Κατώτατος μισθός: Εν αναμονή της αύξησης - Διεκδικούν τις «παγωμένες» τριετίες οι εργαζόμενοι

Κρήτη
Κατώτατος μισθός: Εν αναμονή της αύξησης - Διεκδικούν τις «παγωμένες» τριετίες οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς σχολιάζουν τα μέτρα αυτά οι συνδικαλιστές της Κρήτης - Αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Χατζηδάκη, που προανήγγειλε πρόστιμα σε όσους εργάζονται αλλά εξακολουθούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ - Οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας, "πάγωσαν" τον Φεβρουάριο του 2012 λόγω του δεύτερου μνημονίου και προβλέπεται να "ξεπαγώσουν" όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Σε λίγες ημέρες θα πληρωθούν για πρώτη φορά με βάση τον νέο κατώτατο μισθό 585.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας, που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, και θα λάβουν ως μισθό τα 780 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα, πάντως, τόσο η ΓΣΕΕ σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς σε τοπικό επίπεδο, εξακολουθούν να διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις. Παράλληλα, συνεχίζουν να πιέζουν για το “ξεπάγωμα” των τριετιών, καλώντας την κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και τις επαναληπτικές, να μην περιμένει να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, αλλά να εφαρμόσουν το μέτρο δίχως καμία άλλη καθυστέρηση! Αναλυτικότερα, στα τέλη του τρέχοντος μηνός, 585.000 εργαζόμενοι θα πληρωθούν για πρώτη φορά με μισθό 780 ευρώ. Στο μεταξύ, όπως έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα, το αν θα “ξεπαγώσουν” οι τριετίες ή όχι, αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024, εφόσον η ανεργία σε ετήσια βάση έχει πέσει κάτω από το 10%. Δηλαδή το “ξεπάγωμα” θα αποφασιστεί με βάση το φετινό ετήσιο ποσοστό της ανεργίας. Οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας, “πάγωσαν” τον Φεβρουάριο του 2012 λόγω του δεύτερου μνημονίου και προβλέπεται να “ξεπαγώσουν” όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Την ίδια ώρα, πάλι προκαλεί αντιδράσεις με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους χιλιάδες φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα που ταυτόχρονα “παρίσταναν” του ανέργους, ωφελούνταν και έκαναν χρήση των κοινωνικών επιδομάτων (Κοινωνικός Τουρισμός, επιδόματα ΟΑΕΔ, μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ κ.λπ.). Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης, για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ. «Όμως βρίσκουμε απέναντί μας του συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι οποίοι απειλούν ακόμα και με απεργίες και αποχή από την εφαρμογή του νόμου. Αυτά είναι άνω ποταμών. Νόμος δεν είναι το δίκιο του συνδικαλιστή», είπε ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κίνημα υπέρ καταχραστών» με σοσιαλιστικό και προοδευτικό μανδύα.

«Ενώ εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, έρχονται κάποιοι που παριστάνουν τους προοδευτικούς και τους κοινωνικά ευαίσθητους, οι οποίοι καλύπτουν καταχραστές και πονηρούληδες», είπε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

Σκληρές είναι οι καταγγελίες των συνδικαλιστών στο neakriti.gr και στα τρία αυτά ζητήματα. Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Σκόπιμα η κυβέρνηση διατηρεί κάτω από το 10% την ανεργία για να μην επιστρέψουν οι τριετίες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αν κάποιος μακροχρόνια άνεργος πιάσει δουλειά, αυτό δε φαίνεται. Διότι δε γίνεται διασταύρωση με την “ΕΡΓΑΝΗ”. Οπότε ανανεώνει άνετα την κάρτα ανεργίας, μήπως βγει και κάποιο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει με τους πάνω από τους 420.000 νέους μας, που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Δουλεύουν. Αλλά έρχονται εδώ και ανανεώνουν επίσης την κάρτα ανεργίας, μήπως επίσης βγει κάποιο πρόγραμμα. Και τρίτον, οργιάζει η “μαύρη” εργασία και ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν. Άρα, εσκεμμένα γίνεται αυτή η μη καταπολέμηση της “μαύρης” εργασίας, που επηρεάζει το ποσοστό του 10%, άρα και τις τριετίες»...

