default-image

Ψηλά στην ατζέντα της ΓΣΕΕ η Κρήτη

Κρήτη
Ψηλά στην ατζέντα της ΓΣΕΕ η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις προτεραιότητες του πρόσφατα επανεκλεγέντα προέδρου της Συνοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλου, μπαίνουν τα εργασιακά ζητήματα της Κρήτης

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε ο Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε σαφές πως θα δώσει έμφαση στην Κρήτη και στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν σημαντική μερίδα του κρητικού λαού, όπως είναι οι απασχολούμενοι στον τουρισμό. Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την προχθεσινή και οριστικοποιημένη εκλογή, έθιξε ζητήματα όπως των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ στηλίτευσε πρακτικές της κυβέρνησης για ενσωμάτωση εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας από διάφορες χώρες.

Ειδικότερα, προδιαγεγραμμένη ήταν η επανεκλογή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος έλαβε τις προηγούμενες εβδομάδες 19 έδρες με άμεση συνέπεια να έχει τον πρώτο λόγο. Η δεύτερη παράταξη είχε 9 έδρες και προχθές οριστικοποιήθηκε η επανεκλογή του. Ο Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του και πιο συγκεκριμένα μίλησε για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της ΓΣΕΕ για την επόμενη μέρα. Ο ίδιος θέτει ψηλά το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν πέσει σε δυσμένεια, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται επίσης ζητήματα κοινωνικής φύσης, όπως της απασχολησιμότητας, της ανεργίας κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Παναγόπουλος υποστήριξε: «Έχουμε υποστεί τόσες απώλειες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, που το πρόγραμμά μας δε θα διαφοροποιηθεί. Η μεγάλη προτεραιότητά μας, που θα το συζητήσω με τους νέους συνεργάτες, είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επέκτασή τους και πιο συγκεκριμένα ό,τι διαλύθηκε σε θεσμικό επίπεδο και που μας έχει στερήσει “όπλα” για να μπορούμε να διεκδικήσουμε. Αυτό είναι το πιο βασικό σημείο για εμάς και έχουμε εφιστήσει την προσοχή τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Τώρα πλέον έχουν κυβερνήσει όλοι και, εάν δεν αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο, είναι αρκετά δύσκολο για τους εργαζόμενους να μπορέσουν να διεκδικήσουν. Σημαντικά επίσης ζητήματα για εμάς την επόμενη μέρα είναι τα κοινωνικά ζητήματα, όπως των ανισοτήτων και της ανεργίας. Βλέπω επίσης πως η κυβέρνηση φέρνει εργαζόμενους από ξένες χώρες και κάποιος θα υποστηρίξει πως γίνεται επίτηδες για να κρατήσει την ανεργία ψηλά».

Ο ίδιος καθιστά σαφές πως είναι επιτακτικό αίτημα να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα, όπως οι Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προκειμένου να υπάρχει εργασιακό προσωπικό. Όπως υποστήριξε, «υπάρχουν εργασίες όπως είναι οι εποχιακές που, εάν δε δοθούν λύσεις όπως είναι η επέκταση των Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή επέκταση του επιδόματος ανεργίας, πώς θα βρεθεί προσωπικό να εργαστεί και να ζει αξιοπρεπώς;».

Εποχική απασχολησιμότητα

O κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η Κρήτη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του, ενώ αποδοκίμασε πολιτικές που συνηγορούν στην ενσωμάτωση εργαζομένων από ξένες χώρες. Τέτοιες πολιτικές σε καμία περίπτωση δεν περιορίζουν την ανεργία, είπε.

«Έχω ασχοληθεί προσωπικά με την Κρήτη. Έχω δει τι συμβαίνει και είναι ψηλά στην ατζέντα μου, εξαιτίας του τουρισμού και της εποχικής απασχολησιμότητας. Εγώ δε λειτουργώ αυτοτελώς. Η ΓΣΕΕ είναι ένα συντονιστικό όργανο των συνδικάτων, που δε λειτουργεί αυτοτελώς. Τις περιοχές τις ελέγχουν τα εργατικά κέντρα. Εμείς προσφέρουμε γνώσεις, πληροφορίες, μελέτες και κάνουμε παρεμβάσεις. Η Κρήτη είναι υψηλά στην ατζέντα μας, γιατί έχει ανάγκη από απελευθερωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Και την ίδια στιγμή, δεν μπορώ να δεχτώ ότι γίνεται εισαγωγή εργαζομένων από Μπαγκλαντέζ και Αίγυπτο και η ανεργία βρίσκεται στο 11% τη δεδομένη στιγμή. Δεν είμαι εναντίον των ξένων εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Το συναντάμε στην Κρήτη», είπε.

Γκρίνια για την απουσία ελέγχων

Τέλος, τέθηκε ένα εύλογο ερώτημα. Υπάρχουν αρκετά παράπονα τόσο στο Λασίθι όσο και στο Ρέθυμνο για καθυστέρηση των τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας από εργαζόμενους. Τα γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκονται στο Ηράκλειο και στα Χανιά, με άμεση συνέπεια με φόντο ένα ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα να καθυστερήσει να έρθει η Επιθεώρηση. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν τα ατυχήματα ή έλεγχοι πρέπει να διενεργηθούν σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως η Σητεία.

Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε πως η Επιθεώρηση Εργασίας εντάσσεται σε ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η θεώρηση του ΣΕΠΕ ως ανεξάρτητη Αρχή δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ε.Ε. «Τις καταγγελίες για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε τέτοιες υπηρεσίες τις έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό. Το είχαμε και με τον Χατζηδάκη. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα πρέπει να είναι η υψηλότερη διεύθυνση. Θα μπορούσε να είναι αυτοτελής Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας. Η μεγαλύτερη γκρίνια είναι πως υπάρχει μεγάλη γκίνια όσον αφορά την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Δεν ευθύνονται τα εργατικά κέντρα. Το ΣΕΠΕ είναι ανεξάρτητη Αρχή και αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα. Είναι αρκετά δύσκολο», ανέφερε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News