Γεώργιος Μαυρίκος: Η περιπέτεια του Κρητικού παπά στο εμπόλεμο Σουδάν - «Οι δρόμοι ήταν… νεκροταφείο»

Κρήτη
Γεώργιος Μαυρίκος: Η περιπέτεια του Κρητικού παπά στο εμπόλεμο Σουδάν - «Οι δρόμοι ήταν… νεκροταφείο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες “κόλασης” στο εμπόλεμο Χαρτούμ περιγράφει στον 98,4 ο Κρητικός ιερέας Γιώργος Μαυρίκος, που διασώθηκε από το Σουδάν και πλέον βρίσκεται ασφαλής στη Γερμανία

Τις προσωπικές του μαρτυρίες, που κόβουν... την ανάσα, αποτύπωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη ο πατέρας Γιώργος Μαυρίκος, μιλώντας για το πώς βίωσε τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Έλληνες στο Χαρτούμ τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες ημέρες.

Ο π. Γιώργος Μαυρίκος αναφέρθηκε εκτενώς στις στιγμές εκείνες όπου ο ίδιος και άλλοι Έλληνες αποχώρησαν από το Χαρτούμ, με τον ίδιο χωρίς πλεονασμούς να κάνει λόγο... για κινηματογραφικό σενάριο διαφυγής. Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη συνέντευξη δόθηκε από τον Κρητικό ιερέα ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο, και σήμερα θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, ο π. Γιώργος Μαυρίκος κατάγεται από το χωριό Αυλή του δήμου Μινώα Πεδιάδας, που βρίσκεται δίπλα στο Αρκαλοχώρι. Χθες μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για το πώς έφυγε μαζί με άλλους Έλληνες από το Χαρτούμ. Ο ίδιος περιέγραψε τη στιγμή που Έλληνες οι οποίοι έμεναν στη Μητρόπολη αποφάσισαν πως πρέπει να την εγκαταλείψουν και να φύγουν.

«Είχαμε αποφασίσει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε. Μας έλεγαν πως πρέπει να εγκαταλείψουμε το Χαρτούμ. Έπρεπε να φύγουμε με οποιοδήποτε κόστος. Το βράδυ, η γυναίκα τού διευθυντή του σχολείου με κάποιους υψηλόβαθμους αξιωματούχους μάς έδωσαν ένα αυτοκίνητο και εκεί πήγαμε σ’ ένα ασφαλές σημείο. Ήταν κινηματογραφικό. Μόλις φύγαμε, ξεκίνησε ο βομβαρδισμός. Ήταν ένα κινηματογραφικό σενάριο. Η αδρεναλίνη ήταν στα ύψη. Μπήκαμε στο βανάκι. Μας έβαλε η Παναγία στην αγκαλιά της», τόνισε ο π. Γιώργος Μαυρίκος.

«“Φτάστε μόνοι σας στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ και από ’κει θα φύγετε”, κανένα άλλο σχέδιο απεγκλωβισμού δεν υπήρχε», τόνισε ο π. Γιώργος Μαυρίκος.

Όπως εξήγησε, «στόχευση ήταν να φύγουμε από τη Μητρόπολη και να πάμε στο αεροδρόμιο. Πήγαμε στο σπίτι του μουσουλμάνου κληρικού του Σουδάν, Σεχ Αλαμίν, και μας έβαλε σ’ ένα αυτοκίνητο. Υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι από στρατιωτικούς, ώσπου φτάσαμε στο αεροδρόμιο».

Ο απεγκλωβισμός έλαβε χώρα προχθές, με τους Έλληνες να φεύγουν από το Χαρτούμ και να πηγαίνουν στην Ιορδανία και από εκεί στο Βερολίνο. Ο π. Γιώργος Μαυρίκος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σημείο εκκίνησης του πολέμου. Μάλιστα, έκανε λόγο για «θαύμα και ανάσταση» των απεγκλωβισμένων από τη Μητρόπολη, αν και υπήρξαν στιγμές που είπαν ότι τελείωσαν.

Όπως τόνισε, «την ώρα της λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου, άκουσα πυροβολισμούς που στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα. Είχα ξεκινήσει τη Θεία Λειτουργία τουλάχιστον για 20 λεπτά και βλέπω δύο Έλληνες, που μου είπαν να σταματήσω τη Θεία Λειτουργία. Ο Μητροπολίτης μού είπε να σταματήσω, αλλά εγώ είπα να συνεχίσω να λειτουργώ. Βγαίνοντας από τον ναό, τραυματίστηκαν δύο Έλληνες. Από εκεί και πέρα, μπήκαμε στη Μητρόπολη και δεν ξαναβγήκαμε μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) το πρωί».

