Ντόρα Μπακογιάννη: «Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η ΝΔ στην αυτοδυναμία» (vid)

Κρήτη
Ντόρα Μπακογιάννη: «Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η ΝΔ στην αυτοδυναμία» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις επικείμενες εκλογές παραχώρησε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο η υποψήφια βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις επικείμενες εκλογές παραχώρησε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο η υποψήφια βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη χαρά της που θα συμμετάσχει σ’ ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, όπως είναι εκείνο των Χανίων, ενώ μίλησε για την αύξηση μισθών που υπόσχεται η Ν.Δ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα τομής που πρέπει να γίνουν, ενώ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Κρήτη συνιστά επενδυτικό πόλο έλξης.

Ειδικότερα, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για την υποψηφιότητά της στα Χανιά, τονίζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είχα και άλλες επιλογές. Είχα πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι διαφορετικό όμως να είσαι βουλευτής με την ψήφο και τον σταυρό των συμπατριωτών σου και έτσι αποφάσισα να είμαι υποψήφια βουλευτής στα Χανιά. Είναι τιμή να βρίσκομαι υποψήφια σ’ ένα ψηφοδέλτιο που είναι ένα από τα καλύτερα που έχει βγάλει η Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Πιστεύω πως η μάχη αυτή θα πάει εξαιρετικά καλά».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ν.Δ., που είναι ξεκάθαρες και μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα την επόμενη μέρα στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. έχει μια καθαρή και έντιμη πρόταση διακυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. Αυτό που λέμε είναι πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ζούμε σ’ έναν περίγυρο εξαιρετικά ασταθή. Στη Μεσόγειο, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν είναι λίγα. Υπάρχουν κομμάτια της Μεσογείου που “φλέγονται”. Υπάρχει οικονομική αστάθεια στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Για να συνεχιστεί η πορεία αυτή ανάπτυξης της χώρας, όπως επικρατεί τα τελευταία 4 χρόνια, θα πρέπει να έχει σταθερό τιμονιέρη και τιμόνι και πιο συγκεκριμένα: μια κυβέρνηση που θα μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, να τις εφαρμόζει και να είναι σταθερή στο πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα επιτρέψει να δώσουμε στον ελληνικό λαό μια προοπτική ευημερίας μεγαλύτερη και να έχει μια πραγματική δυνατότητα εφαρμογής το πρόγραμμα αυτό, δηλαδή: 25% αύξηση στους μισθούς, μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, να πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις, να μπορούν οι μικροεπιχειρηματίες να πάρουν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν ανταγωνιστικές.

Επίσης, θα χρηματοδοτήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πράγμα που σημαίνει μια διαφορετική προσέγγιση από τη σημερινή».

Σενάριο αυτοδυναμίας

Πόσο χειροπιαστό είναι το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ.; Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι «το σενάριο αυτοδυναμίας είναι πιο κοντά από ποτέ. Κάθε δημοσκόπηση που έχει δημοσιευτεί φέρνει τη Ν.Δ. μπροστά και η διαφορά διευρύνεται. Γιατί διευρύνεται; Γιατί δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Από την άλλη μεριά έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα που αναφέρεται σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με κόμματα συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως δε συνεργάζεται με τον κ. Βαρουφάκη και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως δε θέλει τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Υπάρχουν αδυναμίες. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σ’ ένα “Δήμητρα” που ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα τον “βγάζει από τα ρούχα του”. Πώς θα κάνουν κυβέρνηση μεταξύ τους;».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Ο κόσμος θα επιλέξει στην 21η Μαΐου ποιον επιθυμεί να τον κυβερνήσει. Εμείς δεν πιστεύουμε στα αποτελέσματα της απλής αναλογικής, γιατί είναι συνταγή ακυβερνησίας».

Αυξήσεις μισθών

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Ν.Δ. είναι η αύξηση μισθών. Σρο ερώτημα αν «είναι αρκετή μια αύξηση μισθών να ανασχέσει τη μείωση της αγοραστικής δυναμικής εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού» η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «στόχος είναι να υπάρξει αύξηση των μισθών 25%. Η ζήτηση που έχει υπάρξει λόγω τη μεγάλης ανάπτυξης ήδη ανεβάσει τα μεροκάματα. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις ψάχνουν και πληρώνουν καλύτερους μισθούς. Και αυτή είναι η βασική αρχή της οικονομίας. Όταν πάνε καλά οι επιχειρήσεις, πληρώνουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους δεν πάει. Ο εργαζόμενος πρέπει να βγάζει τα προς το ζην του με αξιοπρέπεια για να μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά στην πρόοδο της επιχείρησης».

