Την απίστευτη απάντηση «δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε τον ανθό της ελιάς, γιατί δεν ξέρουμε πόση παραγωγή ελαιοκάρπου θα μας δώσει», λαμβάνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές από την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ, την ώρα που ο Οργανισμός υποχρεώνει τους παραγωγούς να πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, για να ασφαλίσουν δηλαδή μια σοδειά που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γνωρίζουν αν... θα έχουν. Την ίδια ώρα, καμία αναμόρφωση του συστήματος δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Έτσι, εξακολουθεί ο ΕΛΓΑ να αφήνει ανασφάλιστο το 25% της παραγωγής σε περίπτωση καταστροφής, ενώ από το 1998 μέχρι σήμερα, παρά την απόφαση για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού από δημόσιο χρήμα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις εξακολουθούν να “βάζουν χέρι” στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων για να πληρώσουν υπαλλήλους, τηλέφωνα, ενοίκια... και λοιπές λειτουργικές δαπάνες!
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης για το αναχρονιστικό σύστημα με το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, παρά τις εκάστοτε εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις υπουργών και διοικήσεων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης στέλνουν μήνυμα ανάγκης για μία ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου, ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, διαφορετικά πιστεύουν πως όλα αυτά τα προβλήματα “καλλιεργούνται” σκόπιμα για να οδηγηθεί η γεωργική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα!
“Ψίχουλα” για τις ζημιές του καλοκαιριού
Ούτε τα οινοστάφυλα ούτε τα σταφιδάμπελα και μόνο λίγα “ψίχουλα” στα επιτραπέζια σταφύλια έχουν δοθεί στους αμπελουργούς της Κρήτης από τις καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού. Όσο για τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και τους κτηνοτρόφους ποτέ δεν αποζημιώνονται όσο σοβαρές και αν είναι οι ζημιές τους, ή μπορεί να αποζημιωθούν με λίγα χρήματα κατά περιόδους, αλλά που ουσιαστικά αποτελούν άλλη μία ένδειξη εμπαιγμού σε βάρος τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, «αφήνουν αιώνια τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να καρκινοβατεί. Να περιμένουμε να έρχονται οι εκτιμητές γεωπόνοι στα χωράφια μας εκ των υστέρων, όταν έχουν εξαφανιστεί οι “μάρτυρες” από τις εκμεταλλεύσεις μας. Αυτός ο ΕΛΓΑ δεν έχει το νόημα να σε αποζημιώσει. Έχει το νόημα να σου εισπράξει. Και τα χρήματα αυτά είναι τα χρήματα που εμείς πληρώνουμε. Δε χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κράτος. Ενώ όλα αυτά τα προβλήματα οδηγούν στη δημιουργία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μα, φανταστείτε εμάς τους αγρότες να απευθυνόμαστε σε μια ιδιωτική εταιρεία και να της ζητάμε να μας αποζημιώσει. Μα, είναι δυνατόν;». Ο Μανόλης Καρκαβάτσος τόνισε επίσης ότι «το πιο ειρωνικό στην όλη ιστορία είναι ότι για οποιαδήποτε ζημιά κάνεις την αίτηση για αποζημίωση. Πληρώνεις τα ασφάλιστρα. Και περιμένεις να στελεχωθεί ο μηχανισμός για να έρθει να σε δει... Ακόμα και μετά τις περυσινές ζημιές στα αμπέλια, έχουν βάλει κάποια χρήματα σε επιτραπέζια σταφύλια. Αλλά πρόκειται για “ψίχουλα”. Και την ίδια ώρα, τα οινοποιήσιμα σταφύλια, που έχουν διατεθεί στις ενώσεις, δεν έχουν πληρωθεί. Πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να ζήσουν;».