Ο π. Γιώργος Μαυρίκος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τους «χτύπησε και τανκς» κατά την ώρα της διαφυγής.

«Όταν άρχισε ο απεγκλωβισμός, μας είπαν να πάνε στη γαλλική ή την ιταλική Πρεσβεία και στο 1ο χλμ. μας “χτυπάει” τανκς, με σκοπό να σταματήσουμε. Οι δρόμοι ήταν... νεκροταφείο. Μας έλεγξε ο στρατός και επιστρέψαμε στη βάση», σημείωσε.

Ο ίδιος περιέγραψε τις τραγικές συνθήκες που δέσποζαν μέσα στον χώρο της Μητρόπολης, όπου διέμεναν 15 άτομα.

«Οι θερμοκρασίες ήταν 40-45 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε 15 άτομα σε μια Μητρόπολη 50-60 τετραγωνικών μέτρων. Ρεύμα είχαμε μία ώρα το βράδυ και μία ώρα το πρωί. Τα ντουλάπια είχαν γίνει ψυγεία. Αυτή ήταν η κατάσταση», είπε.

Μάλιστα, ο π. Γιώργος Μαυρίκος ανέφερε πως οι δύο τραυματίες έλαβαν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη: «Τους πήγαμε στο νοσοκομείο. Κινδυνέψαμε να πεθάνουμε, παρά να τους αφήσουμε μόνους τους να πεθάνουν. Δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχουν».

Στο ερώτημα εάν έχουν μείνει πίσω Έλληνες, σημείωσε: «Απ’ ό,τι γνωρίζω, οι τελευταίοι Έλληνες ήρθαν χθες (σ.σ. προχθές). Ένας Έλληνας είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του και δεν μπορούσε να φύγει. Είναι ένα ακόμη ζευγάρι. Είναι τρία άτομα».

Ο π. Γιώργος Μαυρίκος ξεκαθάρισε πως τόσο ο στρατός όσο και οι αντάρτες, που είναι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Σουδάν, είχαν στήσει «αρκετά μπλόκα». Η στρατιωτική παρουσία ήταν συνεχής, ενώ σε κάθε γειτονιά υπήρχε αντιμαχόμενο στρατόπεδο.

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Από τις ελληνικές Αρχές δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Δε μας ενημέρωσαν ούτε οι Αρχές εκεί. Ήταν ένα εντελώς αναπάντεχο και απροσδόκητο γεγονός. Δε γνώριζε κανένας για τον εμφύλιο. Δεν υπήρξε ενημέρωση από κανέναν».

«Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε»

Ο π. Γιώργος Μαυρίκος ανέφερε πως, όταν μετέβησαν στο αεροδρόμιο, είδαν Γερμανούς άνδρες, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με πολεμοφόδια, ενώ υποστήριξε πως κανένας δεν έχει γνώση των πραγματικών συνθηκών. Παντού υπήρχαν τανκς, ενώ το αεροδρόμιο το έλεγχε ο στρατός.

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη πότε η ελληνική Πολιτεία επικοινώνησε με τους Έλληνες του Σουδάν, ο Κρητικός ιερέας σημείωσε: «Το ελληνικό κράτος είχε επικοινωνία με τη Μητρόπολη απ’ όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Πήραν τη δεύτερη μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι Πρεσβείες».

Μάλιστα, ο π. Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε πως την Πέμπτη και συγκεκριμένα 15:00-17:00 ξέσπασε ένας μεγάλος βομβαρδισμός. Άπαντες νόμιζαν ότι θα πεθάνουν και έκλεισαν τα μάτια, όπως εξομολογείται ο ιερέας. «Ανοίξαμε τα μάτια και ο Μητροπολίτης ρώτησε εάν είμαστε στη ζωή», είπε ο Κρητικός ιερέας.

Αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία του αναπληρωτή διευθυντή Γυμνασίου στο Χαρτούμ Παναγιώτη Μανούσου στον 98,4, καθώς, όπως είπε, κλήθηκαν από μόνοι τους να βρουν τον τρόπο μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο, όπου τους είπαν ότι θα τους περίμεναν αεροσκάφη για την απομάκρυνσή τους.

«Έξω από την πόρτα μας οι μάχες ήταν σφοδρές. Βλήματα έσπαγαν τα παράθυρα των σπιτιών μας. Πήγαμε στο σχολείο για να προστατευτούμε. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, όπως και των μαθητών, καθώς οι ώρες ήταν απελπιστικές», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News