Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Πώς ξεσκεπάστηκε η συμμορία των «9» με τα αρχαία του 1 εκατ. ευρώ - Στο στόχαστρο από το 2020

Κρήτη
Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Πώς ξεσκεπάστηκε η συμμορία των «9» με τα αρχαία του 1 εκατ. ευρώ - Στο στόχαστρο από το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος ο ρόλος του συνταξιούχου υπαλλήλου της Αρχαιολογίας, του τζογαδόρου πρώην λιμενικού, του Ιταλού αγοραστή, του φούρναρη και των συνεργών τους

Αρχαιολογικούς θησαυρούς αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν έτοιμοι να “ξεπουλήσουν” ένας συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογίας, ένας πρώην λιμενικός “μανιώδης” τζογαδόρος και συνεργοί τους. Η συμμορία των “9”, στην οποία συγκαταλέγεται και ένας 69χρονος Ιταλός, που έφτασε στην Κρήτη για να δει και να αγοράσει αρχαία, έπεσε στα χέρια αστυνομικών, που έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάσχεση των αρχαίων αντικειμένων. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, αλλά και 88 αγγεία!

Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στον Κρουσώνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βουτών. Έξι από τα άτομα που εμπλέκονται έγιναν τσακωτοί την ώρα της αγοραπωλησίας, μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. σε εξοχική κατοικία. Επισημαίνεται ότι σε βάρος των εμπλεκόμενων ατόμων σχηματίστηκε, μεταξύ άλλων, δικογραφία για «εγκληματική οργάνωση».

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και σε επιχείρηση εντοπίστηκαν: 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, Υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β Περιόδου (1400-1300 π.Χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ίδιας περιόδου, αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μεταλλική ράβδος, ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

«Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Το εξοχικό ανήκει σε ένα 39χρονο φούρναρη από τον Κρουσώνα, ενώ το έτερο σπίτι που μπήκε στο “στόχαστρο” των Αρχών είναι άλλου κατοίκου της περιοχής, 46 ετών. Επικεφαλής της σπείρας των αρχαιοκάπηλων, η δράση της οποίας θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, τοποθετούνται, σύμφωνα με τις Αρχές, ένας 56χρονος πρώην λιμενικός και μανιώδης τζογαδόρος, που έχει πέσει πολλές φορές στα χέρια αστυνομικών μέσα σε παράνομες λέσχες, ο 46χρονος αλλά και ένας 72χρονος συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογίας, ο οποίος φέρεται να είχε τον ρόλο του εκτιμητή των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 69χρονος από την Ιταλία έφτασε στο Ηράκλειο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Προχθές το απόγευμα, συνοδευόμενος από μέλη της συμμορίας (ανάμεσά τους και ένας 57χρονος που φέρεται να είχε ρόλο μεταφραστή), μετέβη στην περιοχή ανάμεσα στις Βούτες και το Πετροκέφαλο (όπου βρισκόταν η γιάφκα), προκειμένου να προβεί στην εκτίμηση της αξίας των αρχαιοτήτων και να κλειστεί το deal. Τη στιγμή εκείνη έγινε η έφοδος από άνδρες της ΕΚΑΜ, που ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους κατηγορουμένους.

Στο στόχαστρο από το 2020

«Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ αυτών είχαν τον ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε τον ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να τις διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της 16ης/04/2023, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες, μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News