«Έπεσαν» οι υπογραφές για το νέο Μουσείο στις Αρχάνες - Θα αντικαταστήσει τη Συλλογή Σακελλαράκη

Κρήτη
«Έπεσαν» οι υπογραφές για το νέο Μουσείο στις Αρχάνες - Θα αντικαταστήσει τη Συλλογή Σακελλαράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο Μουσείο θα αντικαταστήσει την από δεκαετίες υφιστάμενη Αρχαιολογική Συλλογή που ιδρύθηκε από το ζεύγος των Αρχαιολόγων, Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη

Σύμφωνο-μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία Μουσείου στις Αρχάνες του Δήμου Αρχανών-Αστερούσιων υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Μανόλης Κοκοσάλης.

Το νέο Μουσείο θα αντικαταστήσει την από δεκαετίες υφιστάμενη Αρχαιολογική Συλλογή που ιδρύθηκε από το ζεύγος των Αρχαιολόγων, Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη.

Όπως αναφέρεται, το νέο Μουσείο θα στεγαστεί στο παλαιό κτίριο-εμφιαλωτήριο του πρώην Συνεταιρισμού Αρχανών, το οποίο θα παραχωρήσει ο Δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό. Για την κατασκευή του Μουσείου, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, ο Δήμος και το υπουργείο θα συνεργαστούν για την ανάθεση σύνταξης των μελετών, ενώ την χρηματοδότηση του κόστους τους θα αναλάβουν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον διαμορφωμένο χώρο του νέου Μουσείου θα στεγαστούν τα εκατοντάδες ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές των Αρχανών, αλλά και όσα προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία επανεκκίνησε την ανασκαφή του Ανακτόρου στην Τουρκογειτονιά των Αρχανών. Το Μουσείο θα εξυπηρετήσει επιπλέον τις ανάγκες φύλαξης των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής, της συντήρησης, της επιστημονικής μελέτης, καθώς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι τρεις συμβαλλόμενοι που υπέγραψαν το μνημόνιο, η υπουργός Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Κρήτης, και ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερούσιων σε δηλώσεις τους επισήμαναν τη σημαντικότητα του υπό δημιουργία έργου το οποίο έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες της περιοχής, η οποία ως γνωστόν ερευνάται συστηματικά επί πολλές δεκαετίες και έχει ήδη αποδώσει σπουδαίο αρχαιολογικό πλούτο. Ο αρχαιολογικός αυτός πλούτος, προσέθεσαν, ήρθε η ώρα να τύχει της οφειλόμενης κρατικής μέριμνας και να αποδοθεί, μέσα από το νέο αρχαιολογικό Μουσείο, στους πολίτες της Κρήτης, της Ελλάδος και στους ξένους επισκέπτες. Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος ευχαρίστησαν την υπουργό Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία τονίζοντας ότι, η υλοποίηση του έργου, θα είναι κιβωτός πολιτισμού που παράλληλα θα συμβάλλει στην Παιδεία, στην Εκπαίδευση, στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News