίου, όπου εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρείας της περιβαλλοντικής μελέτης παρουσίασε τις βασικές αλλαγές του επικαιροποιημένου τελικού σχεδιασμού του έργου. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, ερωτήσεις και διευκρινίσεις επί της μελέτης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο γενικός διευθυντής Αθανάσιος Βούρδας και εκπρόσωποι της Heraklion International Airport, καθώς επίσης ο συντονιστής Κατασκευών Γιάννης Σμαραγδάκης και πλήθος στελεχών της κατασκευάστριας εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Α.Ε.”.

Στόχος των δράσεων ήταν η ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων, των στελεχών της Περιφέρειας, των δημοτικών Αρχών και των αρμόδιων φορέων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του τελικού σχεδιασμού του έργου, στο πλαίσιο εξέτασης του θέματος σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στις δράσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Π.Ε. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αραβιάκης και Γιάννης Δρακάκης, καθώς και στελέχη του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Καλαϊτζάκης και στελέχη του Δήμου Χερσονήσου, ο προϊστάμενος Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Δημήτρης Δασενάκης και το στέλεχος Χαρίτος Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης και εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στο σύνολο των δράσεων συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Σταύρος Τζεδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Καμπουράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργος Πιτσούλης, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεωργία Μηλάκη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης και Γιώργος Αλεξάκης.

Επίσης, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαρίνος Κριτσωτάκης, η διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Άννα Καγιαμπάκη, τα στελέχη Χρυσούλα Αβραμάκη και Μαρία Στεφανάκη, και η ειδική σύμβουλος του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Χρυσάνθη Βογιατζή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News