Τι απαντά η 7η ΥΠΕ Κρήτης για τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μοιρών

Κρήτη
Τι απαντά η 7η ΥΠΕ Κρήτης για τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μοιρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή με φόντο το ρεπορτάζ του neakriti.gr για το Κέντρο Υγείας Μοιρών έστειλε η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

Επιστολή προς το neakriti.gr έστειλε η 7η Υ.ΠΕ., με σκοπό να απαντήσει στο δημοσίευμα με τίτλο ‘’«Ψυχορραγεί» το κτήριο και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μοιρών - Το μοναδικό ασθενοφόρο καταστράφηκε σε τροχαίο!’’ το οποίο αφορούσε μια ανώνυμη καταγγελία εργαζομένου σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως η υποστελέχωση, το κτηριακό πρόβλημα και η απουσία ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η 7η Υ.ΠΕ. απέστειλε επιστολή στα γραφεία του neakriti.gr προκειμένου να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της για το νέο Κέντρο Υγείας στην περιοχή, αλλά και για το πώς είδε από την πλευρά της το εν λόγω ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, το neakriti.gr φιλοξένησε μια ανώνυμη καταγγελία εργαζομένου του Κέντρου Υγείας Μοιρών. Ο εν λόγω εργαζόμενος, που για λόγους ευνόητους δεν επιθυμούσε να κοινοποιηθεί το όνομά του, συνομίλησε με τον συντάκτη του τωρινού ρεπορτάζ και έθιξε τα κακώς κείμενα. Η καταγγελία αφορούσε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτηριακό συγκρότημα του παλιού Κέντρου Υγείας Μοιρών, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο διαμονής των γιατρών που εφημερεύουν, γραφεία διασωστών κ.λπ. Μάλιστα, ο εν λόγω εργαζόμενος προσκόμισε και φωτογραφικό υλικό, που καταδεικνύει την εικόνα του παλιού κτηρίου.

Την ίδια στιγμή, ο εν λόγω εργαζόμενος στηλίτευσε και την υποστελέχωση, που είναι υπαρκτή. Όπως είπε, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα σε καρδιολόγους και μαίες. Ειδικά στον τομέα της Καρδιολογίας υπάρχει σοβαρή έλλειψη, με πολλούς κατοίκους των Μοιρών να πηγαίνουν σε ιδιωτικό γιατρό ή και στο Περιφερειακό Ιατρείο του Τυμπακίου. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες το Κέντρο Υγείας Μοιρών δεν έχει ασθενοφόρο. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δε βρίσκονται μέσα στο ασθενοφόρο γιατί δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, καθώς μια έκτακτη και επείγουσα ιατρική πράξη μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

Η ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ.

«Προτεραιότητά μας η κατασκευή σύγχρονου κτηρίου»

Σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης απαντάει με μια ανακοίνωση, στην οποία αρχικά αναφέρεται στο κτηριολογικό πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας, λέγοντας: «Προτεραιότητα τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, αναγνωρίζοντας τα λειτουργικά προβλήματα του υφιστάμενου κτηρίου, είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου, που θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας (υφιστάμενες και μελλοντικές).

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το κτηριολογικό πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας Μοιρών αναθεωρήθηκε με τη με αρ. 17496/21-4-23 (ΑΔΑ ΡΒ4Η469Η2Ι - ΠΜ3) απόφαση διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, προβλέποντας, εκτός από ιατρεία (μεταξύ των οποίων παιδιατρικό, καρδιολογικό, γενικής ιατρικής, μαιευτικό, οδοντιατρεία κ.ά.), και νέους χώρους για την κινητή ψυχιατρική μονάδα, το ακτινολογικό, τον μαστογράφο, τη φυσιοθεραπεία, χώρους ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, καθώς επίσης και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το νέο κτήριο, δομούμενης επιφάνειας περίπου 2 στρεμμάτων, θα αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και όροφος), ενώ θα διαθέτει και υπόγειο με τις βοηθητικές χρήσεις.