Στο μεταξύ, ειδικά για το νησί μας σε σχέση με την ανεργία, ο πρόεδρος του ΕΚΗ είναι κατηγορηματικός: «Όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες στον τουρισμό. Τόσες ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Και τώρα “έρχονται” και τόσες ανάγκες στον κατασκευαστικό τομέα λόγω των δημοσίων έργων που ανοίγουν (βλέπε ΒΟΑΚ, βλέπε αεροδρόμιο), δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε πως η ανεργία δε θα πέσει κάτω από το 10%»...

Όσο για τη δήλωση Χατζηδάκη, ως προς τους εργαζόμενους που παραμένουν στο Ταμείο Ανεργίας ενώ δουλεύουν με “μαύρα”, ο Στέλος Βοργιάς τόνισε: «Και τι να κάνουν οι άνθρωποι; Όταν οι μισθοί είναι τέτοιοι που δεν μπορείς να ζήσεις, αναγκάζεσαι να παραμένεις στο Ταμείο για να παίρνεις κάποιο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας. Να έχεις έκπτωση στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τα κοινωνικά τιμολόγια και αναγκάζεσαι να δουλεύεις “μαύρα” για να ζήσεις την οικογένειά σου»...

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει: «Ο κ. Χατζηδάκης ζει στον κόσμο του. Δεν ξέρει τι γίνεται. Ίσως αν είχε δουλέψει κάποτε, να καταλάβαινε τι σημαίνει “αγορά εργασίας”».

Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΗ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης, από τη μεριά του αναφέρει: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που αυτή τη στιγμή κάνει η κυβέρνηση είναι ένα “πυροτέχνημα”, το οποίο ακόμα βάζει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά και το ξέρει ότι για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και επίσης γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και κάτι άλλο. Ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, σε περίπτωση που γίνει η επαναφορά των τριετιών (που μέχρι τώρα είναι μόνο οι τρεις τριετίες), για να καλύψουν αυτή τη στιγμή το οικονομικό κόστος, αυτό θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μάλιστα, σε πολλές τέτοιες εταιρείες, οι ίδιοι οι συνδικαλιστές εκεί μέσα λένε (οι οποίοι μάλιστα είναι και φίλια προσκείμενοι σε αυτές τις εταιρείες) ότι “αν γίνει αυτό, θα πρέπει να κλείσει η επιχείρηση”. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να μας ξεγελάσει, γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι η κυβέρνηση που δεν υποστηρίζει τους εργαζόμενους και υποστηρίζει τους λίγους και τους πλούσιους».

Καταλήγοντας, ο Τάσος Ξενάκης αναφέρει πως «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτήν την τακτική και αν θέλει να “ξεπαγώσει” τις τριετίες να το κάνει χωρίς να περιμένει να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%».

«Πρέπει να ελεγχθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον νομό Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους: «Εδώ πρέπει να ελεγχθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και η ασφάλιση στην εργασία. Από εκεί και μετά την ευθύνη την έχει το υπουργείο. Ξέρουμε πώς βγαίνουν οι υπολογισμοί για τα ποσοστά της ανεργίας. Και δυστυχώς υπάρχουν εργαζόμενοι ειδικά στο εξωτερικό, που φαίνονται άνεργοι, ενώ δουλεύουν κανονικά»...

Ο Νίκος Κοκολάκης συνέχισε αναφέροντας πως «σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, η πρόταση της ΓΣΕΕ ήταν να διαμορφωθεί ο κατώτατος βασικός στα 826 ευρώ. Δυστυχώς, από εκεί και μετά, όλα αυτά που λέγονται είναι προεκλογικά “πυροτεχνήματα”. Έπρεπε ήδη να έχει αυξηθεί. Βλέπουμε τις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων να επιβαρύνονται διαρκώς. Πιστεύουμε ότι πρέπει από την άλλη να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να ελέγξουν όλη αυτήν την αισχροκέρδεια, ειδικά στην ενέργεια και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News