Διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Πυροβόλησε συνολικά 7 φορές τον Γιώργο Ξυλούρη» - Καταπέλτης η εισαγγελέας (vid)

Κρήτη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Πυροβόλησε συνολικά 7 φορές τον Γιώργο Ξυλούρη» - Καταπέλτης η εισαγγελέας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον Μανόλη Καλομοίρη - Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου
  • Πρότεινε την ενοχή του χωρίς ελαφρυντικά
  • Εισαγγελέας: Να απορριφθεί ο ισχυρισμός περί βρασμού ψυχικής ορμής
  • Εισαγγελέας: Ο Μ. Καλομοίρης πυροβόλησε συνολικά 7 φορές τον Γ. Ξυλούρη
  • Ο Μ. Καλομοίρης στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι λειτουργούσε υπό καθεστώς φόβου
  • Στις 2 και 4 Μαΐου οι επόμενες δικάσιμοι

Την ενοχή του 31χρονου Μανόλη Καλομοίρη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος του Γιώργου Ξυλούρη, χωρίς να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχικής ορμής, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης, όπου συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή, 28 Απριλίου η δίκη για το διπλό φονικό στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020.

Η εισαγγελέας στην αγόρευση της υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε σκληρή συμπεριφορά τη μοιραία βραδιά και πρότεινε στο δικαστήριο, να τον δικάσει όπως το πρωτόδικο. Η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορίας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου. 

Αρχικά η εισαγγελέας στην αγόρευση της αναφέρθηκε στο προφίλ του κατηγορουμένου και των θυμάτων, περιέγραψε λεπτομερώς τον αρχικό καυγά που όπως σημείωσε «έγινε για ασήμαντη αφορμή» ενώ στάθηκε με λεπτομέρειες στην αιματηρή συμπλοκή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο 31χρονος Γιώργος Ξυλουρης και ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης. «Απολογούμενος, ομολόγησε ότι σκότωσε, ωστόσο είπε ότι βρισκόταν εν βρασμό ψυχικής ορμής», είπε η εισαγγελέας για τον 31χρονο κατηγορούμενο και επικαλούμενη τον ακριβή ορισμό της έννοιας, εξήγησε: «Αποκλείει τον βρασμό η ψυχραιμία που επέδειξε κατά την τέλεση της πράξης αλλά και νωρίτερα όταν πήγε στο σπίτι του. Έδειξε περιφρόνηση στην αξία της ανθρώπινης ζωής, ενήργησε ψυχρά και νηφάλια, με πλήρη διαύγεια σκέψης και χωρίς συναισθήματα».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Μανόλης Καλομοίρης πυροβόλησε συνολικά επτά φορές τον Γιώργο Ξυλούρη και πως ο τελευταίος πυροβόλησε την ώρα που έπεφτε στο έδαφος. Αιτιολογώντας την εισήγηση της να απορριφθεί το αίτημα αναγνώρισης του βρασμού ψυχικής ορμής υπογράμμισε: «Σε αυτή τη δίκη είχαμε δύο εγκληματικές συμπεριφορές. Του Γιώργου Ξυλουρη ο οποίος είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και ο οποίος συγχωρέθηκε και του κατηγορουμένου, τον οποίο θα πρέπει να δικάσετε πρώτον γιατί επέδειξε σκληρή συμπεριφορά, δεύτερον γιατί είχε κάθε ευκαιρία να μη δώσει συνέχεια φεύγοντας σε αντίθετη κατεύθυνση αλλά δεν το έκανε, τρίτον γιατί δεν δίστασε να πάει στο σπίτι του να οπλίσει ένα όπλο, τέταρτον γιατί πήγε στο σπίτι του Ξυλουρη προκαλώντας τον, πέμπτων γιατί δε δίστασε να πυροβολήσει μπροστά σε κόσμο. Προτείνω να κριθεί ένοχος όπως πρωτοδίκως αφού σκότωσε τον Γιώργο Ξυλουρη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του στις 3 Απριλίου ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως το μοιραίο βράδυ λειτούργησε υπό καθεστώς φόβου και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ανέλαβε όλη την ευθύνη, ενώ τόνισε ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν έγινε εγκληματίας από επιλογή. «Πίστεψα ότι ο Ξυλούρης αν έρθει θα μας γαζώσει. Μπήκα στο σπίτι και πήρα ένα όπλο. Ανάθεμα την ώρα που το έβαζα στη μέση μου και που το έπαιρνα. Έσφαλα κυρία πρόεδρε. Λειτούργησα υπό καθεστώς φόβου και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ήταν ένα όπλο με μια γεμιστήρα, γεμάτο σφαίρες. Αφού δεν φρόντισα να απομακρυνθεί το όπλο από το σπίτι, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη. Τα όπλα δεν έχουν θέση σε κανενός το σπίτι, ούτε Ξυλούρη, ούτε Καλομοίρη» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Καλομοίρης. 

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου με τις αγορεύσεις των τριών συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η αυλαία στη μαραθώνια όπως εξελίχθηκε διαδικασία, αναμένεται να πέσει στις 4 Μαΐου με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News