Κρήτη: «Μαύρο» Πάσχα για δεκάδες οικογένειες - Απελπισμένοι πολίτες ζητούν βοήθεια από το ΕΚΗ

Κρήτη
Κρήτη: «Μαύρο» Πάσχα για δεκάδες οικογένειες - Απελπισμένοι πολίτες ζητούν βοήθεια από το ΕΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, μη καταβολή δόσεων σε τράπεζες, έλλειψη ρευστότητας και μη αγορά φαγητού ενόψει Πάσχα είναι τα κυριότερα από τα προβλήματα που συναντούν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης

Εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης αντικρίζουν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων σε ολόκληρη την Κρήτη, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου. Συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι πηγαίνουν στα Εργατικά Κέντρα με σκοπό να ζητήσουν βοήθεια.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, η ανθρωπιστική κρίση έχει χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα κιλό αρνί για να περάσουν όμορφα και εορταστικά την περίοδο του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εργασιακός κόσμος, σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος.

Απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, μη καταβολή δόσεων σε τράπεζες, έλλειψη ρευστότητας και μη αγορά φαγητού ενόψει Πάσχα είναι τα κυριότερα από τα προβλήματα που συναντούν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, οι οποίοι αποτυπώνουν με μελανά χρώματα μια δυσάρεστη κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε: «Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν μονογονεϊκές οικογένειες που δεν είχαν ούτε φαγητό. Είχαν απλήρωτους λογαριασμούς. Και είναι πραγματικά δυστύχημα να βλέπεις εικόνες όπως συνταξιούχους να πληρώνονται με προσωρινή σύνταξη των 480 ευρώ. Πώς θα ανταποκριθούν; Είναι λυπηρές εικόνες, που δύσκολα αποτυπώνονται. Εμείς ως Εργατικό Κέντρο προσπαθούμε να τους στηρίξουμε, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Η ανθρωπιστική κρίση έχει χτυπήσει “κόκκινο”».

Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και στα Χανιά, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννη Μανωλικάκη, να δηλώνει: «Στα Χανιά είχαμε δύο-τρεις περιπτώσεις ατόμων που ήρθαν στο Εργατικό Κέντρο με σκοπό να ζητήσουν τη στήριξή μας γιατί δεν έχουν χρήματα για να περάσουν τις εορτές του Πάσχα. Κατανοούμε τον πόνο τους και τους είπαμε πως θα τους στηρίξουμε με κάθε μέσο. Πρέπει να υπάρξει παρεμβάσεις από το κράτος, ώστε η ανθρωπιστική κρίση να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται πιο άμεσα».

«Χρωστάνε παντού»

Σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες έχει και μια σημαντική μερίδα του εργατικού κόσμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνο Νικολιδάκη.

Ο κ. Νικολιδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως πλέον με τους χαμηλούς μισθούς, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση, έχει διαμορφωθεί πρόσφορο έδαφος, ώστε ένας σημαντικός αριθμός Ρεθυμνιωτών να μην μπορεί να ξεχρεώσει τις δόσεις σε τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε: «Κατά καιρούς έχουμε αιτήματα από ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς ή το ενοίκιο του σπιτιού τους. Θεωρώ όμως πως το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην αποπληρωμή των δανείων. Πολλοί Ρεθυμνιώτες, λόγω των χαμηλών μισθών και της αύξησης των τιμών, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις. Χρωστάνε αρκετά χρήματα. Είναι πραγματικά κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να μας απασχολεί. Η μόνη αισιόδοξη είδηση είναι πως ανοίγει η τουριστική χρονιά, με άμεση συνέπεια σημαντικό μέρος της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας να επιστρέψει στην εργασία».

Ο μισθός τελειώνει σε 15 ημέρες!

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθημερινά τους έξοδα πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, με τον πρόεδρό του κ. Μανόλη Πεπόνη να σημειώνει πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπων μας με απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν φαγητό την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. Το μεγάλο πρόβλημα που συζητάω την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας είναι οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να μεταβούν στο Ηράκλειο και να μη λάβουν εντέλει τη σύνταξή του. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο μισθός τελειώνει σε 15 μέρες. Έπειτα, το εργασιακό μοντέλο που επικρατεί στο Λασίθι είναι ο ιδιωτικός τομέας, με το 70% του κόσμου της εργασίας να βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα. Το 90% των ιδιωτικών υπαλλήλων δουλεύει σε ξενοδοχεία και πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι περνούν αρκετά δύσκολα. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των εορτών, οι εργαζόμενοι χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Και είναι άδικο να μην υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη. Χρειάζονται οι εργαζόμενοι περισσότερα οικονομικά κίνητρα και κυρίως σεβασμό στο πρόσωπό τους», υπογράμμισε ο κ. Πεπόνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News