Για τον ΒΟΑΚ

Μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως σε περίπτωση διακυβέρνησης της Ν.Δ. μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται αρκετή δουλειά από την πλευρά των κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Για να χρηματοδοτηθεί ο ΒΟΑΚ, χρειάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στο Συμβούλιο Κορυφής, γιατί η Ευρώπη δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει δρόμους. Ο ΒΟΑΚ θα χρηματοδοτηθεί από τρεις διαφορετικούς τρόπους: τον ιδιωτικό τομέα, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό του κράτους. Για να συντηρηθεί ο ΒΟΑΚ, θα πρέπει τα ταμεία του κράτους να δίνουν 100 εκατ. ευρώ. Θα γίνει πραγματικότητα ο ΒΟΑΚ και όπως τον θέλουμε, θα φτάνει μέχρι το Καστέλι. Τα μεγάλα φράγματα είχαν ξεχαστεί. Οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στις περιοχές Κισσάμου και Πλατανιά είχαν ξεχαστεί. Είναι τεράστιο έργο. Και πλέον θα μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να έχουμε τουρισμό. Τουρισμό χωρίς νερό δεν μπορούμε να έχουμε», υποστήριξε στον τηλεοπτικό φακό.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ακόμη πως και οι Δήμοι έλαβαν γενναία χρηματοδότηση από το κράτος και η χρηματοδότηση αυτή ήταν αρκετά παραπάνω από αυτή που είχαν συνηθίσει.

«Δεν υπάρχει δήμαρχος που να μην παραδέχεται πως η χρηματοδότηση που έλαβαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 60% πάνω από οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση. Μπαίνουν στα Χανιά τα Νεώρια, χρηματοδοτήθηκε η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς, είχαμε εξαιρετικά έργα ανάπλασης. Δόθηκε, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Χανίων το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Έγιναν αρκετά έργα και έχουμε στόχο για περισσότερα έργα. Έγινε μελέτη και πρέπει να προχωρήσει ο δρόμος αεροδρομίου-Σούδας, πρέπει να προχωρήσουν περιβαλλοντικά έργα. Πρέπει να γίνει η παράκαμψη Καστελίου. Υπάρχει αρκετή δουλειά, αλλά θα την κάνουμε», τόνισε.

Αναφερόμενη στην Κρήτη ως επενδυτικό πόλο έλξης, είπε: «Η Κρήτη είναι ονειρεμένο μέρος για επενδύσεις είτε ενεργειακές είτε στον τουρισμό κ.λπ. Αυτό σημαίνει πως δε θα δημιουργούμε γραφειοκρατικά προβλήματα. Πρέπει να επιλέξουμε όμως τις επενδύσεις εκείνες που θα αφήσουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, που θα ωφελήσουν τους Κρητικούς και αυτό θα κάνουμε».

«Δεν έχει αλλάξει η βασική στρατηγική της Τουρκίας»

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε και για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έκανε προσπάθειες να απεγκλωβίσει τους Έλληνες του Σουδάν. Δεν είναι εύκολο. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η υπόθεση. Καταφέραμε να βγάλουμε τους Έλληνες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού σε συνεργασία με την Ε.Ε. Περιμέναμε από την Ε.Ε. να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Σε συνεργασία με τη Γαλλία, καταφέραμε και βγάλαμε Φιλανδούς, Ρουμάνους κ.λπ. Η Ελλάδα από κοινού θα βγάλει τους υπηκόους της».

Μιλώντας για την Τουρκία, υπογράμμισε: «Μετά τους σεισμούς, δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό κλίμα όχι σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά σε επίπεδο λαών. Και οι λαοί επιβάλλουν πολιτικές. Και η ρητορική της ηγεσίας έχει αλλάξει και μειωθεί. Δεν έχει αλλάξει η βασική στρατηγική της Τουρκίας. Αλλά έχει ανοίξει ένα παράθυρο μετά τις εκλογές να τεθεί ένα πλαίσιο συζήτησης, που είναι η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες. Το πλαίσιο συζήτησης θα είναι συγκεκριμένο και εντός του Διεθνούς Δικαίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News