Χανιά: Μετ’ εμποδίων προχωρά η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς (pics)

Κρήτη
Χανιά: Μετ’ εμποδίων προχωρά η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργασίες αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Ντόμινο προβλημάτων στο υπό εξέλιξη έργο αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου της Δημοτικής Αγοράς, δημιουργεί πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή των Χανίων που καλείται να αντιμετωπίσει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Η πρόσφατη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της αναδόχου εταιρίας, προκάλεσε εκ νέου ανησυχία , με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη πάντως να διαβεβαιώνει ότι δεν επηρεάζεται η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών. Την ίδια στιγμή, με επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, τροποποιούνται εστιασμένα παρεμβάσεις, ώστε και το έργο να μην διακοπεί και τα Ενετικά τείχη να προστατευθούν.

Τη λύση είχε δρομολογήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε αυτοψία που πραγματοποίησε εκτάκτως, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και στην παρούσα φάση εκκρεμεί η ολοκλήρωση της νέας μελέτης και η έγκριση της από το Κ.Α.Σ. Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης διευκρίνισε σε σχέση με την αλλαγή της σύνθεσης στη διοίκηση της αναδόχου εταιρίας του έργου, πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία και διαπιστώνεται ότι οι εργασίες εκτελούνται κανονικά. Για δε την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, ο δήμαρχος Χανίων έκανε γνωστό ότι «ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές, έγινε η αποτύπωση, διαβιβάστηκαν τα νέα στοιχεία στην τεχνική υπηρεσία η οποία στη συνέχεια ανέθεσε σε πολιτικό μηχανικό την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης. Όλο αυτό προϋποθέτει κάποιες αποφάσεις από την οικονομική επιτροπή».

Τα γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα του έργου ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να διαβιβαστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η επικαιροποιημένη στατική μελέτη προκειμένου να λάβει – εκτός απροόπτου - τις σχετικές εγκρίσεις. Στο μεταξύ, προχώρησαν οι διαδικασίες ανάθεσης για την αποκατάσταση της οροφής και έτσι τρέχουν οι εργασίες με σκοπό να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα ο μεταλλικός σκελετός βρίσκεται σε φάση κατασκευής και σύντομα αναμένεται να τοποθετηθεί. Στο μεσοδιάστημα, προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες.

Τους επόμενους μήνες το νεότερο μνημείο της πόλης των Χανίων θα συνεχίσει να δέχεται τις παρεμβάσεις που προβλέπει το έργο, το δε αρχαίο μνημείο των Ενετικών οχυρώσεων θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί. «Κατανοώ την ανησυχία και την αγωνία των Χανιωτών για το σπουδαιότερο ίσως έργο το οποίο εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη. Οι προσπάθειες όλων μας – και της υπηρεσίας μας και του αναδόχου αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας – είναι να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατόν και κυρίως οι παρεμβάσεις να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το συγκεκριμένο μνημείο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η Δημοτική Αγορά των Χανίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News