Πλατεία Ελευθερίας: Σήμερα οι προσφορές για το “λίφτινγκ” - Το προφίλ του έργου

Κρήτη
Πλατεία Ελευθερίας: Σήμερα οι προσφορές για το “λίφτινγκ” - Το προφίλ του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια παρέμβαση συντήρησης-αποκατάστασης, η οποία θα προηγηθεί της κανονικής ανάπλασης, με στόχο να αποκατασταθούν επείγουσες αστοχίες, φθορές και “παγίδες”

Σήμερα Παρασκευή 28 Απριλίου, “κληρώνει” - εκτός απροόπτου - για το “λίφτινγκ” στην “ταλαιπωρημένη” και όχι αγαπητή από αισθητικής σκοπιάς... πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, που θα υλοποιηθεί ως μια ενδιάμεση λύση μέχρι να δρομολογηθεί (αν τελικά δρομολογηθεί) μελλοντικά η κανονική, σχεδιαζόμενη ανάπλαση...

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού του Δήμου Ηρακλείου, η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο εξωραϊσμού της πλατείας, ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, έχει οριστεί για τις 28 Απριλίου, δηλαδή για τη σημερινή ημέρα, ενώ η αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν έχει οριστεί αντίστοιχα για τις 5 Μαΐου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με βάση τον σχεδιασμό του Δήμου, προς τα τέλη του καλοκαιριού θα υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και ο όποιος ανάδοχος εργολάβος προκύψει θα μπορέσει να βάλει μπρος την παρέμβαση προς τα τέλη του 2023. Πρόκειται για μια παρέμβαση συντήρησης-αποκατάστασης, η οποία θα προηγηθεί της κανονικής ανάπλασης, με στόχο να αποκατασταθούν επείγουσες αστοχίες, φθορές και “παγίδες” και να ομορφύνει η σημερινή μη αρεστή στον περισσότερο κόσμο “ψυχρή” πλατεία, μέχρι τουλάχιστον να προχωρήσει σε βάθος ετών (αν προχωρήσει) η κανονική, πλήρης ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στο ανατολικό άκρο εισόδου της παλιάς πόλης.

Το προφίλ του έργου

Στο βασικό αντικείμενο της προωθούμενης εργολαβίας εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας προβλέπεται ένα εκτεταμένο ξήλωμα των πλακών και η αλλαγή της επίστρωσης της πλατείας που έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Θα τοποθετηθούν νέα, σύγχρονα φωτιστικά, τύπου LED, ενώ θα “ξηλωθούν” τα σημερινά, βανδαλισμένα χαμηλά φωτιστικά, αλλά και τα παγκάκια από μπετόν. Παράλληλα θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις περιμετρικά της πλατείας, για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και βεβαίως και των ΑμεΑ, καθώς επίσης και παρεμβάσεις για μια πιο λειτουργική συνένωση της πλατείας Ελευθερίας με την “Αστόρια” και την πλατεία Δασκαλογιάννη.

Μικτή χρηματοδότηση

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 0 Next Generation EU. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα “Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτηριακό απόθεμα” - ID 16873 - που έχει σαν στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 - “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση” και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κωδικό έργου στο ΠΔΕ 2022ΤΑ07500003), σε ποσοστό 64,748% (2.641.732,33 €) και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου σε ποσοστό 35,252% (1.438.267,67 €).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News