Αρχαιολογικοί χώροι: Υπό όρους τα κατοικίδια στα μνημεία - Τι ισχύει για την Κνωσό και τη Φαιστό

Κρήτη
Αρχαιολογικοί χώροι: Υπό όρους τα κατοικίδια στα μνημεία - Τι ισχύει για την Κνωσό και τη Φαιστό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέλη του ΚΑΣ διαφοροποιήθηκαν ως προς τη χρήση φιμώτρου για τα μεγαλύτερα του ενός μέτρου ζώα

Υπό όρους και προϋποθέσεις, όπως ότι θα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, οι κηδεμόνες τους θα τα συνοδεύουν με τη χρήση λουριού ή στην αγκαλιά τους (και φροντίζοντας για τον καθαρισμό των περιττωμάτων τους), καθώς και ότι τα ίδια δεν θα έχουν «πρόσβαση» σε θολωτούς τάφους, σπήλαια, σημεία με ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες κ.ά., επιτράπηκε πιλοτικά η είσοδος των ζώων συντροφιάς στους περισσότερους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, έπειτα από τη χθεσινή, ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τα μέλη του ΚΑΣ διαφοροποιήθηκαν ως προς τη χρήση φιμώτρου για τα μεγαλύτερα του ενός μέτρου ζώα, με τον συγκεκριμένο όρο να περνάει κατά πλειοψηφία.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ είχαν ζητήσει τις απόψεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίες τήρησαν γενικά θετική στάση απέναντι στο ζήτημα, αν και με επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις ως προς το εάν θα επιτρέψουν κανονικά την είσοδο ζώων στους αρχαιολογικούς χώρους τους, εάν θα δημιουργήσουν κλωβούς φύλαξης ακριβώς απέξω ή τίποτε από τα δύο, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Έτσι, ενώ στην Ακρόπολη δεν θα επιτραπεί η είσοδος ζώων υπό οποιονδήποτε όρο, στην Αρχαία και στη Ρωμαϊκή Αγορά το μέτρο θα εφαρμοστεί. Ομοίως και στην Αμφίπολη, στον Ακροκόρινθο, στην Αρχαία Δωδώνη και στο Ασκληπιείο Επιδαύρου, αλλά όχι στο αρχαίο θέατρο Αργολίδας, ούτε στην Κνωσό, στη Φαιστό ή στο Πυθαγόρειο, το οποίο θα προτιμήσει τη λύση των κλωβών.

Τέλος, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και υπέρ της μη διατήρησης των καταλοίπων αναλημματικού τοίχου χρονολογημένου στην οθωμανική περίοδο που ανασκάφηκε στην πλατεία Κολωνακίου. Θα αποδομηθεί με αρχαιολογικό τρόπο, για να συνεχιστούν οι εργασίες της νέας γραμμής του μετρό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News