Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά δεν πουλάνε οι παραγωγοί

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά δεν πουλάνε οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα ένα ρεκόρ στα 5,45 ευρώ για το λακωνικό έξτρα παρθένο

Μπορεί η περίοδος που διανύουμε να μη θεωρείται ιδιαίτερα δραστήρια εμπορικά, ωστόσο το ενδιαφέρον των αγοραστών παραμένει ζωηρό, καθώς ο σχεδιασμός των αναγκών τους για το επόμενο διάστημα μπαίνει σε εφαρμογή.

Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, με κυριότερο τη διαπίστωση ότι η Ισπανία δεν αναμένεται να σηκώσει κεφάλι, αλλά και στο ότι τα αποθέματα στην ελληνική αγορά πλέον σε πολλές περιοχές βρίσκονται κάτω από το 30%. Μετά το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας από τον συνεταιρισμό της Συκιάς με 5,37, η Λακωνία συνεχίζει να έχει την τιμητική της, καθώς ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη ανακοίνωσε πράξη στα 5,45 ευρώ/κιλό.

Πρόκειται για εξέλιξη που συντελεί στη διαμόρφωση μιας πιο σκληρής στάσης στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν λάδι ακόμα και σε δελεαστικές προσφορές, αναμένοντας ότι ο στόχος της πώλησης πάνω από τα 5,5 ευρώ είναι ζήτημα ημερών να επιτευχθεί.

Τρύπησε το ταβάνι ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε πράξη για ένα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 5,45 ευρώ/κιλό, την υψηλότερη μέχρι στιγμής στη σεζόν.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Μπάμπης Μυλωνάς: «Είναι γεγονός ότι μετά τις πρόσφατες πράξεις στην περιοχή, ήρθε η συμφωνία μας να αγγίξει σχεδόν τα 5,5 ευρώ. Η ποσότητα ήταν 20 τόνοι με οξύτητα 0,35. Οι παραγωγοί βλέπουν ότι υπάρχει αυτό το ανοδικό μομέντουμ στην αγορά και αρχίζουν όλο και περισσότερο να κρατάνε το λάδι και να μην το δίνουν. Είναι λογικό να κοιτούν να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από μια χρονιά που είναι πιθανώς να αργήσουν να ξαναδούν».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, στις δεξαμενές του συνεταιρισμού αυτήν τη στιγμή κρατείται πάνω από το 50% της παραγωγής, ως αποτέλεσμα της εκτίμησης των παραγωγών ότι η αναμονή θα τους ανταμείψει με ακόμα υψηλότερες τιμές.

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει απροθυμία στις τάξεις μελών του συνεταιρισμού να δώσουν το λάδι που έχουν κρατήσει. «Όσο οι παραγωγοί βλέπουν ότι γίνονται πράξεις και η τιμή συνεχώς ανεβαίνει, τα πράγματα γίνονται πιο… δύσκολα».

«Μπορώ να σας πω ότι μας έχουν γίνει προσφορές τις τελευταίες ημέρες στα 5,37 ευρώ/κιλό και τα μέλη μας εμφανίζονται αρνητικά στην προοπτική να διαθέσουν τις ποσότητες που έχουν φυλάξει. Στα τόσα χρόνια που βρίσκομαι στην ελαιοπαραγωγή και στον συνεταιρισμό δεν έχω δει κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί αυτή την περίοδο. Ο κόσμος πιστεύει ότι θα πουλήσει στα 6 ευρώ, αλλά ελπίζουμε να μη γυρίσει αυτό εις βάρος μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένοι αγοραστές έχουν αρχίσει να αναζητούν μεγαλύτερες ποσότητες, σπεύδοντας πιθανώς να προλάβουν μια περαιτέρω αύξηση της τιμής παραγωγού το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «ό,τι λάδι δηλώνεται, φεύγει για εξωτερικό. Μόλις περάσουν οι γιορτές, από τις 20 Απριλίου και μετά πιθανώς να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένη η σημαντική μείωση στη ζήτηση από το εξωτερικό.

Πελάτης μας από τη Γερμανία εντοπίζει πτώση στην καταναλωτική ζήτηση που φτάνει ακόμα και το 40%, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Με μια πρόχειρη ματιά στον τζίρο των εξαγωγών μας μέχρι στιγμής είμαστε λίγο πιο πάνω από πέρσι, αλλά οι όγκοι είναι μειωμένοι».

Λιγοστές οι πράξεις στη Μεσσηνία, με σημείο αναφοράς τα 5 ευρώ

Για τις εξελίξεις στη μεσσηνιακή αγορά ελαιολάδου τοποθετήθηκε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος: «Αυτή την περίοδο, δεν υπάρχουν πολλές πράξεις, όμως όσες γίνονται για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα κινούνται πέριξ των 5 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό, είναι δεδομένη η κάμψη, ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη και συνολική εικόνα για το πώς μπορεί αυτή να αποτιμάται σε συγκεκριμένους αριθμούς. Όσον αφορά τις ποσότητες που παραμένουν αυτήν τη στιγμή στις δεξαμενές στην περιοχή μας, εκτιμώ ότι κυμαίνονται από το 25% έως το 30% της παραγωγής».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος, μας έδωσε μια παρόμοια εικόνα, όσον αφορά τις τιμές που επικρατούν στις εμπορικές πράξεις του έξτρα παρθένου στη Μεσσηνία: «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, βρισκόμαστε στα συν – πλην 5 ευρώ/κιλό, τα οποία είναι πιο εύκολα για τον παραγωγό. Υπάρχει γκρίνια στο εξωτερικό ότι δεν φεύγει το προϊόν από το ράφι. Από την άλλη, επειδή το λάδι στις μεσογειακές χώρες είναι ελάχιστο, το ενδιαφέρον από τους αγοραστές είναι δεδομένο».

Ανοδική η τάση και σταθερές τιμές στα premium

Τον… ούριο άνεμο που πνέει ως προς τις τιμές των πράξεων που γίνονται στη Σητεία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανόλης Μαυροματάκης, σημειώνοντας ότι τα ανώτερης ποιότητας έξτρα παρθένα συνεχίζουν να φεύγουν σε τιμές γύρω στα 5,20 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή είναι ελάχιστες οι ποσότητες του προϊόντος που υπερβαίνουν σε οξύτητα τις 6 γραμμές, γεγονός που πιστοποιεί την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος.

Πηγή: ypaithros.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News