Κοσμοσυρροή για το «Σπίτι μου» στην Κρήτη - Το πρόγραμμα έβαλε «φωτιά» στις τιμές του real state

Κρήτη
Κοσμοσυρροή για το «Σπίτι μου» στην Κρήτη - Το πρόγραμμα έβαλε «φωτιά» στις τιμές του real state

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους και στην Κρήτη... αλλά οι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα δε θα υπερβούν τις 10.000 - Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών, ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών

Ένας κρίσιμος όρος, που αρχικά δεν είχε γίνει κατανοητός, φαίνεται να πυροδοτεί στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον σε νέα ζευγάρια, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” και να λάβουν επιδοτούμενο δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Όπως αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” σήμερα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη, το πρόγραμμα επιδοτεί το δικαιούχο ζευγάρι για την αγορά σπιτιών, η ηλικία των οποίων πρέπει να είναι από 15 χρόνων και πάνω και όχι μέχρι 15 χρόνων, όπως αρχικά υπήρχε η εντύπωση.

Έτσι, η παλαιότητα των προσφερόμενων κατοικιών καθιστά την αγορά τους περισσότερο εφικτή, ενώ φαίνεται να παίρνουν θέση έγκρισης για το πρόγραμμα τα ζευγάρια εκείνα που έχουν βρει το σπίτι πριν υποβάλλουν την αίτηση, αφού όσοι δεν έχουν βρει το σπίτι δε φαίνεται να προλαβαίνουν εύκολα να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος.

Ολοένα και μεγαλύτερο, όσο περνάει ο καιρός, είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν στην Κρήτη νέα ζευγάρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου”. Σύμφωνα με τη Χαρά Αρχοντουλάκη, πολλά νέα ζευγάρια αναζητούν κατοικίες, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

«Στην αρχή είχαμε καταλάβει λάθος τους όρους. Όπως κι εγώ τους είχα καταλάβει λάθος. Νομίζαμε ότι τα σπίτια θα είναι μέχρι δεκαπενταετίας. Ενώ δεν είναι δεκαπενταετίας, αλλά από δεκαπέντε χρόνων και πάνω. Οπότε, δεν ευνοούνται οι εργολάβοι που κάνουν τώρα τις καινούργιες οικοδομές. Και δε θα ήταν και δίκαιο. Γιατί ένας που έχει χρήματα να αγοράσει μια καινούργια κατασκευή δε θα χρειάζεται το επιδοτούμενο δάνειο. Ενώ αντίθετα, το δάνειο αυτό που δίνεται προβλέπεται να φτάνει μέχρι τις 150.000 ευρώ, με 10% προκαταβολή που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν τις 150.000 ευρώ. Δηλαδή με 15.000 ευρώ προκαταβολή», σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη.

«Άρα λοιπόν, καταβάλλοντας τα 15.000 ευρώ της προκαταβολής, μπορούν να αγοράσουν δεκαπενταετίας διαμερίσματα και πίσω. Όχι καινούργια. Αυτό ήταν το μυστικό που “μπέρδευε” και λέγαμε ότι δε θα μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας.

«Επομένως, βρίσκονται σπίτια. Και θα μπορούν να επισκευαστούν τα παλιά σπίτια και θα είναι προσιτές οι τιμές για να μπορούν να τα αγοράσουν τα νέα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό», επισήμανε η Χαρά Αρχοντουλάκη.

«Προλαβαίνουν τις διαδικασίες»

«Ο αριθμός των δανείων που θα δοθούν σε ολόκληρη τη χώρα είναι γύρω στα 10.000. Οπότε, αυτοί που θα προχωρήσουν άμεσα είναι εκείνοι που έχουν βρει ήδη το ακίνητο. Διότι, πολλοί κάνουν την αίτηση χωρίς να έχουν βρει το ακίνητο και μετά ψάχνουν το ακίνητο. Όσοι όμως έχουν βρει από πριν τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν και έχουν συγκεκριμένη πρόταση, είναι αυτοί που θα εξυπηρετηθούν πιο άμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας η Χαρά Αρχοντουλάκη.

