«Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί εδώ και μήνες για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων»

Κρήτη
«Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί εδώ και μήνες για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Κρήτη», αναφέρουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική παρέμβασή τους

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων προχώρησαν 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως αναφέρουν «οι δραματικές ελλείψεις φαρμάκων σε φαρμακεία της χώρας προκαλούν τεράστια ανησυχία σε φαρμακοποιούς και κυρίως σε ασθενείς. Η αγανάκτηση και η ανασφάλεια για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αναγκάζονται να ψάχνουν για αγωγή από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αδυνατώντας πλέον τις περισσότερες φορές να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα, είναι τεράστια.

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με τους φαρμακοποιούς του νησιού να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει, καθώς η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά.  Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και σε φάρμακα τα οποία τα έχουν ανάγκη παιδιά, κυρίως αντιισταμινικά και αντιβιοτικά».

Για το εν λόγω ζήτημα οι βουλευτές έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται και επιδεινώνεται.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Κουρουμπλής κατάθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου». Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, «αν και ο υπουργός δεσμεύτηκε με απόλυτο τρόπο ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με απαγορεύσεις εξαγωγών, συνεχή παρακολούθηση των ελλείψεων μέσα από το μητρώο φαρμάκων, ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και τήρηση εκ μέρους των πολυεθνικών του νόμου που τους υποχρεώνει να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες, παραμένουν ακόμα αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα».

Μάλιστα, στην τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση στην οποία προχώρησαν ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Βαρδάκης τον περασμένο Δεκέμβριο, εισέπραξαν, όπως λένε, «την πλήρη αδιαφορία του κ. Πλεύρη, καθώς η ερώτηση παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς επίσημη απάντηση από τον υπουργό».

«Δεδομένου ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι τις αποποιούνται ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όσο το υπουργείο Υγείας ολιγωρεί στο να δώσει λύση στο πρόβλημα», οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες συγκεκριμένες και αποφασιστικές παρεμβάσεις έχει προβεί για να αποκατασταθεί η επάρκεια στα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News