«Ψυχορραγεί» το κτήριο και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μοιρών - Το μοναδικό ασθενοφόρο καταστράφηκε σε τροχαίο!

Κρήτη
«Ψυχορραγεί» το κτήριο και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μοιρών - Το μοναδικό ασθενοφόρο καταστράφηκε σε τροχαίο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς γιατρούς, ασθενοφόρο και πολλά κτηριακά προβλήματα η λειτουργία ενός Κέντρου που εξυπηρετεί δύο δήμους - Ένα βήμα πριν την κατάρρευση... το παλιό κτήριο του Κέντρου Υγείας, όπου βρίσκονται τα γραφεία των διασωστών και τα κρεβάτια των υγειονομικών - Έχουν πέσει σοβάδες στο παλιό κτήριο, που, όπως λένε, θα έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Μοιρών βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης από το φθινόπωρο του 2021, όχι μόνο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα, αλλά οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι τόσες πολλές που μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας. Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι κομβικής σημασίας στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου υπάρχουν κενά σε παιδιάτρους, μαίες και καρδιολόγους. Όλα αυτά μέσα από μια ανώνυμη καταγγελία που έκανε εργαζόμενος του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2021 είχε αποφασιστεί να μπει το Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αρμόδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν τον προηγούμενο Ιανουάριο πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα συγκροτηθεί ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μία ανώνυμη καταγγελία εργαζομένου, η εν λόγω κατασκευή έμεινε… στα χαρτιά. Σύμφωνα με τον εργαζόμενο του Κέντρου Υγείας Μοιρών, ο οποίος μίλησε εμπιστευτικά στο neakriti.gr, «ζητήθηκε να εκπονηθεί μια μελέτη για το Κέντρο Υγείας. Εκπονήθηκε και ο κ. Κικίλιας υποσχέθηκε να μπούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Κικίλιας το ανέφερε σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες να γίνει μεγαλύτερο για να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά έπειτα διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε το οικόπεδο που απαλλοτριώθηκε. Το πρόβλημα είναι πως το νέο οικόπεδο πάει σε χώρους όπου περνάει δρόμος. Περνάει μέσα από το κέντρο πόλης. Πρέπει να αλλάξει το σχέδιο πόλεως, δηλαδή των Μοιρών».

Το neakriti.gr συνομίλησε με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών, Μαρία Φασουλάκη-Κουτεντάκη, η οποία επισήμανε: «Έχει προχωρήσει αρκετά καλά ο σχεδιασμός για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είχα μία συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, όπου παραθέσαμε σε υπόμνημα τις ανάγκες, όπως τις βλέπουμε και τις κατανοούμε. Έχει γίνει ένας καλός σχεδιασμός. Έχει ενταχθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες για τα τετραγωνικά μέτρα κάλυψης. Έγινε αποδοχή του οικοπέδου και μας έχουν διαβεβαιώσει πως τέλη του 2025 θα έχουμε το νέο Κέντρο Υγείας».

Ετοιμόρροπο κτήριο

Την ίδια στιγμή, ο εργαζόμενος του Κέντρου Υγείας Μοιρών είπε ξεκάθαρα πως το παλιό κτήριο του Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση. Έχουν πέσει σοβάδες και είναι το κτήριο, όπου είναι τα γραφεία των διασωστών και τα κρεβάτια των υγειονομικών. Προβλήματα υπάρχουν και στο νέο κτήριο, όπου τις Παρασκευές έρχεται ψυχίατρος και το Παιδιατρικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας γίνεται Κέντρο Ψυχικής Υγείας για μία μέρα. Όπως επισήμανε ο ανώνυμος εργαζόμενος, «το παλιό Κέντρο Υγείας, που είναι δίπλα στο νέο Κέντρο Υγείας, έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Έχουν κάνει αυτοψία οι μηχανικοί και έχουν καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Εκεί έχουμε τις αποθήκες υλικών νοσηλευτικού ενδιαφέροντος, τα γραφεία των διασωστών, την κουζίνα και τα κρεβάτια των ιατρών που κάνουν εφημερίες. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παλιό Κέντρο Υγείας που είναι έτοιμο να κατεδαφιστεί. Όσον αφορά στο νέο Κέντρο Υγείας Μοιρών, οι χώροι είναι μικροί. Τις Παρασκευές, που έρχεται ειδικός πάνω στα ζητήματα ψυχικής υγείας και βλέπει ασθενείς, αναγκάζεται η παιδίατρος να μην κάνει ιατρείο για να υπάρχει διάθεση του χώρου, που διενεργούνται οι εμβολιασμοί, για να καλυφθεί ο ειδικός της ψυχικής υγείας. “Κόβουμε” ιατρεία για να μπει ο ψυχίατρος. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το παλιό κτήριο, που είναι υπό κατεδάφιση. Μάλιστα, έπεσαν σοβάδες από έξω και η Αστυνομία έβαλε λωρίδα για να μην περνάει κάποιος ασθενής».

Έλλειψη ιατρών

Σημαντικότατο πρόβλημα για την κοινότητα της Μεσαράς είναι η έλλειψη καρδιολόγου, καθώς η νυν καρδιολόγος βρίσκεται σε άδεια εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στους παιδιάτρους, μαίες κ.λπ.

Όπως επισήμανε ο εργαζόμενος, «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην έλλειψη του προσωπικού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 44 μόνιμοι υπάλληλοι και 25 άτομα επικουρικό προσωπικό. Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν αλλά είναι αποσπασμένοι. Σημαντικότατο πρόβλημα είναι η απουσία καρδιολόγου. Λόγω οικογενειακών υποθέσεων έχει πάρει άδεια εδώ και δύο χρόνια, με άμεση συνέπεια οι ασθενείς να εξυπηρετούνται από το περιφερειακό ιατρείο στο Τυμπάκι. Εξαιτίας της έλλειψης, πολλοί μεταβαίνουν σε ιδιωτικό γιατρό καρδιολόγο. Επίσης, έχουμε 1 μαία και 1 παιδίατρο. Υπάρχει σοβαρή κόπωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, οι εφημερίες που κάνει το προσωπικό ανέρχονται στις 6-7 μηνιαίως».

Ένας χρόνος χωρίς ασθενοφόρο!

Και όμως, δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Είναι μια πραγματικότητα. Όπως διεμήνυσε ο εργαζόμενος του Κέντρου Υγείας Μοιρών, υπήρχε ένα ασθενοφόρο αρκετά παλιό, το οποίο εξετράπη της πορείας του, με άμεση συνέπεια να υπάρχει εγγύηση και δέσμευση πως θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, αυτό συνέβη πέρυσι μετά τα μέσα του έτους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει οδηγοί ασθενοφόρων ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρο.

«Έγινε ένα τροχαίο ατύχημα κοντά στον Βουρβουλίτη, που βρίσκεται δίπλα στους Αγίους Δέκα, και το αποτέλεσμα ήταν να μην έχουμε ασθενοφόρο τον χειμώνα. Το ασθενοφόρο ήταν παλιό και μας έταξαν καινούργιο. Δεν το είδαμε. Οι 6 εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κάνουν άλλες εργασίες εντός του Κέντρου Υγείας, όπως το να βρίσκονται στο θυρωρείο», λέει ο εργαζόμενος ανώνυμα.

Παρέμβαση για το ζήτημα αυτό έκανε και η κ. Φασουλάκη, η οποία επισήμανε πως κατόπιν συζήτησης με την Υ.ΠΕ. είναι ζήτημα ημερών πότε θα υπάρξει το νέο ασθενοφόρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News