«Η ανθοφορία της ελιάς έπρεπε να αποζημιώνεται»
«Όταν είναι στην ανθοφορία οι ελιές ή κάποιες άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, να μπορούν να ασφαλίζουν το στάδιο αυτό. Αλλά όταν γίνει μία καταστροφή, πριν ή μετά την καρποφορία, μας λέει ο ΕΛΓΑ ότι δεν μπορεί να μας αποζημιώσει. Γιατί δεν έχουν, λέει, εικόνα της παραγωγής που θα έβγαζε το δέντρο... Μα, ένας μέσος όρος παραγωγής από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας με βάση τα στατιστικά χρόνων θα μπορούσε να υπολογίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις», λέει από την πλευρά του ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης.
Στο μεταξύ, ο Στάθης Φραγκιαδάκης καυτηριάζει το γεγονός ότι από το 1998 δεν εφαρμόστηκε η απόφαση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ, που θα έπρεπε να τις καλύπτει το ίδιο το κράτος και όχι από τις εισφορές τους οι αγρότες. Και συνεχίζει λέγοντας: «Εμένα με καλείς μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα να με κάνεις νέο αγρότη. Θα πρέπει να ακούσεις όμως κι εμένα για τη συνέχεια της παραγωγής, ως προς εκείνα που χρειάζομαι για να μπορέσω να συνεχίσω να καλλιεργώ και να παράγω. Εγώ πιστεύω ότι όσοι εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας»...
Καταλήγοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει την ανάγκη να καλύπτονται και να έχουν σωστή κάλυψη μετά από θεομηνίες και τα ίδια τα θερμοκήπια, ως προς τον κτηριακό εξοπλισμό τους. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η Κρήτη, παρά τη μικρή στήριξη που έχει μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΑ, πληρώνει κάθε χρόνο γύρω στο 28% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει ο Οργανισμός».
Οι ανάγκες διαρκώς πολλαπλασιάζονται
«Οι συνθήκες και οι καταστάσεις αλλάζουν. Τα νοσήματα και τα προβλήματα που δημιουργούνται διαφοροποιούνται χρόνο με τον χρόνο. Καταρχήν, έχουμε τα προβλήματα με την κλιματική κρίση. Άρα, είναι η πρώτη ανάγκη που επιβάλλει άμεσα τον εκσυγχρονισμό των ασφαλιστικών αποζημιώσεων», τονίζει από την πλευρά του και ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.
«Επίσης, σήμερα δεσπόζουν τα νοσήματα “πολιτισμού”. Δηλαδή, νοσήματα τα οποία διαφοροποιούνται επειδή πήραμε την κτηνοτροφία και την εκσυγχρονίσαμε, την εντατικοποιήσαμε και άρα έχουμε καινούργιες μορφές νοσημάτων. Επομένως και από αυτή τη μεριά, πρέπει να γίνει μία σύσκεψη και να δούμε πού πραγματικά χρειάζεται κάλυψη, όταν φυσικά ο παραγωγός λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέκος Στεφανάκης.
Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει ότι «θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν σε κοινό τραπέζι και να προχωρήσουν στη διαδικασία της αναμόρφωσης του συστήματος. Είναι ένα ζήτημα που έχει πολιτική σημασία και θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα μετά τις εκλογές».
“Ξεκρέμαστοι” οι παραγωγοί της Κρήτης
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για το θέμα αυτό προς την εφημερίδα μας και ο αγρότης Μανούσος Στεφανάκης από τα Πραιτώρια. «Κάθε φορά που πάμε στον ΕΛΓΑ ζητάμε να αλλάξει το σύστημα. Να προσληφθούν περισσότεροι γεωπόνοι. Γιατί δεν υπάρχουν γεωπόνοι να έρθουν την ώρα που πρέπει, την ώρα που γίνονται οι ζημιές. Και βλέπουμε ότι γίνεται μία ζημιά και μετά βλέπουμε ότι βάζουν τις αποζημιώσεις κατά προσέγγιση σε κάθε περιοχή, γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό να έρθει να δει τι ακριβώς γίνεται την ώρα που έχουν γίνει οι ζημιές».
Συνεχίζοντας διευκρινίζει: «Ο ΕΛΓΑ δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Να γίνει πιο φιλικός προς τους αγρότες. Μην προσπαθήσουν να τον ιδιωτικοποιήσουν και καταστραφούμε εντελώς»…
Σχόλια