Κτηνοτρόφοι: Ούτε σεντ από το de minimis η Κρήτη - Ακόμη περιμένουν τις περσινές επιδοτήσεις

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι: Ούτε σεντ από το de minimis η Κρήτη - Ακόμη περιμένουν τις περσινές επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κτηνοτροφικός κόσμος στο νησί μας περιμένει πολλά χρήματα από ενισχύσεις, που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα όποια χρονοδιαγράμματα διά στόματος Γεωργαντά εκπνέουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς να υλοποιούνται!

Τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους στο αιγοπρόβειο γάλα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για το αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά γενικότερα διακατέχονται από μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις του προγράμματος de minimis. Και όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο... Συγκεκριμένα, όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, ο κτηνοτροφικός κόσμος στο νησί μας περιμένει πολλά χρήματα από ενισχύσεις, που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα όποια χρονοδιαγράμματα διά στόματος Γεωργαντά εκπνέουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς να υλοποιούνται!

Αναλυτικότερα, από τώρα και μετά την ολοκλήρωση του Απριλίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «έρχονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη ζωική παραγωγή, συνολικού ύψους 80-85 εκατομμυρίων ευρώ»... Ενώ μέχρι τις 14 Μαΐου αναφέρεται ότι θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των βιολογικών, για τα οποία εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων µε αυτά της ΑΑ∆Ε.

«Εμείς από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις περιμένουμε μόνο τη συνδεδεμένη του γάλακτος, που διαμορφώνεται με βάσει τα τιμολόγια του κάθε κτηνοτρόφου, που πρέπει να αποδείξει ότι πούλησε από 100 κιλά γάλα και πάνω ανά έτος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ένα σωρό άλλα κριτήρια, όπως είναι τα μικρόβια στο γάλα και άλλα», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «είναι πάρα πολλοί οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που ακόμα περιμένουν να πάρουν χρήματα από την περυσινή ενιαία ενίσχυση. Πρόκειται για κτηνοτρόφους που πήραν μειωμένη την ενίσχυσή τους ή που δεν έχουν πάρει και καθόλου χρήματα». Εξάλλου, όπως μας είπε ακόμη ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ, «είχε ανοίξει το σύστημα στις αρχές Μαρτίου και έμεινε για αρκετό καιρό ανοιχτό. Στο διάστημα αυτό έγιναν οι διορθώσεις των στοιχείων των κτηνοτρόφων. Κι ενώ διορθώθηκαν τα λάθη που υπήρχαν, δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους μέχρι σήμερα».

«Ο φτωχός συγγενής πάλι η Κρήτη»

Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης εξάλλου αναφέρεται και στις ενισχύσεις του προγράμματος de minimis. «Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας», όπως λέει χαρακτηριστικά, «που δεν έχει πάρει καθόλου χρήματα από το πρόγραμμα αυτό. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κρήτη είναι ριγμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τώρα περιμένουμε να έρθει και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης για να ανακοινώσει, λέει, τα 8 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο. Αλλά και αυτά τα χρήματα τα έχουν ανακοινώσει πολλές φορές χωρίς να μας τα έχουν δώσει», καταλήγει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.

Δεν όμως μόνο η Κρήτη η οποία διαμαρτύρεται. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας: «Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερις νομούς, θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news, αφού δε γίνεται μία τόσο σοβαρή απόφαση, που αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος», τονίζει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τον Γιώργο Γεωργαντά ο πρόεδρος του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας. Συμπληρώνει επίσης: «Η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών, αφού δημιουργεί παραγωγούς δύο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθειά μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος».

“Ψίχουλα” και για τις πυρκαγιές

Όπως γράφαμε και προ ημερών, έρχονται στην Κρήτη “ψίχουλα” από τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Αλλά και αυτά θα έρθουν μόλις... “εγκριθούν”. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά μόνο σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ για τις πυρκαγιές του έτους 2022, αλλά αυτά θα μοιραστούν στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου και Φωκίδος.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά θα καταβληθούν, αφού δοθεί η σχετική έγκριση, τα 12 εκατομμύρια ευρώ, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στα μελίσσια όλης της επικράτειας. Εδώ γίνεται αναφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Λάρισας. Δηλαδή, από τα χρήματα αυτά θα έρθουν στο νησί μας μερικά εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα... εγκριθεί από τις Βρυξέλλες η ενίσχυση των μελισσοκόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News