Ρύθμιση οφειλών: Λίγοι οι ωφελούμενοι για τις 36 ως 72 δόσεις λόγω… χρεών! - Εκτός το 99% στην Κρήτη

Κρήτη
Ρύθμιση οφειλών: Λίγοι οι ωφελούμενοι για τις 36 ως 72 δόσεις λόγω… χρεών! - Εκτός το 99% στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “σφαγή” ως προς τη νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο, στο νησί μας, οφείλεται στον μεγάλο “κόφτη” για ληξιπρόθεσμα την 31η Δεκεμβρίου 2021 - “Θύελλα” διαμαρτυριών προς την ΟΕΒΕΝΗ από επιχειρηματίες με χρέη 20.000 έως 30.000 ευρώ χωρίς να έχουν το “δικαίωμα” να τα ρυθμίσουν

Το 99% και άνω των υπερχρεωμένων επιχειρηματιών της Κρήτης - έχοντας οφειλές που κατά μέσο όρο δεν είναι κάτω από 20.000 με 30.000 ευρώ έκαστος - μένουν εκτός της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η/11/2021 έως τις 31/1/2023. Ο λόγος είναι ότι μπήκε ένας μεγάλος “κόφτης”: Η μη ύπαρξη λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η/11/2021, ακόμη και αν η οφειλή είναι της τάξης του 1 λεπτού του ευρώ!

Τόσο στην Κρήτη όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο είναι χιλιάδες οι οφειλέτες της εφορίας που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν, τελικά, τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Ο τελευταίος όρος, περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η/11/2021 θέτει εκτός της νέας ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας. Κι αυτό διότι δεν επιτρέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος:

- Είχε παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων ή της πανδημίας, τις οποίες ρύθμισε - είτε σε 120 δόσεις με τον Ν. 4611/2019 είτε σε 36 ή 72 δόσεις με νόμους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας - αλλά, λόγω διαρκών οικονομικών δυσχερειών οφειλόμενων στα μνημόνια ή την πανδημία, δεν κατάφερε να εξοφλήσει 2 ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών του εκείνων.

- Την 1η/11/2021 είχε έστω και μια μικρή οφειλή προς την εφορία που δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα μέσω ΤΑΧΙSnet μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης/10/2021.

- Ήταν συνεπής στις πληρωμές του προς την εφορία, αλλά εκ των υστέρων εμφανίστηκε στο ΤΑΧΙSnet από την 1η/11/2021 και μετά με ληξιπρόθεσμη οφειλή ΦΠΑ ύψους 0,01 ευρώ, όπως συμβαίνει συχνά με αρκετούς υπόχρεους στον φόρο αυτό.

«Πάρα πολλές διαμαρτυρίες»

Μιλώντας στο neakriti.gr χθες Δευτέρα του Πάσχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης έκανε λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον του 99% των υπερχρεωμένων επαγγελματιών στην Κρήτη, με χρέη προς το Δημόσιο γύρω στις 15.000 με 20.000 ευρώ!

«Αυτή η ρύθμιση δεν είναι στα πλαίσια στα οποία ζητούσαμε εμείς. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών που έχουν χρέη αποκλείεται. Διότι, για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση που είναι συγκεκριμένη, και η οποία είναι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν την πανδημία. Και αν θέλουν να ενταχθούν, θα πρέπει τα ληξιπρόθεσμα χρέη πριν την πανδημία να μπορέσουν να τα εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Άρα αυτόματα αποκλείονται όλοι και αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα κατά πολύ».

Ποια ήταν όμως η πρόταση της ΟΕΒΕΝΗ και της ΓΣΕΒΕΕ; «Εμείς είχαμε ζητήσει μια ανοιχτή ρύθμιση των 72 δόσεων ή των 120 δόσεων κι ήτανε στην κρίση της κυβέρνησης να το επιλέξει. Και σίγουρα και την αναβίωση. Γιατί αυτό αναφέρεται περισσότερο στην αναβίωση των 120 δόσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων που χάθηκαν μες στην πανδημία, και όχι μέσα σε αυτή την πραγματικότητα που ζητάνε οι επαγγελματίες σήμερα», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ είναι κατηγορηματικός: «Ελάχιστοι θα καταφέρουν να ενταχθούν. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Σε τέτοιο ποσοστό συζητάμε γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είχανε ρυθμίσεις πριν την πανδημία. Που σημαίνει ότι τις έχασαν. Και ήθελαν να τις ξαναεντάξουν, αλλά είχαν δημιουργήσει και άλλα χρέη, τα οποία δεν μπορούν να τα εντάξουν. Και ήδη, δηλαδή, έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα με συναδέλφους επαγγελματίες, οι οποίοι πηγαίνουν στην εφορία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και τους λένε ότι δε γίνεται γιατί θα πρέπει να εντάξουν τις παλαιότερες ρυθμίσεις στις 24 δόσεις και να πληρώσουν αρκετά ποσά, που βγαίνουν 1.000 και 1.500 ευρώ τον μήνα. Που σημαίνει ότι κάποιος, που πρέπει να πληρώνει αυτά τα ποσά και να πληρώνει και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει. Συν τοις άλλοις, και τα επιτόκια τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί είναι πάρα πολύ υψηλά, όταν συζητάμε για 5,5% και για 8%. Δηλαδή, κάποιος που θα εντάξει ένα ποσό έστω στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να δεχτεί ένα σχεδόν διπλάσιο ποσό στη διάρκεια της αποπληρωμής»...

ΟΕΒΕΝΗ

«Πιέζαμε ώστε αυτή η ρύθμιση να ήταν για όλους»

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ εξέφρασε την ελπίδα «αμέσως μετά τις εκλογές, να δούμε κάτι καλύτερο, τουλάχιστον εάν προκύψει μια άλλη πολιτική από το υπουργείο των Οικονομικών. Εμείς πιέζαμε στην κατεύθυνση αυτή, η ρύθμιση να ήτανε για όλους, όπως ήταν και η ρύθμιση των 120 δόσεων με “κούρεμα” και κόψιμο των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων, έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να τα αποπληρώσει. Τώρα δεν υπάρχει ούτε “κούρεμα”, ούτε κόψιμο των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων και πάει αυτούσιο το κεφάλαιο. Το οποίο όχι μόνο είναι αυτούσιο, αλλά έχει και τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συν το επιτόκιο, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News