Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Τέλος του 2023 εικόνα από τις έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη - Eιδική αναφορά από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο νησί - Θετικές οι εισηγήσεις φορέων και υπηρεσιών για τα Γιάννενα

Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν αξιολογηθεί τα δεδομένα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ώστε να υπάρξει μια πρώτη ερμηνεία και εκτίμηση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία της ExxonMobil και της HelleniqEnergy, στις οποίες μάλιστα αναφέρθηκε την Κυριακή κατά την περιοδεία του στην Κρήτη και ο πρωθυπουργός. Το προηγούμενο διάστημα η Energean ολοκλήρωσε αντίστοιχα τις τρισδιάστατες  σεισμικές έρευνες  στο μπλοκ 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο.

Στην ειδική αναφορά του για τις έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (BOAK) ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Η δική μας κυβέρνηση  δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη».

Θετικά είναι τα νέα και για την παραχώρηση των Ιωαννίνων καθώς η Energean, όπως αναφέρει το protothema.gr, εξασφάλισε σε πολύ σύντομο χρόνο θετικές γνωμοδοτήσεις κατά το στάδιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τους αρμόδιους δήμους αλλά και ένα πλήθος φορέων. Μεταξύ αυτών είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, η Εφορία Αρχαιοτήτων αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ όπως η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού και η Διεύθυνση Γ2 του ΓΕΕΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των σχολίων από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του υπουργείου, στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η εταιρεία και να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις ώστε στην συνέχεια να υπάρξει η τελική έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτη  η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023 κάτι που αποδίδει και στο «νεκρό» χρόνο που παράγουν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για την δημόσια διοίκηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εκτιμά όμως ότι φέτος μπορεί να ολοκληρωθεί όλη η σχετική προετοιμασία ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα από την νέα χρονιά.

Εν αντιθέσει με την ΕΔΕΥΕΠ, η οποία επιμένει στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, έχει δεχτεί αίτημα της Energean ώστε σε περίπτωση επιτυχίας να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των συμπληρωματικών ερευνητικών γεωτρήσεων (γεωτρήσεις αποτίμησης) πέραν του 2025 που ορίζει η παραχώρηση. Η εταιρεία έχει ζητήσει αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, ο χρόνος να παραταθεί κατά ένα έως δύο χρόνια, κάτι που φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά η ΕΔΕΥΕΠ. Η Energean λένε οι πληροφορίες έχει ξεκινήσει από καιρό τις προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς operators, οι οποίοι φαίνεται να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον σε διερευνητικό επίπεδο για τα Ιωάννινα.

«Η εταιρεία μας λέει ότι αν ήταν να βρει κάποιο partner, θα βοηθούσε να ξέρει και εκείνος προκαταβολικά ότι έχει το χρόνο που θα χρειαστεί για να φέρει εις πέρας όλη την επένδυση», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Εκτιμάται πάντως ότι εξελίξεις ως προς την αναζήτηση εταίρου δεν αναμένονται πριν τις  εκλογές καθώς από το νικητή που θα αναδείξουν οι κάλπες της 21 Μαΐου ή οι επαναληπτικές εκλογές, θα φανεί και πόσο υποστηρικτικό θα συνεχίσει να είναι το πολιτικό περιβάλλον για τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες που ουσιαστικά ανέστησε (αφού προηγουμένως είχε ενταφιάσει), η παρούσα κυβέρνηση.

Το project δέσμευσης υδρογόνου

Στο μεταξύ χθες η  ΕΔΕΥΕΠ, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο, για τα έργα δέσμευσης άνθρακα (CCS- Capture Carbon Storage), από τα οποία το εκτιμώμενο όφελος για τις επιχειρήσεις είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το αντίστοιχο έργο στα εξαντλημένα κοιτάσματα του Πρίνου, από την Energean, του οποίου η αποθηκευτική ικανότητα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, Άρη Στεφάτο, είναι 60 εκατ. τόνοι.

Υπενθυμίζεται πως, το συγκεκριμένο project που υπολογίζεται να φτάσει το 1 δις. σε πλήρη ανάπτυξη, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του RRF.  Επίσης η Energean έχει υποβάλει αίτηση προς ένταξη του έργου στα Large Scale Projects των PCI’s και στο EU Innovation Fund. Με το ίδιο έργο συμπράττει και ο ΔΕΣΦΑ με το σχέδιο του διαχειριστή να προβλέπει την διασύνδεση με το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου όλων των βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες στην Αττική ώστε να συγκεντρώνονται οι εκπομπές ρύπων σε μονάδα υγροποίησης και από εκεί να μεταφέρονται με πλοίο στον Πρίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποθήκευση των ρύπων CO2 καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν δαπάνες για τις εκπομπές και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη έρευνες για τη δυνατότητα αποθήκευσης ρύπων και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε γεωλογικούς ταμιευτήρες των Γρεβενών, της Μαγνησίας αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, ενδιαφέρον για αντίστοιχα μεγάλα πρότζεκτ δέσμευσης άνθρακα έχουν εκδηλώσει οι τσιμεντοβιομηχανίες, με υψηλές εκπομπές άνθρακα όπως και η Motor Oil για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια