Ηράκλειο: Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων - Αναστέλλουν κάθε απεργιακή κινητοποίηση

Κρήτη
Ηράκλειο: Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων - Αναστέλλουν κάθε απεργιακή κινητοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στo neakriti.gr υποστήριξε πως λαμβάνοντας αυτές τις παραμέτρους δε θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο

Δε θα πραγματοποιήσουν τελικά απεργιακές κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αφού τα αιτήματά τους εν μέρει έχουν ικανοποιηθεί. Η προκήρυξη της κλαδικής σύμβασης εργασίας ως γενικής υποχρεωτικής και η δρομολόγηση της επιστροφής του ταμείου ανεργίας στα επίπεδα προ μνημονίων είναι οι δύο λόγοι οι οποίοι έκαναν του ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου να αναθεωρήσουν και να μην προβούν εντέλει σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίζουν πως θα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος να μη θεωρείται θιγμένος ενόψει της τουριστικής χρονιάς που κατέφτασε.

To neakriti.gr είχε αποτυπώσει πριν μερικές εβδομάδες την πρόθεση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο του Απριλίου, μήνας όπου ξεκινάει η τουριστική χρονιά. Την απόφαση αυτή πήραν τα μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, οι παγιωμένες μισθολογικές απολαβές κ.λπ.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, λίγες εβδομάδες πριν, είχε συγκαλέσει γενική συνέλευση και κάλεσε τον κόσμο των ξενοδοχοϋπαλλήλων με σκοπό να παρουσιάσει το εργασιακό πλαίσιο που πρέπει να ρυθμίζει τις σχέσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων-εργοδοτών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη γενική συνέλευση κατέληξε στην ομοφωνία να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον μήνα Απρίλιο.

Το χρονικό διάστημα από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου συνέβησαν αρκετές αλλαγές στον ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο. Και ίσως η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία αυξάνει σε βάθος διετίας τον μισθό των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 12%, 7% αρχής γενομένης από 1 Απριλίου του 2023 και ένα επιπλέον 5% από 1 Απριλίου του 2024. Την Τοπική Σύμβαση Εργασίας υπέγραψαν εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου. Ήταν μία συμφωνία επιτακτική, καθόσον οι ξενοδόχοι κατανόησαν την ανάγκη να αυξηθεί ο μισθός των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του πληθωρισμού. Επίσης, στη συγκεκριμένη Τοπική Σύμβαση Εργασίας ενσωματώθηκαν και άλλα επαγγέλματα που αφορούν τους ξενοδοχειακούς χώρους. Όπως επίσης κατοχυρώθηκε, μεταξύ άλλων, μία ελάχιστη αύξηση του επιδόματος εργασίας σε σχέση με πέρυσι.

Με φόντο τις αλλαγές αυτές, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στo neakriti.gr υποστήριξε πως λαμβάνοντας αυτές τις παραμέτρους δε θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο και όσον αφορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην τουριστική χρονιά, τουλάχιστον για τον μήνα Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε:

«Είχαμε επισημάνει πως θα πηγαίναμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο. Δε θα πάμε όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Τόσο η υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, που αποτελεί μία κατάκτηση του Σωματείου μας και αποτέλεσε προϊόν συνεννόησης και διαβούλευσης με τους ξενοδόχους, όσο και το γεγονός ότι έχει μπει σε διαδικασία ή καλύτερα έχει δρομολογηθεί το ταμείο ανεργίας να επιστρέψει στα επίπεδα προ μνημονιακής κρίσης, μας κάνουν να μην πάμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο. Δε θα απεργήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, καθώς θεωρούμε πως τα εργασιακά μας ζητήματα, τα οποία μας απασχολούσαν και συνεχίζουν να μας απασχολούν, βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα, θα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και σε διαρκή έλεγχο για να στηλιτεύσουμε κάθε είδους αδικία που θα γίνει εις βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Έξτρα 1,5% για το Ηράκλειο - Ικανοποίηση μεν... σε επαγρύπνηση δε

Είναι άξιο αναφοράς πως πριν λίγες ημέρες υπεγράφη και η κλαδική σύμβαση σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία κατοχυρώνει 10,5% αύξηση σε βάθος διετίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ελλάδας. Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου είναι συμβεβλημένοι με την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως έχουν επιπλέον 1,5% παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Παρέμβαση έκανε και ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, ο οποίος είπε: «Σε πρώτο χρόνο, δεν πάμε σε απεργίες. Ήδη έχει γίνει υποχρεωτική η πανελλαδική σύμβαση εργασίας. Ζητήσαμε την υποχρεωτικότητα της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης. Είμαστε παρατηρητές μιας κατάστασης που θεωρούμε πως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα δούμε αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες. Εικόνες που θυμίζουν εργασιακό Μεσαίωνα δε θέλουμε να συναντάμε ούτε να συναντήσουμε στο εγγύς μέλλον στα ξενοδοχεία. Θεωρούμε πως τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν. Θα το δούμε στην πράξη. Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε είμαστε εδώ ως Σωματείο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Θα σταματήσει η βαριά βιομηχανία του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν πρόσωπα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι το “γρανάζι” για να κινηθεί ο τουρισμός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News