Κρήτη: «Σαρώνουν» φέτος το Αρκάδι και η Μονή Κερά σε επισκέπτες - Αύξηση 30% από πέρυσι

Κρήτη
Κρήτη: «Σαρώνουν» φέτος το Αρκάδι και η Μονή Κερά σε επισκέπτες - Αύξηση 30% από πέρυσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τουριστική κίνηση στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού έχει θετικό πρόσημο, παρά την απώλεια των Ρώσων τουριστών

Μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα τον μήνα Απρίλιο σε μοναστήρια και Ιερούς Ναούς της Κρήτης, αυξημένη μέχρι και 30% σε σχέση με πέρυσι, όπως συμβαίνει στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Γάλλοι και Γερμανοί δίνουν δυναμικό “παρών” και σίγουρα η παρουσία τους λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην απώλεια των Ρώσων τουριστών.

Οι αυξημένες επισκεψιμότητες, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα της τουριστικής κίνησης των πρώτων εβδομάδων της νέας τουριστικής σεζόν, καταδεικνύουν πως η φετινή χρονιά θα φέρει εισόδημα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του τουρισμού.

Αναμφισβήτητα η Κρήτη “παίζει” δυνατά και στο τουριστικό παζάρι του θρησκευτικού τουρισμού. Ο θρησκευτικός τουρισμός συνδέεται με την τάση ανθρώπων να πηγαίνουν σε μοναστήρια και ναούς για να θαυμάσουν ιερά και θρησκευτικά μνημεία, αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία του εκκλησιαστικού ιδρύματος. Και μάλιστα η Κρήτη θεολογικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι ένας τόπος που φιλοξένησε τον Απόστολο Παύλο, γνωστό και ως Απόστολο των Εθνών.

Σίγουρα, η Ρωσία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά πριν να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας του κοινού θρησκεύματος με τη χώρα μας, την Ορθοδοξία. Ο πόλεμος όμως δημιούργησε νέες ισορροπίες, αφού οι χώρες της Ευρώπης έβαλαν “φρένο” στα σχέδια των Ρώσων που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν. Φαίνεται, ωστόσο, πως η τουριστική κίνηση στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού έχει θετικό πρόσημο, παρά την απώλεια των Ρώσων τουριστών.

Το μυστικιστικό πνεύμα που επικρατεί στις Θείες Λειτουργίες, η ιστορία και η ομορφιά των ναών είναι στοιχεία που κάνουν αρκετούς τουρίστες από χώρες που δεν ασπάζονται το ορθόδοξο χριστιανικό πνεύμα να έρθουν να προσκυνήσουν.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους μοναστηριών και εμπορικών μαγαζιών (που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους), οι οποίοι είπαν πως ο Απρίλιος ήταν και συνεχίζει να παραμένει ένας μήνας με μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιερά Μονή Αρκαδίου βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Είναι μία μονή με ιστορία αρκετών αιώνων, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις είναι η μονή που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε τουρίστες κάθε καλοκαίρι όσον αφορά στους ιστορικούς ναούς και μοναστήρια της Κρήτης. Σύμφωνα λοιπόν με εκπρόσωπο της μονής, η επισκεψιμότητα είναι αισθητά αυξημένη τον μήνα Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση να φτάνει το 30%. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της μονής, έρχονται κατά βάση Γάλλοι, Γερμανοί και Ισραηλίτες, ενώ οι τουρίστες αυτοί φτάνουν στην Κρήτη με κρουαζιερόπλοια αλλά και μεμονωμένα. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, πως η ιστορία της μονής είναι το κίνητρο προσέλκυσης τόσων τουριστών. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον και για τις Θείες Λειτουργίες, αφού τόσο η πρωινή Θεία Λειτουργία όσο και ο εσπερινός προσελκύουν αρκετό κόσμο.

Παρόμοιο τοπίο επικρατεί και στην Ιερά Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης, η οποία βρίσκεται 50 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τη γυναίκα που βρίσκεται στο εμπορικό κατάστημα της Ιεράς Μονής, καθημερινά το μοναστήρι δέχεται 100-150 άτομα, ενώ το επισκέπτονται κυρίως Βρετανοί και Γερμανοί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη γυναίκα υποστήριξε ότι, παρά την περίεργη φετινή χρονιά, τα δείγματα είναι θετικά με βάση τις πρώτες εβδομάδες της νέας τουριστικής περιόδου.

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο - Πόλος έλξης τα μοναστήρια της Κρήτης

Το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Ευρωπαίους τουρίστες να επισκεφτούν τα ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης επισήμαναν τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποί τους. Όπως είπαν, υπάρχει έντονη εσωτερική ανάγκη να περιπλανηθούν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Κώστας Κουρκουνάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, ανέφερε ότι «οι τουρίστες που καταφτάνουν τώρα είναι άνθρωποι που τους αρέσουν οι περιηγήσεις και οι εκδρομές. Τους αρέσει η Ιστορία και γι’ αυτόν τον λόγο μονές, όπως του Αρκαδίου, η Μονή Τοπλού και η Μονή Κερά τραβούν το ενδιαφέρον τους. Υπάρχει έντονη έλξη για τον θρησκευτικό τουρισμό. Πάρα πολλοί έρχονται γιατί θέλουν να δουν πού περπάτησε ο Απόστολος Παύλος και γι’ αυτόν τον λόγο οι τουριστικοί πράκτορες εντάσσουν στο πρόγραμμα των επισκεπτών στην Ελλάδα μέρη όπως είναι ιστορικοί ναοί και μοναστήρια. Το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Ισπανία κ.λπ.».

«Υπάρχει μεγάλη εσωτερική ανάγκη από τον Ευρωπαίο τουρίστα να συναντήσει πνευματικές αξίες, οι οποίες συστηματικά εκλείπουν από τη Δύση και γι’ αυτό επισκέπτεται ιστορικούς ναούς και μονές», επισήμανε από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Αντύπας Σηφάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News