Στο ερώτημά μας αν πιστεύει ότι στην πορεία το πρόγραμμα αυτό θα ανοίξει για να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός ζευγαριών στη χώρα μας, η ίδια δηλώνει αισιόδοξη.

«Θεωρώ ότι θα γίνει. Διότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις τράπεζες και από τους πολίτες. Εμείς κάνουμε και αυτές τις προτάσεις προς το κεντρικό κράτος, για να “αγκαλιάσει” περισσότερους ενδιαφερομένους αυτό το πρόγραμμα», κατέληξε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης.

«Πολλαπλά τα οφέλη»

Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Κρήτης, αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου συμφωνούν με την αναγκαιότητα διεύρυνσης του προγράμματος. Μάλιστα, θεωρείται ότι στο νησί μας, αν δε διευρυνθεί το πρόγραμμα, δε θα ενταχθούν πάνω από 200 ζευγάρια. Πάντως, όπως τονίζουν, αν προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, μαζί με τις νέες φοιτητικές εστίες, θα αποφορτιστεί η ενοικίαση των σπιτιών και έτσι θα πέσει και η αξία των ενοικίων στην Κρήτη.

Τονίζεται, επίσης, ως αρνητικός ο παράγοντας ότι χρειάζεται το πρόγραμμα “Σπίτι μου” να “περάσει” μέσα από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αφού οι τράπεζες είναι αυτές που εγκρίνουν τους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι και οι όροι δανεισμού

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι:

Άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό, το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του Ν. 4756/2020 (Α’ 235), και δε διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια ή είναι ελεύθεροι.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη.

δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους, το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 128/1975.

Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά - Ανεβαίνει η εμπορική αξία των ακινήτων στην Ιεράπετρα 

Εξαιρετικό είναι το ενδιαφέρον των νέων ζευγαριών από 25 έως 39 ετών και στην Ιεράπετρα να δανειοδοτηθούν από τις συνεργαζόμενες με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης τράπεζες, προκειμένου να δανειοδοτηθούν με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου”, ώστε να αποκτήσουν την πρώτη τους κύρια κατοικία.

Στα μεσιτικά γραφεία της Ιεράπετρας απευθύνονται καθημερινά πολλά νέα ζευγάρια, ψάχνοντας το κατάλληλο σπίτι ή το διαμέρισμα στις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα, αλλά η προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων και οικιών είναι πάρα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση στις εμπορικές αξίες των λίγων διαθέσιμων ακινήτων.

«Τις τελευταίες μέρες έρχονται στα γραφεία μας νέα ζευγάρια με έγκριση του αιτήματός τους από τράπεζες, για να βρουν το σπίτι ή το διαμέρισμα που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλει το πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ, αλλά δε βρίσκουμε διαθέσιμα ακίνητα να τους βοηθήσουμε και είναι κρίμα, γιατί θα χάσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να βάλουν την οικογένειά τους στο δικό τους σπίτι και να φύγουν από τα ενοίκια. Αυτή η μεγάλη ζήτηση, λόγω της ευνοϊκής δανειοδότησης, έχει πιέσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω και ήδη παρατηρούμε σημαντικά αύξηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ενδιαφέρον των ξένων που έρχονται στην Ιεράπετρα, ζητώντας να αγοράσουν ένα μικρό έτοιμο ή ακόμα και επισκευάσιμο σπιτάκι στην παλιά πόλη ή και στα κοντινά στην Ιεράπετρα χωριουδάκια. Μεγάλο ενδιαφέρον για την παλιά πόλη και για τα χωριά, με τα στενά σοκάκια να τους ενθουσιάζουν, δείχνουν ιδιαίτερα οι Γάλλοι, αλλά και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Ήδη στην παλιά πόλη, στη γειτονιά των ψαράδων, έχουν πουληθεί πολλά παλιά σπίτια σε Γάλλους. Σε μερικά χρόνια όλη η παλιά πόλη της Ιεράπετρας θα κατοικείται από Ευρωπαίους επενδυτές», μας είπε ο μεσίτης κ. Λευτέρης Τζίτζικας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News