Λείπουν 1.000 φάρμακα: Αλλάζουν θεραπείες με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και ασθενείς στην Κρήτη

Κρήτη
Λείπουν 1.000 φάρμακα: Αλλάζουν θεραπείες με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και ασθενείς στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον πρόεδρος του ΙΣΗ Αλέξανδρο Πατριανάκο και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη - Ελλείψεις σκευασμάτων και η κατάργηση της κυκλοφορίας άλλων από τις πολυεθνικές δημιουργούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για την Υγεία

Σε διακοπή θεραπείας με κακές συνέπειες για την υγεία τους ή στην καλύτερη περίπτωση σε τροποποίηση θεραπείας εξαναγκάζονται και προχωρούν σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, λόγω των τραγικών ελλείψεων των φαρμάκων τους στην Κρήτη.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, λέγοντας πως οι αλλαγές στη θεραπεία των ασθενών όταν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις γίνονται φυσικά από τους ίδιους τους γιατρούς και είναι αναπόφευκτές. Από την άλλη όμως δε λειτουργούν πάντα ούτε ανώδυνα, ούτε θετικά, αφού μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία των ασθενών.

Στο μεταξύ, διάφορα φάρμακα το τελευταίο διάστημα καταργούνται με απόφαση των πολυεθνικών που τα εισάγουν, λόγω της χαμηλής τιμής τους στην Ελλάδα!

«Σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται τα φάρμακα και καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όμως, όχι. Σταματάνε οι θεραπείες, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε και τις χρόνιες παθήσεις, όπου δεν μπορείς να σταματήσεις τη θεραπεία και χρειάζεται να την τροποποιήσεις», όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

«Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σταματάς το φάρμακο σε κάποιον ασθενή επειδή έτσι μου αρέσει. Γίνεται τώρα κάτι το οποίο σε αναγκάζει είτε να τροποποιήσεις τη θεραπεία, που μπορεί να έχει καλή έκβαση στην υγεία του ασθενούς, μπορεί και να μην είναι καλή. Ή του διακόπτεις εντελώς το φάρμακο, περιμένοντάς το να έρθει. Σε κάθε περίπτωση, βάζουμε σε ρίσκο την υγεία του ασθενούς», λέει χαρακτηριστικά.

Καταργούνται φάρμακα

Στο μεταξύ, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε περιπτώσεις που κάποια φάρμακα καταργούνται. Όπως λέει ο Αριστοτέλης Σκουντάκης, η πιο πρόσφατη κατάργηση αφορά σε μία κορτιζόνη που κυκλοφορούσε σε ενέσιμη μορφή.

«Η κορτιζόνη αυτή δεν έχει υποκατάστατο. Και έτσι δεν μπορεί να αντικατασταθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Όπως λέει, «η πολυεθνική που την εισάγει στην Ελλάδα, επειδή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες η τιμή της, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει να τη διακινεί στη χώρα μας επειδή δεν τη συμφέρει».

Πάντως, πλέον, σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη, «μπορεί εμείς εδώ στη χώρα μας να φωνάζουμε, να γκρινιάζουμε. Αλλά αυτή η κατάσταση συμβαίνει και σε άλλες χώρες».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «σε ανώτερο επίπεδο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει το υπουργείο Υγείας και οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο υπουργείο να ασχοληθεί λίγο πιο εντατικά. Να ακούσει λίγο τα αρμόδια θεσμικά όργανα των φαρμακοποιών και να δούμε πώς θα πορευτούμε. Θα έχουμε προβλήματα. Θα έχουμε ελλείψεις, αλλά το θέμα είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, θα πρέπει και στη χώρα μας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων, ώστε να μην αναγκάζονται οι εταιρείες να τα καταργούν ή να τα εξάγουν παρά τις ελλείψεις στην αγορά.

«Και σε άλλες χώρες πλέον υπάρχουν ελλείψεις που έχουν να κάνουν με την παραγωγή στο εργοστάσιο. Με την αυξημένη ζήτηση. Με οικονομικά προβλήματα. Με την ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίναξε στα ύψη το κόστος παραγωγής πολλών εταιρειών. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα και αφορούν σε όλες τις χώρες. Από ’κει και πέρα, έχουν και τις ιδιαιτερότητες στην Ελλάδα, με την τιμολογιακή πολιτική, η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλή. Αυτό ναι μεν δημιουργεί καλές προοπτικές για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά από την άλλη όσο ακριβαίνει το φάρμακο, τόσο και γίνεται δυσπρόσιτο, λόγω της άρνησης αυτών που το παράγουν να το έχουν στην αγορά».

Παρέμβαση βουλευτών

Την ίδια ώρα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την κυβέρνηση παρά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε αποκλειστικά στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων, η ερώτηση αναφέρει: «Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με τους φαρμακοποιούς του νησιού να κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα, καθώς η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Τεράστια είναι η αγανάκτηση αλλά και η ανασφάλεια για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αναγκάζονται να ψάχνουν για αγωγή από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αδυνατώντας πλέον τις περισσότερες φορές να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν, γενικότερα, χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα τα οποία τα έχουν ανάγκη παιδιά, κυρίως αντιισταμινικά και αντιβιοτικά, σε μια περίοδο που καταγράφεται έξαρση των ιώσεων».

«Το υπουργείο πρέπει να δει το θέμα»

«Έχουμε ελλείψεις γύρω στα 1.000 φάρμακα, ενώ εξάγουμε μόνο 300», λέει από την πλευρά του στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος.

«Άρα δε φέρνουμε τις επαρκείς ποσότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επομένως, πρέπει να πιεστούν ο ΕΦΕΤ και ο ΕΟΦ», τονίζει στην εφημερίδα μας. Αναφορικά με τις θεραπείες των ασθενών, ο κ. Πατριανάκος λέει: «Σε κάποια φάρμακα που έχουν καταργηθεί στη χώρα μας, δεν υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για δυσλειτουργία στη θεραπεία και θα πρέπει ο ΕΟΦ και ο ΕΦΕΤ κάτι να κάνουν. Να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να το κοιτάξει το θέμα».

Όπως λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο ίδιος γνωρίζει πολλές περιπτώσεις ασθενών, στους οποίους χορηγούνται γενόσημα και έτσι συνεχίζουν τη θεραπεία τους χωρίς να έχουν πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν και πολλά φάρμακα που ούτε γενόσημα έχουν ούτε αντίστοιχα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας υπάρχουν και σε αυτές τις περιπτώσεις, που φαίνεται πως είναι πάρα πολλές, η κατάσταση είναι τραγική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News