Μανώλης Λέκκας: «Ήρθε για να μείνει... η άνοιξη στην Κρήτη» - Διαψεύδει κάθε προγνωστικό μοντέλο που φέρνει κακοκαιρία

Κρήτη
Μανώλης Λέκκας: «Ήρθε για να μείνει... η άνοιξη στην Κρήτη» - Διαψεύδει κάθε προγνωστικό μοντέλο που φέρνει κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας για την εβδομάδα αυτή προβλέπει στο νησί μας τη διατήρηση της καλοκαιρίας, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή

Στα ανοιξιάτικα επίπεδα των τελευταίων ημερών, με κάποιες συννεφιές μόνο κατά περιόδους, θα διατηρηθεί στην Κρήτη ο καιρός καθ’ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας. Την πρόβλεψη αυτή κάνει μιλώντας στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, που ως προς τις βροχοπτώσεις του Σαββάτου με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ο ίδιος επισημαίνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ημέρα εκείνη. Ακόμα όμως και αν έρθουν βροχές στο νησί μας, δεν πιστεύει πως θα είναι αξιόλογες.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος, και ιδιαίτερα για την Κρήτη, για το Σάββατο. Το αίτιο που αυτή τη στιγμή έχει δείξει ότι μπορεί να δώσει για το Σάββατο κάποιες βροχές είναι τόσο ασθενές, που για να το λες, το λες απλά για να ρίξεις ένα “πυροτέχνημα”... Εγώ δεν τα κάνω αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Λέκκας. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή μέρα, τη Δευτέρα του Πάσχα δηλαδή, που είχε γίνει μία πρόβλεψη βροχής. Και κάθε άλλο παρά έβρεξε. Αντιθέτως ήταν μία πολύ ζεστή μέρα.

«Φανταστείτε ότι κάποιοι λένε “μου είπαν να μην πάω εκδρομή εκεί, γιατί θα βρέξει”», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καιρός της εβδομάδας

Έτσι, λοιπόν, για το υπόλοιπο της εβδομάδας του Πάσχα ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας προβλέπει τα εξής: «Ο καιρός για μας εδώ στην Κρήτη θα διατηρηθεί πολύ καλός για όλη την εβδομάδα και το μόνο που θα έχει θα είναι ότι την Τετάρτη του Πάσχα θα ενισχυθούν λίγο οι δυτικοί άνεμοι και θα φτάσουν σε ένταση τα 5 με 6 μποφόρ, και πιθανά σε δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές του νησιού και τα 7 μποφόρ. Αλλά κατά τ’ άλλα ο καιρός θα είναι καλός. Θα έχει κάποιες πρόσκαιρες νεφώσεις, χωρίς να περιμένουμε τίποτα περισσότερο, και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αυτά τα ανοιξιάτικα επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή θα πέφτουν αλλού στους 18, στους 20 και στους 21 βαθμούς. Δηλαδή, εκεί θα “παίζουν” οι μέγιστες ανάλογα την ηλιοφάνεια της κάθε περιοχής», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Κρήτης.

Ως προς την ξηρασία

«Όλο αυτό περί των βροχών να το δούμε διαφορετικά. Δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο Θεός πολλά νερά σε προηγούμενα χρόνια κι εμείς να τα καταναλώνουμε με απληστία. Γιατί, όταν θα έρθουν οι δύσκολες χρονιές, θα το βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα.

«Άρα, λοιπόν, αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι στο κομμάτι της διαχείρισης. Συνετή διαχείριση. Οι πολιτικοί δε θα τη δώσουν αυτή τη λύση, αν δεν τη δώσει η κοινωνία. Και υπάρχουν τρόποι. Πάρα πολλοί τρόποι, μέσα από τους οποίους μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς, δε θέλουμε να ενστερνιστούμε κανέναν από αυτούς. Έχουμε μάθει στην απληστία. Οι πολιτικοί μας δίνουν υποσχέσεις ότι όλα είναι καλά, με αποτέλεσμα να γινόμαστε καταναλωτικοί και σε αυτό το κομμάτι, το οποίο και είναι ό,τι χειρότερο», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Στο σημείο αυτό, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις τoυ neakriti.gr, ο Μανόλης Λέκκας είπε: «Τα φράγματα είναι ένα μέρος του προβλήματος. Αλλά όταν θα έχουμε περιόδους ανομβρίας, χωρίς βροχομετρικά, τα φράγματα θα είναι, ούτως ή άλλως, άδεια. Και θα καθόμαστε να τα κοιτάζουμε και θα “κλαίμε”... Γιατί οι παλιοί ζούσαν με τις στέρνες. Κι όμως το είχαν σώσει το “παιχνίδι”».

Συνεχίζοντας, ο Μανόλης Λέκκας ανέφερε ότι «εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι τη μεγάλη στέρνα που μας την έχει δώσει η ίδια η φύση, που είναι ο υπόγειος υδροφορέας, να τον φυλάμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να κατασπαταλάμε όλον αυτόν τον πλούτο, εξαιτίας των συμφερόντων των πολιτικών που θέλουν να κάνουν χάρες στους πάντες. Και να κατασπαταλούμε όλο αυτό το νερό στις ελιές... Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι το ξοδεύουμε στον αγροτικό τομέα και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι στον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή στην Τοσκάνη, σε μια περιφέρεια πιο μεγάλη από την Κρήτη, έχει αποφασιστεί ότι φέτος δε θα γεμίσει ούτε μία πισίνα, ούτε ένα τζαγκούζι με νερό... Μας λέει κάτι αυτό;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News