Τι απαντά η δημοτική αρχή Γόρτυνας στην αντιπολίτευση για την ακύρωση του προϋπολογισμού

Κρήτη
Τι απαντά η δημοτική αρχή Γόρτυνας στην αντιπολίτευση για την ακύρωση του προϋπολογισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλευρά της δημοτικής αρχής εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, απαντώντας στις ''βολές'' που είχαν εξαπολύσει χθες σε δική τους κοινή ανακοίνωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Σχοιναράκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σταύρος Ξυλούρης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βρυσανάκης και Αρτέμης Βεϊσάκης

Μεγάλες διαστάσεις, πυροδοτώντας κλυνωνισμούς και ''αναταράξεις'' έχει πάρει η εξέλιξη με την ακύρωση του προϋπολογισμού του δήμου Γόρτυνας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης...

Όπως γράψαμε αναλυτικά σε σχετικό μας ρεπορτάζ εδώ στο neakriti.gr, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσε την απόφαση για τον προϋπολογισμό του 2023 ως μη σύννομη από πλευράς θεσμικών διαδικασιών, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προϋπολογισμός και άρα είναι στον “αέρα” η οικονομική διαχείριση, ο προγραμματισμός και συνολικά η λειτουργία του Δήμου Γόρτυνας.

Οι αρνητικές εξελίξεις για τον πολύπαθο στον τομέα αυτό δήμο Γόρτυνας που λειτουργούσε επί χρόνια σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων, προβληματισμού αλλά και σφοδρής αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα μάλιστα , η πλευρά της δημοτικής αρχής εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, απαντώντας στις ''βολές'' που είχαν εξαπολύσει χθες σε δική τους κοινή ανακοίνωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Σχοιναράκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σταύρος Ξυλούρης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βρυσανάκης και Αρτέμης Βεϊσάκης

Η απάντηση της δημοτικής αρχής Γόρτυνας

''Ο Δήμος Γόρτυνας, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω του τον εφιάλτη της επιτήρησης, έφερε προς ψήφιση (για δεύτερη συνεχή χρονιά) έναν ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.

Σχετικά με ανακοίνωση επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και κάποιων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που αφορά στις μεθοδεύσεις με τις οποίες δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί ως τώρα αυτός ο προϋπολογισμός, γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν γραπτώς, πριν την συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου 2023, δική τους πρόταση για κάποια τμήματα του προϋπολογισμού. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης διαπίστωσαν ότι η πρότασή τους στερούνταν νομιμότητας, καθώς είχαν αφαιρέσει διασφαλισμένες (από την σημερινή δημοτική αρχή) χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων.

Ο κ. Σχοιναράκης, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι αν και ήταν Δήμαρχος για 13 χρόνια δεν είναι ικανός να συντάξει έναν σωστό και νόμιμο προϋπολογισμό και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την απρέπειά του απέναντι στην Ιερά Μονή Κουδουμά, παρουσίασε, προφορικά, ακόμα μία εναλλακτική πρόταση, η οποία επίσης στερούνταν νομιμότητας.

Όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης και όπως, άλλωστε, διαπίστωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυστυχώς, οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν… κατάφεραν ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους (!), ώστε να καταλήξουν, τουλάχιστον, σε μία από τις (μη νόμιμες) προτάσεις τους και να την υπερψηφίσουν. Για την δική τους αδυναμία να συνεννοηθούν, προφανώς δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάσης Δεσδενάκης, σε βάρος του οποίου έχουν υποβάλλει, άλλωστε, ένα σωρό καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, χωρίς να βρεθεί κάτι επιλήψιμο'' αναφέρει στην αιχμηρή ανακοίνωση-απάντηση της η δημοτική αρχή Γόρτυνας και καταλήγει:

''Ας μας απαντήσουν τελικά: Είναι τόσο ανίκανοι ή κατά την προσφιλή τακτική τους κινήθηκαν με σκοπιμότητα ώστε να αφήσουν τον Δήμο μας χωρίς προϋπολογισμό, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των δημοτών μας και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες;

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Σχοιναράκης μας κατηγορεί ότι δήθεν τον παραπλανήσαμε και ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως το χρηματικό ποσό που αφορούσε στην Ιερά Μονή Κουδουμά, το οποίο πρότεινε να μειωθεί, προερχόταν από διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναρωτιόμαστε, έχει σημασία αν ήταν από χρηματοδότηση, από έσοδα ή από άλλη πηγή; Δεν βρήκε άλλον κωδικό να περικόψει, παρά επέλεξε εκείνον που αφορούσε στο μοναστήρι; Επιτέλους, λίγη ντροπή…».''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News