Οι αναφορές περί ακαταλληλότητας του οικοπέδου είναι παντελώς ανυπόστατες. Η πολεοδομική μελέτη επέκτασης του οικισμού Μοιρών και αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Μοιρών (απόφαση Περιφέρειας Κρήτης 1243 ΦΕΚ 389Δ-2006) τροποποιήθηκε με τη μετατροπή του οικοπέδου σε Κοινωφελή Χώρο Περίθαλψης (απόφαση Περιφέρειας Κρήτης με αριθμό 172997 ΦΕΚ 544Δ-2019).

Η χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων που έχει δωρίσει ο Δήμος Φαιστού, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης, η επίβλεψη και έγκριση της οποίας θα γίνει από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, η οποία θα υλοποιήσει και τη σχετική εργολαβία, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η/12/2025.

Με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, οι εξυπηρετούμενοι δήμοι θα αποκτήσουν ένα Κέντρο Υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγείας. Μέχρι την κατασκευή του νέου κτηρίου, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. δρομολογεί την πραγματοποίηση μετατροπών που θα γίνουν στο υφιστάμενο κτήριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Η μη καταλληλόλητα του ισόγειου, πετρόχτιστου κτηρίου, είναι σε γνώση της Διεύθυνσης και των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας, καθώς έχει κριθεί ως στατικά ανεπαρκές πολλά χρόνια πριν».

Η 7η Υ.ΠΕ. αναφέρεται, επίσης, και στην απουσία των ασθενοφόρων. Το εν λόγω ασθενοφόρο, όπως έκανε αναφορά το ρεπορτάζ χθες, εξετράπη της πορείας του σε τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Ολόκληρο τον χειμώνα δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Σε αυτό το ζήτημα, η 7η Υ.ΠΕ. τονίζει: «Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Υγείας είναι συνεχής και αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ενδεικτικά, σε διαδικασία προμήθειας μέσω πόρων του Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 βρίσκεται ένας υπερηχοτομογράφος καρδιολογικής χρήσης και ένας κλίβανος αποστείρωσης. Μέσω πόρων του Ε.Π. Κρήτης και του αντίστοιχου έργου που υλοποιεί η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης αναμένεται, επίσης, η διάθεση νέου σύγχρονου ασθενοφόρου, για την κάλυψη των αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και τα πρώτα ασθενοφόρα αναμένονται εντός των επόμενων ημερών στην Κρήτη, διαδικασία που καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή των αμαξωμάτων. Τις ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας καλύπτει ο Τομέας του ΕΚΑΒ μέχρι την κυκλοφορία του νέου ασθενοφόρου».

Τέλος, η 7η Υ.ΠΕ. αναφέρεται και στη στελέχωση ιατρικού προσωπικού, σημειώνοντας: «Αναφορικά με τη στελέχωση, από το 2019 έως σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία δύο μόνιμοι ιατροί Γενικής Ιατρικής, ενώ η αναπλήρωση των κενών θέσεων των Περιφερειακών Ιατρείων με ιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου γίνεται άμεσα. Όσο για το λοιπό προσωπικό, 21 επαγγελματίες υγείας στο Κέντρο Υγείας και 3 στο ΠΠΙ Τυμπακίου ανέλαβαν υπηρεσία το ίδιο χρονικό διάστημα, με ειδικότητες που ενίσχυσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας (ψυχολόγος, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων, φυσιοθεραπεύτρια, παρασκευαστές κ.λπ.)! Αιτήματα για ενίσχυση του προσωπικού του Κ.Υ. έχουν υποβληθεί μέσω της κινητικότητας, ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό εντάσσεται η ενίσχυση του προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.

Η προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών συνεχίζεται... και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εργασιακή πραγματικότητα όλων των εργαζομένων. Τέλος, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης είναι πάντα ανοικτή στις προτάσεις εργαζομένων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μέσω “ανώνυμων” καταγγελιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News