Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση η πρόταση της εισαγγελέως για τον κατηγορούμενο

Κρήτη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση η πρόταση της εισαγγελέως για τον κατηγορούμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενοχή χωρίς να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχικής ορμής πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης για τον Μανόλη Καλομοίρη

Την ενοχή του Μανόλη Καλομοίρη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος του Γιώργου Ξυλούρη χωρίς να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχικής ορμής, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης για την υπόθεση του διπλού φονικού στα Ανώγεια.

Η σημερινή διαδικασία άρχισε με την αγόρευσή της εισαγγελέως. Η εισαγγελέας έκανε αρχικά αναφορά στο προφίλ του κατηγορουμένου και των θυμάτων της αιματηρής συμπλοκής και στη συνέχεια περιέγραψε, με βάση τις καταθέσεις, το περιστατικό κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Λευτέρης Καλομοίρης. Ο αρχικός καβγάς, σύμφωνα με την εισαγγελέα,  έγινε για ασήμαντη αφορμή.

Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν από τα μέλη των δύο οικογενειών ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα.  Για τη στιγμή της συμπλοκής είπε ότι «ο κατηγορούμενος ακούμπησε το όπλο του στον Ξυλούρη και τον πυροβόλησε ενώ την ώρα που ο Ξυλούρης έπεφτε στο έδαφος πυροβόλησε. Ακολούθησαν άλλοι πέντε πυροβολισμοί από τον κατηγορούμενο. Συνολικά εφτά φορές πυροβόλησε τον Ξυλούρη».

«Απολογούμενος, ομολόγησε ότι σκότωσε, ωστόσο είπε ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχικής ορμής». Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απόρριψη του ισχυρισμού περί βρασμού ψυχικής ορμής.

«Αφού τον είδε να επιστρέφει στο σπίτι του, δεν δικαιολογείται τέτοια ένταση συναισθημάτων αφού δεν κινδύνευε. Θα μπορούσε να φύγει από το χωριό. Αντί γι’ αυτό πήγε στο σπίτι του, όπλισε το όπλο και πήγε κάτω από το σπίτι του Ξυλούρη προκαλώντας τον». Επίσης αποκλείει τον βρασμό εξαιτίας της ψυχραιμίας που επέδειξε κατά την τέλεση της πράξης αλλά και νωρίτερα όταν πήγε στο σπίτι του. «Περιφρόνησε την αξία της ανθρώπινης ζωής και δεν έχει συναισθήματα».

«Σε αυτή τη δίκη είχαμε δύο εγκληματικές συμπεριφορές. Του Γιώργου Ξυλούρη ο οποίος είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και του κατηγορουμένου τον οποίο θα πρέπει να δικάσετε γιατί επέδειξε σκληρή συμπεριφορά, δεύτερον γιατί είχε κάθε ευκαιρία να μη δώσει συνέχεια φεύγοντας σε αντίθετη κατεύθυνση,  τρίτον γιατί δεν δίστασε να πάει στο σπίτι του να οπλιστεί ένα όπλο, τέταρτον πήγε στο σπίτι του Ξυλούρη προκαλώντας τον, πέμπτον δε δίστασε να πυροβολήσει μπροστά σε κόσμο. Προτείνω να κριθεί ένοχος όπως πρωτοδίκως αφού σκότωσε τον Γιώργο Ξυλούρη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News