Απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Κρήτη
Απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ανταπόκριση δημοσιογράφου του Reuters την Κυριακή, γίνονταν αναφορές για πυκνούς καπνούς πάνω από το Χαρτούμ, ενώ σε ορισμένες περιοχές ακούγονταν πυροβολισμοί - Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν. Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

«Στις 15 Απριλίου εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούμε τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και τους Έλληνες του Σουδάν να ενημερώνονται για την κατάσταση. Στις 16 Απριλίου εκδόθηκε νέα επικαιροποιημένη ανακοίνωση», συνέχισε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Με δυσκολίες εξελίσσονται οι επιχειρήσεις ξένων κρατών για την απομάκρυνση πολιτών τους από το εμπόλεμο Σουδάν, καθώς παρά την καταύπαση πυρός 72 ωρών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι μάχες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Rapid Support Forces (RSF) συνεχίζονται.

Σε ανταπόκριση δημοσιογράφου του Reuters την Κυριακή, γίνονταν αναφορές για πυκνούς καπνούς πάνω από το Χαρτούμ, ενώ σε ορισμένες περιοχές ακούγονταν πυροβολισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Γάλλους πολίτες χτυπήθηκε, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει το διπλωματικό προσωπικό και τους πολίτες, δεν σχολίασε κάτι πάνω σε αυτό.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν στο Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε άμεση δήλωση για κανένα περιστατικό.

Η Αίγυπτος δήλωσε, ακόμα, ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Ιταλία απομακρύνει τους πολίτες της, καθώς και Ελβετούς και τα μέλη της πρεσβείας του Βατικανού

Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι Ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Μητσοτάκης: Έδωσα εντολή να μεταβούν σήμερα δύο αεροσκάφη στο Σουδάν

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Ρέθυμνο.

Δένδιας: Κύριο μέλημά μας η ασφάλεια Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ανακοινώσει τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν

Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

(Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News